Αχαϊα

Η Αχαΐα δεν χρειάζεται συστάσεις. Το Παναχαϊκό και ο Ερύμανθος, τα βασικά βουνά του νομού της χαρίζουν φυσικές ομορφιές μοναδικές ειδικά στα παράλια που οι δασώδεις πλαγιές κατεβαίνουν πράσινη θάλασσα μέχρι το κύμα. Ταξιδεύοντας προς την Αχαΐα συνήθως προτιμώ τον παράλιο παλαιό δρόμο που προσφέρει συνεχώς τη θέα του Κορινθιακού.

Για διαμονή προτιμήστε την ορεινή Ζαρούχλα με άφθονα νερά και δάσος με καστανιές και έλατα. Κοντά στο χωριό θα βρείτε τον οικισμό Σόλος και από εκεί πεζοπορώντας περίπου τρεις ώρες θα συναντήσετε τη μαγευτική τοποθεσία των υδάτων της Στυγός. Τα νερά πηγάζουν από την κορυφή νεραϊδοράχη και κρημνίζονται σε χαράδρα διακοσίων μέτρων σχηματίζοντας δυο εντυπωσιακούς καταρράκτες. Σ' αυτά τα νερά σύμφωνα με το μύθο η Θέτιδα έλουσε τον Αχιλλέα ενώ οι θεοί ορκίζονταν τον μεγαλύτερο όρκο στ' όνομά τους. Πριν τη Ζαρούχλα και στη διαδρομή προς αυτήν από την Ακράτα συναντάμε την μαγευτική λίμνη Τσιβλού, μια γαλάζια πινελιά περιτριγυρισμένη από δάσος ελάτων που θυμίζει ελβετικό τοπίο. Στις όχθες της μπορείτε να χαλαρώσετε ή να απολαύσετε με την παρέα ή την οικογένεια στιγμές χαλάρωσης.

Στα παράλια του νομού η θαυμάσια παραλία της Καλογριάς. Απέραντη αμμουδιά με γαλανά νερά και ένα μοναδικό δάσος 20.000 στρεμμάτων κατά μήκος της μεγάλης παραλίας. Η στάθμη του εδάφους αρκετές φορές είναι χαμηλότερη της θάλασσας σχηματίζοντας έλη και λιμνοθάλασσες. Πεύκα, κουκουναριές και βελανιδιές κυριαρχούν ενώ τα αποδημητικά πτηνά βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή. Σεβαστείτε το χώρο και απολαύστε μοναδικές εικόνες σ' αυτό το μοναδικό οικοσύστημα. Το ενδιαφέρον σας αξίζει και η Ακράτα με όμορφο περιβάλλον, γαλανά καθαρά νερά και πλούσια περιβόλια ολόγυρα. Σε όλους τους παράλιους οικισμούς η ζωή κυλά ήρεμα καθώς ο πληθυσμός απασχολείται με τις καλλιέργειες και μόνο τα απογεύματα παίρνουν ζωή τα καφενεία, σεβαστείτε τους ρυθμούς και απολαύστε τη θάλασσα και τα φρέσκα ψάρια.

Διαφορετικές ομορφιές θα βρείτε στην Κλειτορία, στη σκιά του Χελμού νότια των Καλαβρύτων. Θα πρέπει να πεζοπορήσετε έως τις πηγές του Αροανίου ποταμού που αναβλύζουν ορμητικά τα νερά σε τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Στα πεστροφεία του θα καλύψετε τις γευστικές αναζητήσεις σας ενώ στην ευρύτερη περιοχή αναζητήστε μνημεία όπως τοξωτά γεφύρια, κρήνες, υδρόμυλους και βέβαια το εντυπωσιακό σπήλαιο των Λιμνών. Φυσικά δε ξεχνούμε το Αίγιο ή το Διακοφτό, όμως οι ορεινές διαδρομές στο νομό θα σας προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις χωρίς τα παράλια να χάνουν τη σημασία τους. Όμως εν τέλει όλα τα χωριά απέχουν τόσο κοντά μεταξύ τους που εύκολα θα τα επισκεφθείτε όλα.

(Δημοσίευσή μου στο www.e-go.gr 21/06/2001)

Δεν υπάρχουν σχόλια: