Θεσσαλονίκη και γύρω περιοχή

Για τους Θεσσαλονικείς η διαφυγή του Σαββατοκύριακου αποκτά διαφορετική σημασία αν και με το πέρασμα του καιρού οι ρυθμοί της ζωής πλησιάζουν όλο και περισσότερο αυτούς της Αθήνας. Η διέξοδος των κατοίκων σε κοντινές ανάσες πρασίνου στην ενδοχώρα ή στα παράλια του νομού είναι δυνατή σε λίγο χρόνο.

Η Βόλβη είναι παραλίμνιος οικισμός με χλωρίδα μοναδική και όλος ο υδροβιότοπος προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar. Στην περιοχή των στενών της Ρεντίνας που περνά ο Ρύχιος ποταμός η βλάστηση είναι οργιαστική και η ομορφιά είναι τόση που ονομάστηκε το πέρασμα και Μακεδονικά Τέμπη. Άλλος προορισμός απόδρασης είναι τα Βρασνά μοναδικό παραδοσιακό χωριό πνιγμένο στο πράσινο στην παράλια ζώνη του Στρυμωνικού κόλπου. Θα κολυμπήσετε σε παραλίες με εκτεταμένη αμμουδιά ψηλής άμμου. Σε κοντινή απόσταση τα Ασπροβάλτα εξελίσονται σε παραθεριστικό κέντρο σε μια περιοχή κατάφυτη από πλατάνια, λεύκες και πεύκα.

Ο Λαγκαδάς κοντά στην ομώνυμη λίμνη είναι γνωστός για τα Αναστερνάρια όμως και οι ομορφιές του μπορούν να σας συνεπάρουν. Η λίμνη προσφέρετε για κωπηλασία ενώ τα ιαματικά λουτρά θα σας χαλαρώσουν. Ο Σοχός με παραδοσιακή μακεδονική αρχιτεκτονική χτισμένος μέσα σε δάσος από βελανιδιές και καρυδιές στις πλαγιές του Βερτίσκου διατηρεί τα έθιμα και τις παλαιές παραδόσεις όπως το καλωσόρισμα της νέας σοδιάς καρυδιών στην κεντρική πλατεία.

Η Γουμένισσα κοντά στο Κιλκίς είναι μια γραφική κωμόπολη χτισμένη στους πρόποδες του Πάικου. Η περιοχή είναι διάσημη για το κρασί της αλλά διαθέτει και σημαντικά μνημεία όπως η αρχαία Ευρωπός σημαντική πόλη στην εποχή της που ήλεγχε το εμπόριο στην ενδοχώρα του Αξιού ή το παλαιό εργοστάσιο μεταξουργίας. Στην Κατερίνη ο Μακρύγιαλλος με όμορφες παραλίες στη θέση της αρχαίας Πύδνας και νοτιότερα το Λιτόχωρο σε πλαγιά του Ολύμπου αξίζει την επίσκεψή σας μόνο για να θαυμάσετε την μαγευτική κοιλάδα του Ενιπέα. Τα νερά ορμητικά σχηματίζουν μικρές λίμνες ή χάνονται σε καταβόθρες ενώ η βλάστηση είναι οργιώδης. Στην ακτή άλλη επιλογή είναι η Μεθώνη με όμορφους γιαλούς ή ο Νέος Παντελεήμονας στη σκιά του Ενετικού κάστρου που προσφέρει θέα του κάμπου, του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής.

Προς τα ανατολικά στο νομό Καβάλας αποφασίστε να εξερευνήσετε τον ορεινό όγκο του Παγγαίου. Πλημμυρισμένο οξιές, έλατα, πλατάνια και καστανιές ήταν το βουνό που πρώτη φορά εμφανίστηκαν οι θίασοι του Διονύσου ενώ η ιστορία του Ορφέα σχετίζεται και αυτή με το τόπο. Σε χαράδρα εντυπωσιακή στα 700 μέτρα θα βρείτε φωλιασμένο το μοναστήρι της Εικοσιφοίνισσας. Αφεθείτε στη μαγεία του περιβάλλοντος και προσπαθήστε με προσυνεννόηση να φιλοξενηθείτε στη μονή. Οι περίπατοι στο δάσος ειδικά την άνοιξη και το φθινόπωρο θα σας μείνουν αξέχαστοι. Αν αποφασίσετε να προχωρήσετε προς Χαλκιδική, ένα προορισμό δεδομένο λόγω των θαυμάσιων ακτών του δοκιμάστε αντί των θέρετρων που συνήθως επισκέπτεστε να περάσετε. . . απέναντι από την Τρυπητή στο μικρό νησάκι Αμολιανή με αρκετούς επισκέπτες που όμως σε καμιά περίπτωση δεν θυμίζουν το πλήθος που συρρέει στον υπόλοιπο νομό. Ήσυχες διακοπές, όμορφες και ερημικές παραλίες με γραφικό λιμανάκι και πολλά ψαράδικα. Από την Αμολιανή μπορείτε με βάρκα να προσεγγίσετε τα μικρότερα νησάκια Δρένια.

(Δημοσίευσή μου στο www.e-go.gr 21/06/2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια: