Εύβοια

Πύργοι, Βυζαντινές εκκλησίες και μεσαιωνικά κάστρα, αμμουδιές και εύφορες κοιλάδες χαρακτηρίζουν την Εύβοια που είναι περισσότερο στεριά παρά νησί με δασωμένα βουνά, ποτάμια, ρεματιές και πλούσια φύση. Προσπεράστε τη Χαλκίδα του Σκαρίμπα προς τους Ωρεούς στο βορρά, με αλμυρίκια στις παραλίες, επίνειο της Ιστιαίας από τους αρχαίους χρόνους. Νιώστε την γαλήνη καθισμένοι στην ιχθυόσκαλα νωρίς το πρωί παρέα με τους γλάρους που περιμένουν τα αλιευτικά να επιστρέψουν. Οι Ωρεοί έχουν όμορφα σπίτια, λουλούδια στους κήπους και παραδοσιακά κτίρια όπως το εργοστάσιο των αλιπάστων και του πάγου.

Κοντά τους η Λίμνη από τις ομορφότερες πόλεις του νομού. Αμφιθεατρική σε φυσικό λιμάνι, πευκοδάση ολόγυρα, χρυσές αμμουδιές και κρυστάλλινα νερά. Μη παραλείψετε να δείτε το μουσείο υδροβιολογίας, την γυναικεία μονή του Αγίου Νικολάου (Γαλατάκη) και τις ιαματικές πηγές στα περίχωρα της πόλης. Η Λιχάδα είναι ένα ψαροχώρι με παραδοσιακά σπίτια δίπλα στα πεύκα. Η αμμουδιά του Γρεγολίμανου θα σας ανταμείψει ενώ κάποιος ντόπιος βαρκάρης θα βρεθεί να σας περάσει στα Λιχαδονήσια μπροστά στο ακρωτήριο Λίχας που αναδύθηκαν μετά από σεισμό με νερά που είναι κρυστάλλινα.

Από τη μεριά του Αιγαίου η Αγία Άννα με μια από τις ωραιότερες παραλίες του νομού την Αγκάλη, με άνοιγμα στο πέλαγο. Από την Αγία Άννα όμορφες εκδρομές στα ορεινά χωριά Μαρούλι, Δρυμώνα, στη Κερασιά και στη μονή του Γέροντα. Η Ιστιαία είναι κοντά για τη βραδινή εξόρμηση της παρέας. Στο κέντρο του νομού το Προκόπι με τεράστιο πλάτανο διαμέτρου 32 μέτρων στις όχθες του ποταμού Κηρέα στο δρόμο για το Μαντούδι. Ο μεσαιωνικός πύργος πάνω από το κοντινό χωριό Δαφνούσα είναι προσβάσιμος με δασικό δρόμο ανάμεσα σε πεύκα και έλατα. Παρόλη την δύσκολη πρόσβαση τολμήστε ένα περίπατο στο κάστρο της Κλεισούρας που ήλεγχε το πέρασμα στην βόρειο Εύβοια τα χρόνια των ιπποτών. Η φύση ο καθαρός αέρας και η θέα από το πλάτωμα του κάστρου θα σας ανταμείψουν για το κοπιώδες ανέβασμα. Νότια της Ερέτριας η Αμάρυνθος, ο δρόμος ανηφορικός με πολλές στροφές οδηγεί από εκεί στα ορεινά χωριά Σέτα, Καλλιθέα και Γυμνό. Το ελατοδάσος γύρω από τη Σέτα θα σας μαγέψει όπως και η θέα και ο ανοιχτός ορίζοντας. Στην περιοχή αρκετά βυζαντινά εκκλησάκια είναι σημεία που θα πρέπει να συμπεριλάβετε στις εκδρομές σας.

Στο νότο η Κάρυστος μια από τις ομορφότερες πόλεις του νομού ενώ οι αμμουδιές στις κοντινές παραλίες με ρηχά και ζεστά νερά είναι ιδανικές για οικογένειες και παιδιά. Η περιοχή γύρω από τη Κάρυστο είναι πλούσια σε μνημεία όπως το δρακόσπιτο του όρους Όχη, η ελληνιστική ακρόπολη στο χωριό Κόκκαλη, οι μονολιθικοί κίονες στη θέση Κύλινδροι, τα ερείπια του καστέλου Ρόσο και τα μοναστήρια των Ταξιαρχών και του Αγίου Γεωργίου. Οργανώστε επισκέψεις και στα μικρά χωριά του Κάβο Ντόρο, Πλατανιστός, Κόμιτο, Ζαχαριά και Αμυγδαλιά για μια διαφορετική όψη του Αιγαίου και της ατάραχης ζωής των κατοίκων.

(Δημοσίευσή μου στο www.e-go.gr 21/06/2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια: