Στο ενάμισι μέτρο το νερό στη Βενετία



Τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 22 ετών ζει αυτές τις ημέρες η Βενετία καθώς τα ύδατα έχουν ανέλθει στην Γαληνοτάτη σε ύψος ενάμισι μέτρου και μόλις πριν από μερικές ώρες άρχισαν να υποχωρούν.

Μια μεταβολή στην κατεύθυνση του ανέμου αποδείχθηκε σωτήρια βοηθώντας στον περιορισμό της πλημμύρας. Χθες, το ύψος των υδάτων έφτασε στη μεσαιωνική πόλη τα 156 εκατοστά, όπως, τουλάχιστον, ανακοίνωσε το ειδικό κέντρο παρακολούθησης του φαινομένου.

Ωστόσο, οι αρχές προειδοποίησαν ότι τα νερά στο εσωτερικό της πόλης μπορούν ανά πάσα στιγμή να φτάσουν σε ύψος 1,60 εκατοστών, όσο δηλαδή κατά τις χειρότερες πλημμύρες πριν από τριάντα χρόνια και απηύθυναν έκκληση σε τουρίστες και μόνιμους κατοίκους να παραμείνουν στο εσωτερικό των κατοικιών και των καταλυμάτων τους.

«Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό φαινόμενο και αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο, μην βγείτε έξω» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος της Βενετίας Μάσιμο Κάτσιαρι. Σχεδόν στο σύνολό τους οι πεζόδρομοι της πόλης, ακόμα και στο τουριστικό κέντρο, βρίσκονται κάτω από το νερό. Στη διάσημη Πλατεία του Αγίου Μάρκου, που επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες τουρίστες, το νερό έφτασε σε ύψος 80 εκατοστών.

Εκκλήσεις να μείνουν μέσα

Ηδη, από πολύ νωρίς το πρωί, εργάτες τοποθετούσαν ξύλινους «διαδρόμους» πάνω από τα νερά για να διευκολύνουν τη διεύλεση των πεζών, ενώ διαρκώς ηχούσαν σειρήνες και γίνονταν εκκλήσεις από τα μεγάφωνα προς το κοινό να μην βγαίνει έξω από τα σπίτια και ξενοδοχεία. Επίσης, χθες λειτούργησε για πρώτη φορά και ένα νέο σύστημα αποστολής μηνυμάτων προειδοποίησης και διαρκούς ενημέρωσης προς τους χρήστες κινητού.

Τα νερά αναμενόταν να υποχωρήσουν το απόγευμα, αλλά σύμφωνα με το ειδικό κέντρο παρακολούθησης του φαινομένου τις πρώτες ώρες της σημερινής ημέρας θα σημειωνόταν νέα άνοδός τους. Η ζωή στην πόλη χθες έγινε ακόμα πιο δύσκολη εξαιτίας της απεργίας των θαλάσσιων λεωφορείων, των γνωστών vaporetti.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η άνοδος του επιπέδου των θαλάσσιων υδάτων προκλήθηκε από τον συνδυασμό των διαρκών ισχυρών νοτίων ανέμων, των βροχοπτώσεων, όπως εξάλλου και της έντονης χιονόπτωσης στη βόρεια Ιταλία.

Κατά την περίοδο 1993 έως 2002 η Βενετία πλημμύρισε περισσότερο από 50 φορές. Toν περασμένο Μάρτιο, οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι κατέβαλαν προσπάθειες να ανασηκώσουν τα κτίρια της Γαληνοτάτης, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 2/12/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: