Ρίο ντε Τζανέιρο: Η πόλη των αντιθέσεων

Ο τόπος της τροπικής φύσης αλλά και του καρναβαλιού περιμένει να σας εντυπωσιάσει...

Σε αυτόν τον παράδεισο συνυπάρχουν θεοί και δαίμονες, θνητοί και μάγοι, λευκοί και μαύροι, το καλό και το κακό, η επιστήμη και η μαγεία, ο εκσυγχρονισμός και η παράδοση, ο έρωτας και ο πόλεμος, τα δάση και οι ουρανοξύστες, η Ευρώπη και η Αφρική, οι βίλες και οι φαβέλες, οι πλούσιοι και οι φτωχοί... Φανταστείτε μία μεγαλούπολη γεμάτη ψηλά κτίρια και φαρδείς δρόμους, αλλά και με σπίτια ευρωπαϊκού ή αποικιακού στυλ. Και όλα αυτά στη μέση ενός τροπικού δάσους, με κάτι βράχους σαν των Μετεώρων να ξεπετάγονται ξαφνικά μέσα και γύρω από την πόλη. ­Από την πλευρά του Ατλαντικού ­απλώνονται τεράστιες παραλίες με χρυσή άμμο. Έτσι είναι με μια πρώτη ματιά το Ρίο.

Οι Μουλάτοι
Όμως, όσο περισσότερο ζείτε αυτό τον τόπο με την τροπική ομορφιά τόσο περισσότερο καταλαβαίνετε ότι όλες αυτές οι αντιθέσεις είναι απολύτως αρμονικές. Στο Ρίο ζουν νωχελικά 10 εκατ. άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι Μουλάτοι. Αυτοί προήλθαν από την επιμειξία λευκών και μαύρων. Οι Μουλάτες μάλιστα θεωρούνται οι πιο σέξι γυναίκες στον κόσμο, κάτι που θα το διαπιστώσετε αμέσως εάν κάνετε μια βόλτα στις παραλίες! Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ασχολούνται και μπερδεύονται με κάποιο τρόπο με το ξακουστό Καρναβάλι. Κάθε γειτονιά με τη δική της σχολή Σάμπα ετοιμάζει τα άρματα, τα ρούχα, τη μουσική και τους χορούς που θα παρουσιάσει προκειμένου να διακριθεί.

Το ιστορικό κέντρο
Δίνει την εικόνα του χτες και του σήμερα σε απόλυτη σύγκλιση! Δίπλα σε μία ροκοκό γαλάζια εκκλησία θα βρείτε έναν ουρανοξύστη με καθρέφτες. Δύο εντυπωσιακές αναβάσεις που πρέπει να επιχειρήσει κανείς είναι στο περιβόητο Κορκοβάντο με το τεράστιο άγαλμα του Χριστού, αλλά και στο Σούγκαρ Λοφ, τους δύο βράχους που ξεφυτρώνουν στην άκρη της παραλίας. Στο Βοτανικό και Ζωολογικό Κήπο θα πάρετε μία γεύση του τροπικού πλούτου της Βραζιλίας. Αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε το μουσείο της Κάρμεν Μιράντα, αυτής της δόξας του μουσικού θεάτρου με το ολόκληρο μανάβικο από εξωτικά φρούτα στο κεφάλι και το διάσημο τραγούδι της «Τσίκα-Τσίκα Μπουμ»... Στο Εθνικό Μουσείο θα δείτε πολλά ιστορικά εκθέματα και στοιχεία για την πόλη. Πρέπει όμως να τιμήσετε και μία άλλη βραζιλιάνικη δόξα παγκόσμιας εμβέλειας:τον Πελέ! Να περάσετε δηλαδή από το Μουσείο Pao de Ayucar και από το περιβόητο γήπεδο Μαρακανά! Δυστυχώς όμως στο Ρίο δεν υπάρχουν μόνο οι πούλιες και τα χρώματα. Το μάτι αποκλείεται να μην πέσει στις σκούρες φαβέλες, τις γειτονιές που φτιάχτηκαν από τενεκέδες και χαρτόνι. Εδώ ζει ένα άλλο Ρίο, το Ρίο των Κολασμένων... Η διακίνηση των ναρκωτικών, οι συμμορίες και η μαφία είναι καθεστώς.

Παραλίες
Η Λεμπλόν, η Ιπανέμα και η πασίγνωστη Κοπακαμπάνα σας περιμένουν! Τα τεράστια κύματα του Ατλαντικού προκαλούν τους τολμηρούς για σέρφινγκ.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Θα πάτε μέσω Μαδρίτης (Iberia, τηλ.: 210-3536004) ή Παρισιού (Air France, τηλ.: 210-9970700).

Διαμονή: Τα πολύ καλά ξενοδοχεία των 4* και 5* βρίσκονται συγκεντρωμένα στην Ιπανέμα (Caesar Park), στο Σάο Κορνάντο (Intercontinental, Nacional Rio, Sheraton Rio Hotel) και στην Κοπακαμπάνα (Copacabana Palace, Rio Atlantica Suite Hotel, Meridien).

Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 005521. Πρεσβεία Βραζιλίας ­(Αθήνα): 210-7213039. Προξενείο Ελλάδας (Ρίο): 552.6849. Τουριστική Αστυνομία: 511.5767, 511.5112

Φαγητό: Να πάτε στις Churrascarias, όπου τα κρέατα ψήνονται σε σούβλες και σιγανή θράκα. Στο τραπέζι σας θα βρείτε πολλές συνοδευτικές σάλτσες που νοστιμίζουν τα ψητά, ­ενώ στη μέση της αίθουσας ­υπάρχουν μεγάλοι μπουφέδες με γαρνιτούρες, σαλάτες και λαχταριστά επιδόρπια... Καλές ψησταριές είναι οι: Oasis, Rian και Adriatica στην Κοπακαμπάνα. Γνωστές αλυσίδες φαγητού είναι η Pοrcao και η Marius.

Διασκέδαση: Στο Platforma θα πάτε για να δείτε το πιο φημισμένο φολκλορικό σόου. Αν προτιμάτε ξέφρενους βραζιλιάνικους χορούς, ιδανικό μέρος είναι η ντίσκο Help.

Αγορές: Υπάρχουν υφάσματα, δερμάτινα, τσάντες, λευκά είδη κ.ά. στο ιστορικό κέντρο.

(πηγή: www.7merestv.gr, 5/12/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: