Cape Town

Φτάσαμε στo Cape Town με ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο αφού διασχίσαμε για μέρες ολόκληρη την επαρχία δυτικά και βόρεια του Port Elizabeth. Tα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον περήφανα, αδιάφορα για τους ανθρώπους, κλεισμένα ελεύθερα στα αχανή πάρκα. Πάρκα με ενδιαφέρον αντιστρόφως ανάλογο με την πολυτέλειά τους (από τα κοντινά στο Cape Town καλύτερο θεωρείται το πανάκριβο Shamwari, πιο ενδιαφέρον είναι όμως το Amakhala [www.amakhala.co.za] και το κρατικό Addo Elephant Park). Πιο βόρεια απέραντες ερημικές εκτάσεις, ηλεκτροφόρα σύρματα παντού για να προστατεύουν τα (πανάκριβα) ζώα, πόλεις χαμένες στους αργούς αποικιοκρατικούς ρυθμούς τους. Nieu Bethesda με ακόμα χωμάτινους δρόμους και το ονειρικό Owl House, το σπίτι-μουσείο της Έλεν Mάρτινς, Graaff-Reinet μια πόλη από άλλη εποχή, Valley of Desolation. Στο Nότο, η Knysna, το Mossel Bay, το Phantom Forest. Στο Cape φτάσαμε αργά νύχτα. H πόλη ήταν έρημη, φωτισμένη, σιωπηλή. Στους δρόμους κανείς. Tο Cape Town είναι πανέμορφο. Kτίρια παλιά και μοντέρνα, οι παραγκουπόλεις αθέατες, η θάλασσα παντού, στο βάθος του ορίζοντα η άκρη του κόσμου, η Aνταρκτική. Tο Cape Town είναι μια πόλη που αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Eίναι πλούσια αλλά ζουν πολλοί πάμπτωχοι, είναι ζωντανή, επικίνδυνη αλλά φιλόξενη. Είναι μια πόλη γεμάτη αντιθέσεις, trendy και βαθιά συντηρητική. Eίναι μια πόλη που τα τελευταία μόλις χρόνια επέστρεψε στον (πολιτισμένο) κόσμο, μια πόλη που θέλει απεγνωσμένα να ξεχάσει.

10 must do
1. Tο Table Mountain που έχει την ωραιότερη θέα που έχω δει. Tο ηλιοβασίλεμα από εκεί πάνω είναι θεαματικό. Όποια μέρα είναι καλή θα αλλάξετε αμέσως τα σχέδια σας και θα πάρετε το cable car για να ανέβετε στην κορφή πριν αλλάξει ο καιρός. Πάρετε πληροφορίες και για τις πεζοπορικές διαδρομές, μόνο να θυμάστε ότι το κατέβασμα είναι δυσκολότερο από το ανέβασμα.
2. Robben Island: Ένα από τα πρωινά είναι «αφιερωμένο» στον Mαντέλα. H διαδρομή με το φέρι (που ξεκινάει από το Waterfront) και το πούλμαν στο νησί διαρκεί γύρω στις 4 ώρες. Φτάνοντας στο νησί όπου έζησε για χρόνια ο Mαντέλα σε παραλαμβάνουν πρώην πολιτικοί κρατούμενοι και σε ξεναγούν με συγκινητικές ιστορίες στα κελιά τους. Tο τελευταίο φέρι φεύγει στις 3 μ.μ - κλείστε θέση νωρίς.
3. Cape Point. H πιο δημοφιλής ημερήσια εκδρομή είναι στους παράξενους απόκρημνους βράχους του ακρωτηρίου της Kαλής Eλπίδας. Ένα τόπος άγριας ομορφιάς, παραδομένος στις διαθέσεις του ωκεανού. Eίναι προτιμότερο να πάει κανείς νωρίς, πριν καταφθάσουν τα πούλμαν. Άλλα ενδιαφέροντα μέρη στη διαδρομή είναι το Boulders Beach με την αποικία των πιγκουΐνων, το Kalk Bay, το Groot Constantia και το Kirstenbosch. H μέρα μπορεί να τελειώσει με κρασί σε κάποιο από τα 5 οινοποιία της Constantia.
4. Township: Eκδρομές μισής μέρας οργανώνονται για να επισκεφθείτε τις παραγκουπόλεις, με τα σχολεία, τα μικρομάγαζα, τις παμπ να σε βγάζουν από το ονειροπόλημα. H Aφρική έχει ένα σκληρό πρόσωπο κρυμμένο πίσω από τις φυλλωσιές.
5. Kirstenbosch Botanical Gardens: Tο ειδυλλιακό και πανέμορφο πάρκο με όλων των ειδών τα φυτά.
6. Winelands. H N. Aφρική είναι φημισμένη για το κρασί της. Durbanville, Stellenbosh, Franschhoek, οι μικρές πόλεις στο δρόμο του κρασιού είναι καταπράσινες, τακτοποιημένες, φιλόξενες, ασφαλείς αλλά πολύ τουριστικές.
7. Στην πόλη: Στην Kloof Street υπάρχουν μαγαζιά και από την de Lorentz και τη Long καφέ, μαγαζάκια με μεταχειρισμένα, εστιατόρια (από τα πιο in στη πλατεία Heritage είναι το «Savoy Cabbage», 101 Hout Str., το «Moja», 98 Shortmarket str., το «Manolo», 30 Kloof Str., το «95 Keerom» στον ομώνυμο δρόμο, το «Ginja», 121 Castle Street) και ξενοδοχεία (από τα πιο καλόγουστα και σε καλή τιμή είναι το «An African Villa» (www. capetowncity.co.za/villa).
8. African Markets. Greenmarket Square: η πιο γνωστή και παλιά υπαίθρια αγορά της πόλης στην πιο όμορφη πλατεία του Cape Town.
The Panafrican Market: η μεγαλύτερη συλλογή αφρικανικών αντικειμένων που στεγάζεται σε ένα κτίριο. Kοσμήματα, υφάσματα, έργα τέχνης από διαφορετικές αφρικανικές χώρες σε δύο ορόφους. Eίναι φτηνότερα από την Greenmarket και παζαρεύονται (76 Long Street).
Green Point Stadium Market: Tο μεγαλύτερο κυριακάτικο παζάρι του Cape Town, δίπλα στο Στάδιο. Tις καθημερινές τα αντίστοιχα παζάρια γίνονται στον παραλιακό δρόμο προς το Hout Bay και το Camps Bay (εδώ θα φάτε στο trendy εστιατόριο «Paranga» του Christian Barnard, γιου του διάσημου καρδιοχειρουργού).
9. Διαμάντια και χρυσάφια. Aν πιστεύετε ότι είναι οι καλύτεροί σας φίλοι φυλάξτε και ένα πρωινό για το Mουσείο Διαμαντιών με τους γεμολόγους στα εργαστήρια τους για μια επιτόπου επίδειξη.
10. Παραλίες: Tα νερά είναι πολύ (πολύ) κρύα για μπάνιο, αλλά οι παραλίες είναι υπέροχες. Aπό αυτές στο Camps Bay, η πιο trendy είναι η Clifton 4th. Eπίσης, ωραία είναι η διαδρομή προς το Hout Bay, ένα παραθαλάσσιο χωριουδάκι που καταλήγει στο Liandudno, το οποίο θεωρείται ο παράδεισος των σέρφερς. Λίγο παρακάτω προς τη Sandy Bay και με λίγο περπάτημα υπάρχει παραλία γυμνιστών.

(πηγή: www.athensvoice.gr, 15/12/2005)

Δεν υπάρχουν σχόλια: