Από χώρα σε χώρα στη Μέση Ανατολή

H διάθεσή σας εξακολουθεί να παραμένει καλοκαιρινή, η περιπέτεια δεν σας φοβίζει και αποφασίζετε να χαρείτε την ιστορία και τις ομορφιές μιας ανήσυχης αλλά ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρουσας περιοχής: της Μέσης Ανατολής. Για να στεφθεί όμως το ταξίδι σας με επιτυχία, καλό θα είναι να είστε καλά πληροφορημένοι σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Τι πρέπει να προσέξετε; Το μυστικό (όπως αντιλαμβάνεστε) βρίσκεται στη σχέση του Ισραήλ με τις γειτονικές του χώρες. Με την Αίγυπτο και την Ιορδανία διατηρεί καλές σε γενικές γραμμές σχέσεις, σε αντίθεση με τη Συρία και τον Λίβανο. Τι συνεπάγεται αυτό; Οποιαδήποτε σφραγίδα πάνω στο διαβατήριό σας που προδίδει ότι έχετε επισκεφθεί το Ισραήλ αυτόματα κάνει αδύνατη την είσοδό σας σε αυτές τις χώρες, ακόμη και αν σας έχουν εκδώσει λιβανική ή συριακή βίζα. Αποδεικτικό στοιχείο για να σας απαγορεύσουν την είσοδο στις συγκεκριμένες χώρες θεωρείται οτιδήποτε μαρτυρεί το πέρασμά σας από το Ισραήλ: για παράδειγμα ακόμη και ένα πακέτο ισραηλινά τσιγάρα στις αποσκευές σας!.

Υπάρχει λύση; Φυσικά και όχι μόνο μία αλλά δύο. Η πρώτη είναι να επιλέξετε το ταξίδι σας να αρχίζει από τον Βορρά και να καταλήγει στον Νότο. Ετσι θα περάσετε πρώτα από την Συρία και τον Λίβανο με τελικό προορισμό το Ισραήλ. Η δεύτερη λύση είναι να ζητήσετε από τις ισραηλινές αρχές να μη σας σφραγίσουν το διαβατήριο αλλά κάποιο ξεχωριστό χαρτί. Παρ' όλα αυτά, επειδή ακόμη και έτσι ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα, καλύτερα είναι να σχεδιάσετε το ταξίδι σας βήμα προς βήμα, αντιμετωπίζοντας την κάθε χώρα ανάλογα με τις συνοριακές ιδιαιτερότητές της.

ΛΙΒΑΝΟΣ: Οι περισσότεροι επισκέπτες φθάνουν στη χώρα αεροπορικώς, μέσω του αεροδρομίου της Βηρυτού, οπότε και οι διαδικασίες εισόδου είναι σύντομες και χωρίς προβλήματα. Διαφορετικά μπορείτε να εισέλθετε στη χώρα με αυτοκίνητο από τους τέσσερις σταθμούς ελέγχου στα σύνορα με τη Συρία. Ο συντομότερος τρόπος είναι να μπείτε από τη Μάσναα που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο μεταξύ Βηρυτού και Δαμασκού. Τα υπόλοιπα τρία περάσματα βρίσκονται στον δρόμο από την Τρίπολη, στον παραλιακό δρόμο μεταξύ Τρίπολης και Λατάκιας και στον δρόμο που συνδέει την Τρίπολη με το Χομς. Χρειάζεστε βίζα την οποία μπορείτε να εκδώσετε στην Αθήνα ή (αν το αποφασίσετε την τελευταία στιγμή) στο Αμάν της Ιορδανίας ή στο Κάιρο της Αιγύπτου.

ΣΥΡΙΑ: Αν έχετε τα απαραίτητα χαρτιά η είσοδός σας θα είναι εύκολη, αεροπορικώς, πετώντας στη Δαμασκό ή οδικώς από την Ιορδανία ή τον Λίβανο. Δεν μπορείτε να αποκτήσετε τη βίζα στη Βηρυτό, στο Κάιρο ή στο Αμάν ούτε στα σύνορα της Ράμθα (αν πρόκειται να περάσετε από την Ιορδανία στη Συρία).

ΙΟΡΔΑΝΙΑ: Από το 1994 που υπογράφηκε συμφωνία ειρήνης μεταξύ της Ιορδανίας και του Ισραήλ οι τοπικές αρχές δεν αρνιούνται την είσοδο στην χώρα σε τουρίστες με διαβατήρια στα οποία υπάρχει η σφραγίδα των Ισραηλινών. Αν τους το ζητήσετε μάλιστα θα σας δώσουν ένα ξεχωριστό χαρτί εισόδου και δεν θα σας σφραγίσουν το διαβατήριο. Μπορείτε να περάσετε στο Ισραήλ από το βορειότερο σημείο της χώρας υπάρχει σταθμός ελέγχου στον Ιορδάνη ποταμό ή από την Ακαμπα προς το Εϊλάτ, ένα από τα πιο τουριστικά περάσματα για ημερήσιες εκδρομές στο Ισραήλ ή και αντίστροφα από το Ισραήλ στην Πέτρα ή, τέλος, από τη Γέφυρα του Αλενμπι (άλλως Γέφυρα του Βασιλιά Χουσεΐν), κοντά στην Ιερουσαλήμ. Αυτό το πέρασμα παραμένει κλειστό τα Σάββατα καθώς και στις αργίες του Ισραήλ και της Ιορδανίας.

Στα δυτικά του Ιορδάνη βρίσκεται η λεγόμενη Αυτόνομη Περιοχή των Παλαιστινίων. Για να επισκεφθείτε αυτό το κομμάτι, ερχόμενοι από την Ιορδανία, χρειάζεστε έγγραφη άδεια την οποία μπορείτε να προμηθευθείτε από τα ταξιδιωτικά γραφεία του Αμμάν.

ΙΣΡΑΗΛ: Κατά την είσοδό σας στη χώρα δεν σας σφραγίζουν το διαβατήριο αλλά έξυπνοι όντες σας δίνουν κάποιο ξεχωριστό χαρτί, το οποίο πιστοποιεί την άφιξή σας. Οι επισκέπτες που φτάνουν αεροπορικώς δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα ως τρεις μήνες, ενώ για όσους εισέρχονται οδικώς, από την Ιορδανία ή την Αίγυπτο, το περιθώριο διαμονής μειώνεται στον ένα μήνα. Για το Ισραήλ δεν χρειάζεται η έκδοση βίζας.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Η Τάμπα είναι το πιο συνηθισμένο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ (το δεύτερο βρίσκεται στη Ραφάχ, στη Λωρίδα της Γάζας). Αν περάσετε τα σύνορα οδικώς μειώνονται οι πιθανότητες να επισκεφθείτε τη Συρία ή τον Λίβανο, μια και οι αιγυπτιακές αρχές, στην Τάμπα, πάντα σφραγίζουν τα διαβατήρια, πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την είσοδό σας στη χώρα μέσω Ισραήλ.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: