I LOVE Ορεινή Αρκαδία

Τοπία εκπληκτικής ομορφιάς, πανέμορφα χωριά, σπουδαίο φαγητό και απόλυτη σύνδεση με τη φύση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που θα βρείτε σε έναν από τους ωραιότερους προορισμούς στην Ελλάδα.

Η εύανδρος χώρα της Αρκαδίας, γενέτειρα πολλών πολιτικών, καλλιτεχνών και άλλων διακεκριμένων συμπολιτών μας, και ιδιαίτερα το ορεινό της τμήμα, τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ιδιαίτερα μεγάλη άνθηση. Τα γραφικά χωριά και οι κωμοπόλεις (Βυτίνα, Δημητσάνα, Λαγκάδια, Στεμνίτσα) το τοπίο και η φυσική ομορφιά της αποτελούν πόλους έλξης για χιλιάδες τουρίστες που κάθε χρόνο σπεύδουν να θαυμάσουν την άγρια, φυσική ομορφιά και την πλούσια παράδοση της περιοχής. Κι αυτό γιατί η ορεινή Αρκαδία βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα!
The Good Lifo

H ιδανικότερη εκκίνηση προς την ορεινή Αρκαδία γίνεται από την Τρίπολη με προορισμό τη γραφική Στεμνίτσα. Διαδρομές μέσα στις ελατόσκεπες ορεινές περιοχές του όρους Μαινάλου, που για όσους δεν τις έχουν ξαναεπισκεφθεί αποτελούν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, ενώ για όσους το έχουν κάνει αποτελούν μια υπέροχη μνήμη κι ένα κίνητρο για να ξαναπάνε.

Εδώ δένει η ιστορία του χωριού του Κολοκοτρώνη, του Λιμποβισίου, με τη μεγάλη πολιτιστική άνθηση της περιοχής στα τέλη του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα. Φανταστείτε ότι υπάρχει ακόμα η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα καθώς και ένα εκτενέστατο όσο και ενδιαφέρον λαογραφικό μουσείο που ταξιδεύει τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο, μεταφέροντας λίγη από την παλιά αίγλη της περιοχής και θυμίζοντάς του μια ζωή χωρίς τις σημερινές ανέσεις. Για να επανέλθετε στο... σήμερα, θα σας βοηθήσουν τα υπέροχα παραδοσιακά γλυκά της περιοχής που πουλούν εν αφθονία μικρά μαγαζάκια σε όλα τα χωριά της περιοχής. Μαγαζάκια που μοιάζουν να έχουν βγει από παραμύθι. Το ίδιο παραμυθένια είναι και η διαδρομή που οδηγεί από την αμφιθεατρικά κτισμένη και γραφική Δημητσάνα μέχρι το Ναό του Φιλοσόφου, ένα σημαντικό μοναστήρι-σταθμό για την Ορθοδοξία. Φθάνοντας ως εκεί έχει πάρει κανείς μια πρώτη γεύση της ομορφιάς του τοπίου, ιδίως οδηγώντας παράλληλα με τον ποταμό Λούσιο, που αποτελεί μιας πρώτης τάξεως «πίστα» για τους λάτρεις του rafting. Κατεβαίνοντας τις σκάλες που βρίσκονται στον αυλόγυρο του ναού είναι σαν να κάνεις μια βουτιά στα σωθικά της γης, όπου βλάστηση και ποτάμι δημιουργούν ένα μεθυστικό χαρμάνι οσμών και αισθήσεων. Από εκεί ξεκινά μια διαδρομή για γερούς οδοιπόρους που φτάνει σε μια κατάφυτη κοιλάδα σπάνιας ομορφιάς.
Γεύση / Νύχτα

Επιστρέφοντας και πάλι στη διαδρομή για Δημητσάνα, επιλέξτε να φάτε οπουδήποτε γράφει «Ταβέρνα» ή «Εστιατόριο». Δεν πρόκειται να απογοητευθείτε, αφού οι ποιότητες εδώ παίζουν με πολύ διαφορετικούς όρους από αυτούς που έχουμε συνηθίσει στην πόλη. Μια καλή ιδέα για φαγητό είναι η Καλή Θέα στη Δημητσάνα. Επιλέξτε να μείνετε στη Στεμνίτσα και στη Δημητσάνα, αφού είναι λιγότερο τουριστικές από τη Βυτίνα, άρα και λιγότερο θορυβώδεις! Εάν πάλι θέλετε να είστε κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο της Οστρακίνας με τις πέντε πίστες και τους τρεις αναβατήρες, τότε η Βυτίνα είναι το ιδανικό μέρος. Το Vityna House Forest Resort και το Αρχονταρίκι δεν θα σας απογοητεύσουν.
The Week

Λαογραφία, λαϊκή τέχνη, εκκλησίες, μοναστήρια. Αυτά είναι τα βασικά. Θυμηθείτε το Λαογραφικό Μουσείο της Στεμνίτσας! Θαυμάστε την ντόπια αρχιτεκτονική και κάντε βόλτες στα σοκάκια της Δημητσάνας. Είναι σίγουρο πως θα θελήσετε να ξαναπάτε και μάλιστα... πολύ σύντομα!

(πηγή: www.lifo.gr, 4/12/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: