Ταξίδι στα ηφαίστεια που... βρυχώνται

Υπάρχουν περίπου 1.500 ενεργά ηφαίστεια με τον όρο ενεργά περιγράφονται όσα έχουν εκραγεί τα τελευταία 10.000 χρόνια. Τριάντα από αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερη εκρηκτική κινητικότητα τους τελευταίους 12 μήνες. Οι εκρήξεις που προκαλούνται διαρκούν μερικές ημέρες, άλλες πάλι βρίσκονται σε λανθάνουσα μορφή για αρκετά χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά έχουν μετατραπεί σε πόλο έλξης για τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να δουν από κοντά τη γη να βρυχάται. Σας ενημερώνουμε για τα πιο γνωστά από αυτά.

Αίτνα. Η περιπλάνηση στις πλαγιές του επιτρέπεται μόνο αν οι επισκέπτες συνοδεύονται από κάποιον έμπειρο οδηγό-ξεναγό. Το πιο διάσημο ηφαίστειο, ο Βεζούβιος δίνει σημάδια ζωής. Σε περίπτωση που εκραγεί, η Νάπολι θα πρέπει να εκκενωθεί.

Στην Αλάσκα υπάρχουν ουκ ολίγα ηφαίστεια, ιδιαίτερα στο εθνικό πάρκο του Κάτμαϊ, το οποίο οι ντόπιοι ονομάζουν "Η κοιλάδα του καπνού". Τα τοπικά τουριστικά γραφεία προσφέρουν προγραμματισμένες πτήσεις, στις οποίες οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους κρατήρες των ηφαιστείων.

Το μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου Mauna Loa βρίσκεται στη Μεγάλη Νήσο της Χαβάης. Στο ίδιο νησί βρίσκεται και το ηφαίστειο Κιλαουέα, το οποίο βρυχάται ασταμάτητα από το 1983.

Πέντε ηφαίστεια στη Νικαράγουα (Cerro, Negro, Telica, San Cristobal και Masaya) παρουσιάζουν κινητικότητα από τον Αύγουστο του 1999, ενώ στο Εκουαδόρ δύο βουνά της οροσειράς "Η Ηφαιστειακή Αλυσίδα", που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα Κίτο, έχουν "θυμώσει" για τα καλά.

Στην Κόστα Ρίκα δεν χρειάζεται να περπατήσετε στις πλαγιές του βουνού για να φθάσετε κοντά στο ηφαίστειο Αρεναλ, μπορείτε να το θαυμάσετε από το μπαλκόνι του δωματίου σας στο ξενοδοχείο "Arenal Lodge".

Το ηφαίστειο στο βουνό Βιλαρρίκα, στη Χιλή, βρυχάται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Σας λέει τίποτε το όνομα Καμτσάκα; Ανοίξτε τον παγκόσμιο άτλαντα και θα το εντοπίσετε στα ανατολικά της Ρωσίας. Γιατί σας τα λέμε όλα αυτά; Γιατί σας έχουμε υποσχεθεί ότι θα σας ενημερώνουμε για όλες τις ταξιδιωτικές "καινοτομίες" του πλανήτη. Η χερσόνησος αυτή διαθέτει περισσότερα από 200 ηφαίστεια και εκεί συγκεντρώνονται οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί ταράνδων, λύκων και άγριων αλόγων στον κόσμο.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://volcano.und.edu
Θα βρείτε περισσότερες από 6.000 ιστοσελίδες με τις τελευταίες πληροφορίες για τις εκρήξεις των ηφαιστείων ανά τον κόσμο.

(πηγή: BHMA)