Μεσολόγγι

Η Ιερά πόλης του έθνους

Νομός
Η Αιτωλοακαρνανία, ο μεγαλύτερος νομός της χώρας, μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τις γειτονικές περιοχές του στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών. Όμως η διάνοιξη νέων δρόμων, η βελτίωση των υποδομών και των ξενοδοχείων και η όμορφη φύση που παρουσιάζει πλούσιες εναλλαγές με πεδιάδες, λίμνες, ποτάμια και ορεινούς όγκους καθώς και το άριστο κλίμα συμβάλλουν σταδιακά στην αύξηση του ενδιαφέροντος των επισκεπτών.

Διοικητικά στοιχεία - Διαμερίσματα Δήμου
Το Μεσολόγγι είναι η πρωτεύουσα του νομού και έχει περίπου 17.000 κατοίκους.
Ο Δήμος χωρίζεται σε 8 διαμερίσματα.

Κλίμα, γεωμορφολογία
Στη μορφολογία της περιοχής συμβάλλουν ιδιαίτερα οι εκβολές των δυο μεγάλων ποταμών (Αχελώος και Εύηνος) και η λιμνοθάλασσα που ανάμεσά τους έχει διαμορφωθεί. Έτσι σε όλο το μέτωπο της ξηράς προς τη θάλασσα η περιοχή είναι πεδινή με ημιορεινές διαμορφώσεις ολόγυρα, κυρίως χαμηλά υψώματα. Η λιμνοθάλασσα είναι σημαντικός υδροβιότοπος προστατευμένος από τη Συνθήκη Ramsar.

Αγορές
Στο Αιτωλικό θα βρείτε παραδοσιακά υφαντά και κιλίμια που παράγονται τοπικά από γυναίκες που υφαίνουν σε ξύλινους αργαλειούς.

Προϊόντα
Ψάρια, κυρίως χέλια (που εξάγονται), γλώσσες, ζαργάνες, τσιπούρες κ.ά. Επίσης το φημισμένο αυγοτάραχο, το αλάτι των αλυκών και παστά ψάρια. Η ευρύτερη περιοχή παράγει κηπευτικά που φημίζονται ως πολύ γευστικά.

Γεύσεις
Αυγοτάραχο. Τα διακρίνει ξεχωριστή νοστιμιά, άρωμα και λεπτή γεύση. Στην παρασκευή ακολουθούν παραδοσιακή τεχνική και δεν ξηραίνει, έτσι διατηρούνται περισσότερο από ένα έτος.
Ο Chantler (το 1764) γράφει ότι τα αυγοτάραχα του Μεσολογγίου ήσαν περιζήτητά στην Ιταλία όπου τα τρώγουν με λεμόνι και λάδι!!. Το αυγοτάραχο βρίσκεται στις ωοθήκες του θηλυκού του ψαριού κέφαλος, που οι ντόπιοι ονομάζουν μπάφα. Ολόκληρος ο κορμός του αυγοτάραχου χωρίζεται σε δύο επιμήκεις και κυλινδρικούς λοβούς, οι οποίοι καταλαμβάνουν το μισό περίπου σώμα του ψαριού, που τα περιέχει, περιβαλλόμενα από λεπτό υμένα. Αφού συλληφθεί η Μπάφα, ακολουθείται η εξής διαδικασία για την εξαγωγή του Αυγοτάραχου: Ο ψαράς κρατάει το ψάρι με την ουρά προς τα πάνω και χαρακώνει επιδέξια με καλά ακονισμένο μαχαίρι, το κάτω μέρος της κοιλιάς του. Κατόπιν με τα δάκτυλα σύρει το αυγοτάραχο έξω από τη σπλαχνική κοιλότητα. Στη συνέχεια το αυγοτάραχο ξεπλένεται παστώνεται με ψιλό αλάτι. Αφού τελειώσει η προετοιμασία τοποθετείται σε ειδικούς κλωβούς για να αερίζεται επαρκώς. Εκεί ξηραίνονται και γίνονται πλέον τα γνωστά αυγοτάραχα. Σημειωτέον ότι η ξήρανση είναι ελεγχόμενη και τα αυγοτάραχα διατηρούνται μελίχρωμα, δηλαδή μαλακά με ξανθό, μελί χρώμα. Για να διατηρηθούν επί μακρότερο χρόνο, τα αυγοτάραχα κερώνονται. Το βουτούν δηλαδή σε λιωμένο κίτρινο κερί, το οποίο τα περιβάλλει με λεπτό στρώμα και τα εμποδίζει να έρχονται σε επαφή με το ατμοσφαιρικό αέρα.
Παστά ψάρια. Η λιμνοθάλασσας φημίζεται και για τα εκλεκτά ψάρια. Τα χέλια, οι κέφαλοι, τα λαβράκια και οι τσιπούρες του Μεσολογγίου, παραμένοντας στα ρηχά και με εξαιρετική σύσταση και χλωρίδα νερά της Λιμνοθάλασσας, αποκτούν ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά. Όταν παστωθούν αποκτούν μεγαλύτερη αξία. Παστώνονται κυρίως οι σπάροι, αλλά και οι τσιπούρες, μερικά είδη κεφαλοειδών και τα χέλια. Ειδικά οι παστοί σπάροι είναι φημισμένης γαστριμαργικής αξίας. Το πάστωμα γίνεται κυρίως το Χειμώνα, όπου τα ψάρια είναι παχύτερα και θρεμμένα.
Πετάλια. Τα πετάλια γίνονται το καλοκαίρι από τσιπούρες, κέφαλους και χέλια ως εξής: Τα ανοίγουν στο μέσον από τη ράχη μέχρι την κοιλιά και από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Τα δύο μέρη συγκρατούνται από την κοιλιά. Στη συνέχεια αλατίζονται, αφήνονται 3-4 ώρες στο αλάτι, πλένονται, διατηρούνται τα δύο μέρη τεντωμένα με μια σχίζα από καλάμι και στεγνώνουν υπό σκιά. Διατηρούνται δύο – τρεις ημέρες το πολύ και τρώγονται μισοψημένα, όταν δε ξεραθούν και ωμά.
Χέλια. Η Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι ιδανικός τόπος διαβίωσης πολλών ειδών χελιών του είδους Anquilla. Ειδικά τα χέλια του Μεσολογγίου θεωρούνται από τα νοστιμότερα της Ευρώπης και αποτελούν δημοφιλέστατο έδεσμα. Τα χέλια έχουν σχήμα με ποικιλία μήκους και βάρους και τα γνωστότερα στο Μεσολόγγι είναι το Σουβλομυτάρι, η Καβάτσα, το Βιτσέλουρο, το Καθαρόχελο και ο Δρόγγος. Τρώγονται βραστά ή ψητά, στη σούβλα ή το φούρνο και σπανιότερα παστώνονται. Επίσης οι Μεσολογγίτες τα φτιάχνουν νοστιμότατα πετάλια. Μεγάλο μέρος της ντόπιας παραγωγής εξάγεται στην Ιταλία.
Αλάτι. Το μικρό βάθος των υδάτων, σε συνάρτηση με τη μεγάλη περιεκτικότητά της σε φυσικά στοιχεία και η ύπαρξη των κατάλληλων μετεωρολογικών συνθηκών, προσφέρουν απλόχερα την δυνατότητα δημιουργίας παραγωγικότατων αλυκών. Έτσι σήμερα υπάρχουν στο Μεσολόγγι δύο αλυκές: Η Άσπρη και αυτή της Τουρλίδας. Η παραγωγή του αλατιού γίνεται σε φυσικούς προθερμαντήρες με τη μέθοδο της συνεχούς πήξης και η συγκομιδή του αλατιού γίνεται στην μεν Άσπρη Αλυκή μηχανοποιημένα, στη δε Τουρλίδα με παραδοσιακά μέσα. Η έκταση που χρησιμοποιούν οι Αλυκές είναι 14.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή Αλατιού ξεπερνά τους 130.000 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι το Μεσολόγγι παράγει περισσότερο από το 90% του πρωτογενούς Αλατιού στην Ελλάδα.

Απόσταση
Αθήνα, 247 χλμ.
Θεσσαλονίκη, 510 χλμ. μέσω Άμφισσας και Ναυπάκτου.
Αγρίνιο 37 χλμ.
Αντίρριο 33 χλμ.
Ναύπακτος 42 χλμ.
Αμφιλοχία 79 χλμ.
Άρτα 123 χλμ.
Πάτρα, 48 χλμ.
Δελφοί, 175 χλμ.
Ιωάννινα 200 χλμ.
Καρπενήσι 153 χλμ.

Η Πόλη
Το Μεσολόγγι είναι ανάμεσα στις λίγες πόλεις του κόσμου, που μπορούν δικαιολογημένα να καυχηθούν για το εθνικό, ιστορικό και ηθικό φορτίο που συμπυκνώνουν, μεταλαμπαδεύοντας από γενιά σε γενιά την αξία και το νόημα της υπέρτατης πράξης της προσωπικής θυσίας για τη ζωή του έθνους. Το παιγνίδι ανάμεσα στο νερό και την ξηρά συνεχίζεται εδώ και αιώνες. Κυρίαρχο στοιχείο είναι η λιμνοθάλασσα. Πρωτοαναφέρεται ως οικισμός μόλις το 1545 μ.Χ., στις εκβολές του Εύηνου και του Αχελώου. Η πρώτη εκδοχή για το όνομα λέει πως όνομα προέρχεται από τη συγχώνευση των δαλματικών λέξεων Messo laghi που σημαίνει λιμνοχώρι. Πολλοί ιστορικοί όμως υποστηρίζουν ότι η ονομασία αναφέρεται στην πόλη η οποία χτίστηκε «εν μέσω λόγγου». Στην περίοδο της Βενετοκρατίας εξελίχθηκε σε σημαντικό ναυτικό κέντρο. Μετά την Πολιορκία και την ηρωϊκή Έξοδο, η πόλη χτίστηκε από την αρχή το 1829 και χαρακτηρίστηκε ιερή το 1939.

Αξιοθέατα
Το Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, άλλοτε μηχανοστάσιο του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης.
Μουσείο (οικία) Κωστή Παλαμά. Οδός Τριαντ. Σπόνδη 4. Θα δείτε τα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή και πλούσιο αρχειακό υλικό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο Μητροπολιτικός ναός του Αγ. Σπυρίδωνα και οι εκκλησίες της Αγ. Παρασκευής και Αγ. Παντελεήμονα.
Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου. Οδός Κ Τρικούπη 2, 26310-51016. Έργα ελλήνων ζωγράφων, ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής.
Λαογραφικό Μουσείο. Οδός Σπ. Μουστακλή 20. Ιδρύθηκε το 1997.

Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου
Το Μουσείο στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτίριο του 1931. Η Συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει πίνακες αυθεντικούς και αντίγραφα από σκηνές της Εξόδου του Μεσολογγίου, προσωπογραφίες φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, γκραβούρες αυθεντικές του 1837 του Αγγλου Friedel, όπλα του 1826, νομίσματα και μετάλλια, γύψινες προτομές από τους πέντε Μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς. Εκτίθενται ακόμη αντικείμενα και χειρόγραφα του Λόρδου Βύρωνα, πλαισιωμένα με εικόνες από τα δύο του ταξίδια στην Ελλάδα και το πρόπλασμα από το μαρμάρινο άγαλμά του, που βρίσκεται στο Cambridge.
Πλατεία Μπότσαρη 1, 26310-22134, 23472
www.culture.gr/4/42/421/42103/42103d/g42103d1.html
Μουσείο Τρικούπη. Οδός Κ. Τρικούπη 10, 26283. Στεγάζεται στο πατρογονικό σπίτι του Σπυρίδωνα και Χαρίλαου Τρικούπη. Πλούσια συλλογή και φωτογραφικό υλικό.
Το Τείχος, ο χωμάτινος φράκτης μαζί και η πύλη της εξόδου.
Το Ηρώο όπου μεταξύ άλλων οι τάφοι των αγωνιστών Μάρκου Μπότσαρη, Δημοτσέλιου, Στουρνάρα, Βλαχόπουλου και τα μνημεία των φιλελλήνων.
Στα δυτικά της πόλης, στον κήπο της Μνημοσύνης βρίσκεται η θέση του σπιτιού όπου πέθανε ο Μπάιρον.
Η λιμνοθάλασσα είναι το ωραιότερο σημείο του Μεσολογγίου με τα ιχθυοτροφεία και τα καλύβια των ψαράδων. Στην Τουρλίδα, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας της Κλείσοβας, με δρόμο που χωρίζει τη λιμνοθάλασσα στα δυο, θα δείτε τις αλυκές.
Το νησάκι Κλείσοβα. Στην ομώνυμη λιμνοθάλασσα. Στο νησάκι υπάρχει μνημείο πεσόντων και το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας.
Η Μονή του Αγίου Συμεών, απόσταση 9 χλμ. (22515). Στους πρόποδες του Αράκυνθου σε περιοχή με αιωνόβια πλατάνια.
Πλευρώνα. Ήταν ξακουστή στην αρχαιότητα, μέχρι την καταστροφή της από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή. Οι κάτοικοί της μάλιστα αναφέρει ο Όμηρος πως έλαβαν μέρος στον Τρωικό/
Λιμνοθάλασσα. Μεταξύ των εκβολών του Αχελώου και του Εύηνου.
Καλυδών. Περίπου σε 10 χλμ. απόσταση θα φτάσετε στην Καλυδώνα, τόπος που θα σας θυμίσει τους κυνηγετικούς άθλους του Μελέαγρου που σκότωσε εδώ έναν κάπρο. Σήμερα παρά τις ανασκαφές Δανών αρχαιολόγων δεν έχουν ανεβρεθεί αρχαία.

Ιερό Λαφρίας Αρτέμιδος και Λαφρίου Απόλλωνος
Σημαντικότατο Αιτωλικό ιερό, στην αρχαία Καλυδώνα, το οποίο είναι γνωστό ως Λαφριαίο και όπου λατρεύονταν η Άρτεμη και ο Απόλλωνας. Το ιερό περικλειόταν από περίβολο και βρισκόταν νοτιοδυτικά της ακρόπολης της Καλυδώνας. Οι αρχαιότερες ενδείξεις λατρείας ανάγονται στα γεωμετρικά χρόνια, ενώ το Ιερό φαίνεται ότι λειτούργησε ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Η μεγαλύτερη ακμή του σημειώθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. Το ιερό ταυτίστηκε το 1908 από τον Γ. Σωτηριάδη και ανασκάφηκε με Ελληνοδανική συνεργασία, κατά διαστήματα, από το 1925 ως το 1935.
Ο ναός της Λαφρίας Αρτέμιδος: Βρισκόταν στην κορυφή του περιβόλου του Ιερού. Οι Θησαυροί, στη νοτιοανατολική πλευρά της Ιεράς Οδού, με χρωματιστό κεραμοπλαστικό διάκοσμο. Ανήκουν στο α΄μισό του 6ου αιώνα π.Χ.
Περιοχή Ευηνοχώρι
Μέρες-Ωρες λειτουργίας
Έως 31/10, Δευτέρα: 12.00-19.00, Τρίτη-Κυριακή: 08.00-19.00. Από 1/11 έως και 31/03: Δευτέρα: κλειστά, Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.00
ΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
URL www.culture.gr/2/21/211/21106a/g211fa01.html

Ηρώο Καλυδώνος
Μνημείο του 100 π.Χ. που θεωρείται ο τάφος του Λέοντος της Καλυδώνος και τόπος λατρείας του ως ήρωα. Το κτήριο ήταν ορθογώνιο, με χώρους στη δυτική, ανατολική και νότια εσωτερική πλευρά του, γύρω από μία περίστυλη αυλή. Η είσοδος γινόταν από πρόπυλο στη βόρεια πλευρά, ενώ υπήρχε και υπόγειος ταφικός θάλαμος με λίθινες σαρκοφάγους σε μορφή κλινών. Το Ηρώο ανήκε σε ευρύτερο νεκροταφείο που βρισκόταν ΝΔ της πόλης της Καλυδώνος.
Το μνημείο ανασκάφηκε με Ελληνοδανική συνεργασία.
Περιοχή Ευηνοχώρι
Μέρες-Ωρες λειτουργίας
Έως 31/10, Δευτέρα: 12.00-19.00, Τρίτη-Κυριακή: 08.00-19.00. Από 1/11 έως και 31/03: Δευτέρα: κλειστά, Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.00
ΣΤ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
URL www.culture.gr/2/21/211/21106n/g211fn02.html

Παναξιώτισσα (Ναός Κοίμησης Θεοτόκου)
Η Παναξιώτισσα αποτελεί καθολικό βυζαντινού μοναστηριού. Χρονολογείτε στο τέλος του 10ου αιώνα και με βάση μορφολογικά στοιχεία του ναού (τριμερής νάρθηκας, επιμελημένη τοιχοποιϊα, διάκοσμος τρούλου, αναλογίες παραθύρου της κεντρικής αψίδας). Η Παναξιώτισσα ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο και ειδικότερα στους λεγόμενους "ελλαδικούς μεταβατικούς". Η λιθοδομή του αποτελείται από πελεκημένους ασβεστόλιθους με παρεμβολή πλίνθων. Ο τρούλος του, ψηλός και ραδινός, έχει περίτεχνη κεραμοπλαστική διακόσμηση. Εσωτερικά σώζονται περιορισμένα ίχνη τοιχογραφιών. Έχει τρεις εισόδους στο νάρθηκα και λιγοστά παράθυρα.
Περιοχή Γαβρολίμνη, Ευηνοχώρι
Μέρες-Ωρες λειτουργίας
Καθημερινά
Τηλέφωνο
26510-25989,39580
8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
URL www.culture.gr/2/21/212/21208n/g212hn05.html

Το Κάστρο της Ναυπάκτου
Το Κάστρο της Ναυπάκτου καταλαμβάνει τη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Οι οχυρώσεις της Ναυπάκτου παρουσιάζουν διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις από την αρχαιότητα ως την Τουρκοκρατία. Δύο βραχίονες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους, κατεβαίνουν από την κορυφή του λόφου, ο ένας ανατολικά και ο άλλος δυτικά και κοντά στη θάλασσα κάμπτονται και κλείνουν την είσοδο του λιμανιού. Τέσσερα εγκάρσια τείχη ενώνουν τους δύο αυτούς βραχίονες και σχηματίζουν πέντε διαζώματα. Η οχύρωση ενισχύεται με πύργους κυκλικούς και τετράγωνους.
Περιοχή Ναύπακτος
Μέρες-Ωρες λειτουργίας
Καθημερινά
8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων
URL www.culture.gr/2/21/212/21208n/g212hn09.html

Αστακός. Κεφαλοχώρι σε απόσταση περίπου 60 χλμ. με ωραίο μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, του 15ου αιώνα.
Πλευρώνα. Περίπου στα 10 χλμ. στο δρόμο προς την Άρτα και από εκεί για άλλα 5 χλμ. σε δρόμο που ακολουθεί τους πρόποδες του βουνού, κατά μήκος μιας διώρυγας, θα συναντήσετε το χωριό Πλευρώνας. Θα δείτε τα υπολλείματα ενός μικρού θεάτρου που ακουμπά σε τείχος και σε έναν πύργο. Η αρχαία αγορά σήμερα είναι σπαρμένη σε ερείπια, κοντά στον ανατολικό τείχος. Σε ένα ύψωμα αξίζει της επίσκεψής σας το κάστρο της Κυρά-Ειρήνης, σε απόσταση 50 λεπτών στα βόρεια.

Δείτε επίσης τα ερείπια του Κάστρου στο Αντίρριο.

Λιμνοθάλασσα
Η λιμνοθάλασσα είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και απλώνεται σε μία έκταση που φθάνει τα 131 τετρ. χιλιόμετρα. Δύο ποταμοί έρχονται και εκβάλλουν εδώ, ο Αχελώος (ο θεωρούμενος και πατέρας των τρεχούμενων νερών της αρχαιότητας) και ο Εύηνος (η Φίδαρης). Από τα πλούσια αλιεύματα της λιμνοθάλασσας, που είναι χέλια (εξάγονται όλα στο εξωτερικό), τσιπούρες, λαβράκια, σπάροι, πέντε είδη κέφαλοι, καβουράκια, γοβιοί, γλώσσες και ζαργάνες, ζουν εκατοντάδες οικογένειες. Τα ψάρια μπαίνουν στη λιμνοθάλασσα από τον Πατραϊκό κόλπο, τους πρώτους ανοιξιάτικους μήνες (Φεβρουάριος- Απρίλιος) για να βοσκήσουν στο πλούσιο λιβάδι του βυθού της. Τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες βγαίνουν (μεταναστεύουν) από τις μπούκες προς το πέλαγος για δύο λόγους: λόγω μεγαλύτερης θερμοκρασίας της θάλασσας και για να γεννήσουν.

Υγεία
Νοσοκομείο Μεσολογγίου, 26310-57100 και 57130
Κέντρο Υγείας Αιτωλικού, 26320-22722 και 22723
Υδροθεραπευτήριο Χέλοβα-Μπανιώτη, Δήμος Αγγελοκάστρου, 26410-93218,93540

Αεροπορική σύνδεση
Η περιοχή δε διαθέτει αεροδρόμιο, το κοντινότερο είναι αυτό στο Άκτιο της Πρέβεζας, 26820-22355.
Ολυμπιακή Αεροπορία, Αγρίνιο, 26410-22550
Ολυμπιακή Αεροπορία, Άκτιο - Πρέβεζα, 26820-28343

Οδική σύνδεση
Πρόσβαση μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών Πατρών και διάβαση με πορθμείο του Ρίου – Αντιρρίου (περίπου 20 λεπτά, ανάλογα με τον καιρό). Εναλλακτικά πρόσβαση από τη Στερεά Ελλάδα, μέσω Ναυπάκτου. Υπεραστική σύνδεση με ΚΤΕΛ από Αθήνα, Αμφιλοχία, Αγρίνιο, Ναύπακτο και Αντίρριο.
ΚΤΕΛ, Αθήνα, Λ. Κηφισού, 210-5129293
ΚΤΕΛ Μεσολογγίου, 26310-22371
ΚΤΕΛ Αγρινίου, 26410-54444
ΚΤΕΛ Ναυπάκτου, 26340-27224

Λιμενική Υποδομή
Θα δέσετε στη Ναύπακτο που διαθέτει όμορφο λιμάνι. Λιμεναρχείο Ναυπάκτου, 26340-27909. Στο Αντίρριο δεν υπάρχουν ευκολίες αλλά για περισσότερες πληροφορίες καλέστε Λιμεναρχείο Αντιρρείου, 26340-31296. Επίσης στο Μεσολόγγι υπάρχει Λιμενικό Ταμείο, τηλ. 26310-22714

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος Μεσολογγίου, 26310-22400
Αστυνομία, 26310-22228, 22777
Τουριστική Αστυνομία, 26310-27220
Τμήμα Τροχαίας, 26310-23117, 28191
ΟΤΕ, 26310-51425
ΕΛΤΑ, 26310-22605
Ιερά Μητρόπολη, 26310 -22322
Ταξί, 26310-22655,22623,25101
Τελωνείο, 26310 -26310-24335

Φαγητό
Στην κεντρική πλατεία, αλλά και σε όλα τα χωριά τις λιμνοθάλασσας θα βρείτε όμορφες ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι.

Διαμονή Ξενοδοχεία
Θεοξένια, 26310-22683 σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, διαθέτει 200 κλίνες, αίθουσα συνεδρίων, χώρο στάθμευσης, ευκολίες για άτομα με ειδικές ανάγκες και υποδοχή κατοικίδιων.
Λίμπερτι, 26310-24831, 25 κλίνες, διαθέτει εστιατόριο, θέσεις στάθμευσης, φιλικό στα κατοικίδια.
Στο Μεσολόγγι θα βρείτε εύκολα αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ρωτήστε στο Δήμο και στην Τουριστική Αστυνομία.

Διαμονή σε Κάμπινγκ
Στο Αντίρριο: Ντούνης Μπιτς, 26340-21565. Διαθέτει 90 θέσεις με φυσική σκιά, πισίνα, παιδική χαρά, γήπεδα αθλοπαιδιών, εστιατόριο και είναι φιλικό στα ζώα.

Αθλητισμός
Καγιάκ και Ράφτινγκ στον Εύηνο.
Κυνήγι στις πλαγιές του Ζυγού και ψάρεμα στη λιμνοθάλασσα.
Πτήσεις πάνω από τη λιμνοθάλασσα με την αερολέσχη Μεσολογγίου.

Παραλίες
Κατάλληλη για μπάνιο η παραλία της Αγίας Τριάδας και η παραλία της Τουρλίδας, περίπου 5 χλμ. νότια. Στο Αιτωλικό προτιμήστε την παραλία Ρεμπάκια στην περιοχή Σταμνά.

Τράπεζες
Αγροτική, Alpha, Eurobank. Εθνική, Εμπορική

Έθιμα - Εκδηλώσεις
Στο Ευηνοχώρι, ιππικοί αγώνες την Πρωτομαγιά για την υποδοχή της άνοιξης
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου με θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες
Τη δεύτερη μέρα της Πεντηκοστής, στη μονή του Αγίου Συμεών, γίνεται τριήμερο πανηγύρι. Οι συμμετέχοντες με παραδοσιακές ενδυμασίες (ντουλαμάδες) και άρματα του 1821 χορεύουν συνοδεία με ζουρνάδες και νταούλια.
Στις 23 Αυγούστου, στο Αιτωλικό, εορτάζεται η συνάντηση των οπλαρχηγών στην Αγιαγάθη το 1826. Ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι αρματωμένων με πίπιζες και νταούλια, όπως στον Άγιο Συμεών στο Μεσολόγγι.
Το Νοέμβριο οργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη των Σπυρίδωνα και Χαρίλαου Τρικούπη

Intenet
Νομός Αιτωλοακαρνανίας, www.29dytika.gr/main/nav/history/simera.htm
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας, www.aitoloakarnania.gr/municipal/mesologgioy/mesologgioy.htm
Στοιχεία για την πόλη, messolonghi.elea.gr
Το 6ο Δημοτικό σχολείο Μεσολογγίου σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του, 6dim-mesol.ait.sch.gr/index.html?aitoloak-arx-odoporiko.htm~mainFrame
Εκκλησίες και μονές, www.ecclesia.gr/greek/dioceses/Aitolias/Aitolias.html
Βύρων, www.edc.uoc.gr/worksweb/2694/Lord%20Bairon.htm και messolonghi.elea.gr/interpage/past/lord_byron.htm
Φωτογραφίες της περιοχής, www.ramuniversal.com/xplorer/messolongi/messolongi_gr_gallery.asp
Κεφαλόβρυσο, www.photostelios.gr/evritania/kefalobr.htm
Διάσχιση του Ευήνου ποταμού, www.poa.gr/periodiko/no13/eyinos.htm
Θαλάσσια βιοποικιλότητα, www.cc.uoa.gr/biology/zoology/marinegr.htm
ΤΕΙ Μεσολογγίου, Βιβλιοθήκη, www.library.teimes.gr/
Ορνιθολογική Εταιρεία, αναφορές στο οικοσύστημα της περιοχής, www.ornithologiki.gr/gr/oiwnos/i14/grnew10.htm
Αερολέσχη Μεσολογγίου, www.geocities.com/okipous/sacmacdiary.htm
Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., www.saltworks.gr

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 02 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: