Κορινθία

Η Κορινθία με τους ανθισμένους κήπους δίπλα στη θάλασσα, τον Ακροκόρινθο και την ήμερη Ζήρια (Κυλλήνη) συνδυάζει ιδανικά το ελατόδασος και τις πανέμορφες παραλίες του ομώνυμου κόλπου. Ξεκινήστε για ολιγοήμερη διαφυγή στο Δερβένι. Παράλιο κεφαλοχώρι πύλη προς τα ορεινά του νομού. Επισκεφθείτε το αρχαίο θέατρο και κατόπιν ανεβείτε προς το κοντινό χωριό Εβρόστινα σε υψόμετρο 660 μέτρων πλημμυρισμένο στο πράσινο και τα τρεχούμενα νερά.

Οι φίλοι της πεζοπορίας θα θαυμάσουν το φαράγγι των Μύλων ή θα χαλαρώσουν στις πυκνές σκιές των γύρω δασών. Άλλο ορεινό χωριό είναι η Καστανιά στα 900 μέτρα, στις πλαγιές της Ζήριας. Ο περίπατος στο δάσος με τα έλατα και τις καστανιές είναι μοναδική εμπειρία. Κοντά στην Καστανιά, η Στυμφαλία γνωστή από τη μυθολογία. Όμορφη, ειδυλλιακή η λίμνη ενώ ίχνη από την αρχαία πόλη και το νεώτερο φράγκικο κάστρο συμπληρώνουν την εικόνα. Οι γευστικές αναζητήσεις σας θα καλυφθούν πλήρως με ψάρια από το πεστροφείο της περιοχής.

Βορειότερα με πρόσβαση από το Ξυλόκαστρο στιγμές γαλήνης σας προσφέρουν τα Άνω Τρίκαλα. Σκαρφαλωμένα στις πυκνά δασωμένες πλαγιές του βουνού θα σας μαγέψουν με το πράσινο, τα περιβόλια, τα τρεχούμενα νερά και βρύσες. Στα άνω Τρίκαλα δίπλα σε απότομο βάραθρο είναι κτισμένη η ονομαστή μονή του Άγιου Βλασίου. Στη σκιά του μεγάλου πλάτανου της μονής απολαύστε το κέρασμα με το παραδοσιακό λουκούμι και γαληνέψετε από τη θέα των βουνών και το άκουσμα των νερών που κατρακυλούν ολόγυρα. Για τους φίλους των βουνών οι ΕΟΣ Αιγίου και Κορινθίας διατηρούν δυο εξοπλισμένα καταφύγια στο Οροπέδιο και τις Πόρτες. Νότια του νομού κοντά στην Αργολίδα η μεσόγεια Νεμέα, μια πόλη μυθική ονομαστή για τους αμπελώνες της. Επισκεφτείτε τις καλλιέργειες και αφεθείτε στην μαγιά του αμπελιού. Κοντά στη πόλη η θέση Αηδόνια με τρεχούμενα νερά και πλατάνια. Μια διαφορετική στάση, στη θάλασσα αυτή τη φορά.

Οι περισσότεροι εκδρομείς τραβούν στο μεγάλο εθνικό δρόμο, αν αλλάξετε τη διαδρομή σας από την παλαιό δρόμο θα βρεθείτε στα Ίσθμια, τον παράλιο οικισμό στην άκρη της διώρυγας. Δείτε τα ίχνη του δίολκου, του δρόμου απ' όπου οι Κορίνθιοι πραγματοποιούσαν την διίθμιση των πλοίων, τα ερείπια των Κεγχρεών αλλά και τη σύγχρονη διώρυγα. Ήρεμη ατμόσφαιρα προσφέρουν τα Ίσθμια και τη θέα του Σαρωνικού. Γευματίστε στα μαγαζιά δίπλα στην βυθιζόμενη γέφυρα παρακολουθώντας τα διερχόμενα πλοία από τη διώρυγα και απολαύστε το μπάνιο σας στις κοντινές δαντελωτές ακτές του Σαρωνικού ή του Κορινθιακού. Όσο για τη διασκέδασή σας η κοντινή Κόρινθος θα καλύψει απόλυτα τις αναζητήσεις σας.

(Δημοσίευσή μου στο www.e-go.gr 21/06/2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια: