Ξάνθη

Η κυρά της Θράκης

Νομός
Ο ακριτικός νομός Ξάνθης έχει ξεχωριστό παρελθόν και ιδιαίτερο σύνθεση καθώς στηρίζεται στη συνύπαρξη του χριστιανικού και του μουσουλμανικού στοιχείου. Ικανοποιητικό είναι το επίπεδο των υποδομών με δυο κύριες οδικές αρτηρίες. Το ποτάμι που παρέχει ζωή στην περιοχή, ο Νέστος, αποτελεί φυσικό όριο μεταξύ Μακεδονίας και Θράκης. Η φύση είναι πανέμορφη, ιδιαίτερα στις παραποτάμιες περιοχές ενώ στο νότο τα τοπία κοντά στη λιμνοθάλασσα θα σας συναρπάσουν.

Διοικητικά στοιχεία - Διαμερίσματα Δήμου
Ο Δήμος Ξάνθης δημιουργήθηκε με το νόμο του Καποδίστρια (1991) από τη συνένωση των κοινοτήτων του Ευμοίρου και των Κιμμερίων. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή έχει πληθυσμό 37463 κατοίκους και έκταση 32543 στρέμματα. Η πρωτεύουσα του νομού, η πόλη της Ξάνθης, είναι κτισμένη δίπλα στους νότιους πρόποδες της οροσειράς της Ροδόπης, στη βορειότερη άκρη του κάμπου.

Αγορές
Παζάρι. Το εβδομαδιαίο παζάρι, που γίνεται κάθε Σάββατο, κλέβει την προσοχή του επισκέπτη με τη γραφικότητά του. Κιλίμια και χαλιά λαϊκής τέχνης, εγχώρια προϊόντα και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, παράλληλα με την παρουσία των κατοίκων της περιοχής (χριστιανών και μουσουλμάνων). Η ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα και η έντονη παρουσία πολλών διαφορετικών πολιτιστικών στοιχείων δημιουργούν ευχάριστη εντύπωση στον επισκέπτη, που μπορεί να διαπιστώσει από κοντά την αρμονική συμβίωση όλων των κατοίκων της περιοχής.

Προϊόντα
Στην περιοχή της Ξάνθης παράγεται ο φημισμένος αρωματικός καπνός γνωστός σε όλο τον κόσμο.

Γεύσεις
Στα ζαχαροπλαστεία της πόλης ζητήστε καριόκες, σαραγλί, σουζούκ-λουκούμ και άλλα πολίτικα γλυκά. Δοκιμάστε επίσης τα πολύ καλά αλλαντικά της περιοχής.

Απόσταση
Απόσταση από Αθήνα, 738 χλμ.
Απόσταση από Θεσσαλονίκη 225 χλμ.
Απόσταση από Δράμα, 90 χλμ.
Απόσταση από Αλεξανδρούπολη, 122 χλμ.
Απόσταση από Βέροια, 292 χλμ.
Απόσταση από Βόλο, 434 χλμ.
Απόσταση από Ιωάννινα, 580 χλμ.

Υψόμετρο
80 μέτρα

Η Πόλη
Η Ξάνθη, η πλούσια πόλη των καπνεμπόρων, είμαι μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας με πλούσια ιστορία, εξαιρετική αρχιτεκτονική και μεγάλο λαογραφικό ενδιαφέρον. Είναι πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και βρίσκεται χτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς Ροδόπης, στην αρχή της πεδιάδας η οποία εκτείνεται προς τα νότια μέχρι το Θρακικό πέλαγος, το οποίο απέχει 20-25 χλμ. Υπάρχει η παλιά και η καινούργια πόλη. Πολλοί δρόμοι είναι στρωμένοι με γρανίτη. Είναι εμπορικό και πνευματικό κέντρο της περιοχής με το χαρακτηριστικό της συνύπαρξης χριστιανικού και μουσουλμανικού πληθυσμού. Από το 1975 φιλοξενεί την Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, που είναι τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή. Παλαιότερα την αποκαλούσαν αρχόντισσα επειδή με το καπνεμπόριο έγινε πλούσια. Η σημερινή πρόοδος είναι αλματώδης καθώς διαθέτει μία αρκετά μεγάλη βιομηχανική περιοχή με εργοστάσιο ζάχαρης, καπνοβιομηχανίες, αλευροβιομηχανίες, υφαντουργίες κ.α. Υπάρχουν επίσης πολύτιμα πετράδια και ουράνιο.
Η πόλη έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για κάθε περιηγητή και πολλά αξιοθέατα. Δείτε από κοντά το ψηλό ρολόι που δεσπόζει παντού και είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Aκολουθήστε τη διαδρομή που οδηγεί προς την περιοχή της Mητρόπολης, εκεί που αναστηλώνονται τα πανέμορφα παλιά σπίτια. Περπατήστε κυρίως στην Παλιά Πόλη προκειμένου να ανακαλύψετε τις ομορφιές της. Θα διαπιστώσετε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική συνύπαρξη της Aνατολής με τη Δύση. Διασχίζοντας τα στενά της δρομάκια η εικόνα που θα σας μείνει είναι ότι περπατάτε σε ένα μικρό «σκηνικό», αφού ολόκληρη είναι ένα μικρό αξιοθέατο. Τα έργα αναπαλαίωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη εγγυώνται πως η πόλη θα διατηρήσει το χρώμα της. Τα νεοκλασικά διώροφα σπίτια του 19ου αιώνα έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Kάντε μια στάση στη Δημοτική Πινακοθήκη και στο Λαογραφικό Mουσείο, τα οποία στεγάζονται σε πλούσια σπίτια παλιών καπνεμπόρων της Ξάνθης. Eκεί θα δείτε πώς ακριβώς ζούσαν οι κάτοικοι χρόνια πριν. Στην αυλή του Λαογραφικού Mουσείου υπάρχει παραδοσιακό χαμάμ.
Στα περίχωρα
Tα βουνά τριγύρω είναι πανέμορφα και τα χωριά, αν και χωρίς τουριστική υποδομή, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική. Aπό τα πιο χαρακτηριστικά είναι το Ωραιό και η Γλαύκη, τα οποία επικοινωνούν με στοές επειδή η περιοχή υποφέρει από τις συχνές χιονοπτώσεις τον χειμώνα. Xαρακτηριστικό αυτών των οικισμών είναι οι μιναρέδες από τα τζαμιά οι οποίοι φαίνονται από μακριά. Άλλωστε οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής είναι μουσουλμάνοι. Aν είναι η ώρα του φαγητού κατευθυνθείτε στην ταβέρνα του εκτροφείου πέστροφας που βρίσκεται λίγο έξω από το Ωραιό, προκειμένου να φάτε φρέσκα ψάρια στη Bόρεια Eλλάδα. Στην περιοχή επίσης θα φάτε και υπέροχα γλυκά! Tο καζάν ντιπί, το σουτζούκ λουκούμ αλλά και το σαραγλί είναι το ένα πιο νόστιμο από το άλλο.
Oικολογική περιήγηση
Πριν εγκαταλείψετε την περιοχή της Ξάνθης θα πρέπει να κάνετε άλλη μια στάση στην κωμόπολη της Σταυρούπολης. Περίπου 29 χλμ. ΒΔ από την Ξάνθη. Eδώ θα διαπιστώσετε ότι βρίσκεστε σε μια από τις πιο καλά διατηρημένες περιοχές της χώρας μας. Λίγο έξω από τη Σταυρούπολη υπάρχει ο πανέμορφος καταρράκτης του Λειβαδίτη. H διαδρομή είναι μια από τις ομορφότερες της Eλάδας, αφού ολόκληρη είναι κατάφυτη από οξιές. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το δασικό χωριό του Eυρύμανθου. Aν σας αρέσει η περιπέτεια και οι οικολογικές αναζητήσεις, τότε σε αυτή την εκδρομή μπορείτε να τα συνδυάσετε όλα, αφού έχετε τη δυνατότητα να «κατεβείτε» τον ποταμό Nέστο με βάρκα. Βόρεια της Σταυρούπολης σε υψόμετρο άνω των 700μ. βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Καλύβας με το ομώνυμο κάστρο που χτίστηκε πιθανόν από τον Φίλιππο Β' το 340-350 π.Χ. Νότια της Σταυρούπολης 5χλμ. βρίσκονται τα Κομνηνά, χωριό χτισμένο στο βάθος της κοιλάδας του Νέστου. Εδώ επισκεφτείτε τον Μακεδονικό τάφο θολωτού τύπου (2ου αιώνα π.Χ.) και τα Βυζαντινά τούνελ υδρομάστευσης. Επιστρέφοντας από την Σταυρούπολη στην Ξάνθη κάντε μία παράκαμψη για να επισκεφτείτε πάλι προς τα βόρεια τις περιοχές της Καλλιθέας και του Λειβαδίτη με τα φιλόξενα καταφύγιά τους. Θαυμάστε πυκνά δάση, ποτάμια, ρυάκια, βαθιές χαράδρες, καταρράκτες, σπάνια αγριολούλουδα και πουλιά. Από το χωριό Λειβαδίτη ακολουθήστε το Ευρωπαικό μονοπάτι Ε6, όπου μετά από μία ώρα πεζοπορίας, θα σας οδηγήσει στον εκπληκτικό καταρράκτη ύψους 45 μέτρων.
ΕΧΙΝΟΣ. Περίπου 29 χλμ. από Ξάνθη. Βορειοανατολικά της Ξάνθης βρίσκονται τα Πομακοχώρια σπαρμένα στην κοιλάδα του Εχίνου. Χωριά που κατοικούνται από Πομάκους μουσουλμάνους που κρατούν τις παραδόσεις τους, τις φορεσιές, τα τραγούδια και την ομιλία τους. Ο Εχίνος αποτελεί το Μουσουλμανικό θρησκευτικό κέντρο όλων των πομάκων του νομού.
ΔΕΛΤΑ ΝΕΣΤΟΥ. Οποταμός Νέστος διαμορφώνει ένα χαρακτηριστικό τοπίο με μαιανδρισμούς γνωστό ως Στενά του Νέστου. Λίγο πριν το Δέλτα ο ποταμός διασχίζει το κομμάτι που έχει διασωθεί από το Μεγάλο Δάσος του Κοτζά Ορμάν, υγροβιότοπο που προστατεύεται από την συνθήκη Ραμσάρ και φιλοξενεί σπάνια ζώα και πουλιά (ερωδιοί, φασιανοί). Ο Νέστος προσφέρει μία μοναδική εικόνα με σπάνιας ομορφιάς χλωρίδα και πανίδα, ιδανική για περιπέτεια, φωτογράφιση, πεζοπορία, ποδηλασία και για τους πιο τολμηρούς κατάβαση με κανώ και καγιάκ.
ΑΒΔΗΡΑ - ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ. Περίπου 20 χλμ. νότια από την Ξάνθη. Παραλιακή αρχαία πόλη πατρίδα του Δημόκριτου και του Πρωταγόρα. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να δείτε ερείπια της κλασικής, ελληνιστικής, ρωμαικής και βυζαντινής εποχής, όπως ναούς, τείχη, οικείες και τάφους. Στο νεότερο οικισμό των Αβδήρων θαυμάστε τα παλιά αρχοντικά θρακιώτικης αρχιτεκτονικής και επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με τοιχογραφίες 18ου αιώνα. Από τα Άβδηρα κατευθυνθείτε προς τη λίμνη Βιστωνίδα. Θαυμάστε το τοπίο της λίμνης που προστατεύεται από την συνθήκη Ραμσάρ και φιλοξενεί 285 διαφορετικά είδη πουλιών όλο το χρόνο (Ερωδιούς, φλαμίνγκος κτλ). Το μικρό γραφικό λιμανάκι με τα πολύχρωμα ψαροκάικα που θα συναντήσετε χτισμένο πάνω στη στενή χερσόνησο που χωρίζει τη λίμνη Βιστωνίδα από τη θάλασσα, είναι το Πόρτο Λάγος και αποτελεί αποικία των Ερωδιών. Ένα χιλιόμετρο μετά το Πόρτο Λάγος, πάνω στο μικρό νησάκι της Μπουρούς που επικοινωνεί με τη στεριά με στενό γεφύρι 50 μέτρων, επισκεφτείτε το βυζαντινό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, που είναι μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.

Δέλτα Νέστου 13.000 εκτάρια
Τμήμα του είναι περιοχή Ramsar (10.593 εκτάρια, τα όρια της οποίας δεν έχουν επακριβώς καθοριστεί), Περιοχή Ειδικής Προστασίας (10.600 εκτάρια) και Ειδικά Προστατευόμενη Μεσογειακή Περιοχή. Η βιομηχανική ανάπτυξη απαγορεύεται. Υπάρχουν δύο ζώνες όπου απαγορεύεται το κυνήγι (9.500 εκτάρια). Η επαγγελματική αλιεία είναι ελεγχόμενη. Ένα μεγάλο δέλτα, το οποίο τώρα είναι σχεδόν ολόκληρο αγροτική γη, με μια σειρά υφάλμυρων παράκτιων λιμνοθαλασσών (Γκουμπουρνού ή Αγιάσματος, Βάσσοβας, Ερατεινού, Κεραμωτής, Κοκάλας, Μαγγάνων, Μοναστηρακίου και Χαϊδευτού) που χωρίζονται από τη θάλασσα με στενές αμμώδεις λουρονησίδες. Υπολείμματα απομένουν από το άλλατε τεράστιο παραποτάμιο δάσος που υπήρχε εκεί. Οι υπόλοιποι σημαντικοί τύποι βιοτόπων είναι επίσης κατακερματισμένοι. Έτσι οι εκτάσεις των λιμνοθαλασσών, των αλιπέδων, των θινών και των θαμνώνων είναι μικρές και απομονωμένες. Υπάρχει επίσης ένα βραχώδες νησάκι η Θασοπούλα. Οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η γεωργία, η αλιεία και ο τουρισμός, ενώ υπάρχει ένα νέο αεροδρόμιο και ένας Αμερικανικός στρατιωτικός ραδιοσταθμός δίπλα στις λιμνοθάλασσες. Αλλαγές με αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή είναι η εντατικοποίηση της γεωργίας, η κατασκευή νέων υδροηλεκτρικών φραγμάτων στον άνω ρου του ποταμού, η υπερβόσκηση και το κυνήγι. Λόγω εκτεταμένων εγγειοβελτιωτικών έργων το δέλτα έχει χάσει μεγάλο μέρος της σημασίας του για τα πουλιά. Αναπαραγόμενα είδη είναι ο Μικροτσικνιάς Ixobrychus minutus (15+ ζεύγη), ο Νυχτοκόρακας Nycticorax nycticorax, ο Λευκοτσικνιάς Egretta garzetta (100+ ζεύγη), ο Πορφυροτσικνιάς Ardea purpurea, ο Πελαργός Ciconia ciconia, η Καστανόχηνα Tadorna ferrunginea, ο Καλαμόκιρκος Circus aeruginosus, το Σαϊνι Accipiter brevipes, ο Κραυγαετός Aquila pomarina, ο Καλαμοκανάς Himantopus himantopus (30 ζεύγη), η Αβοκέττα Recurvirostra avosetta (30+ ζεύγη), η Πετροτριλίδα Burhinus Oedicnemus, το Νεροχελίδονο Glareola pratincola, η Αγκαθοκαλημάνα Hoplopterus spinosus, το Νανογλάρονο Sterna albifrons (100 ζεύγη), η Χαλκοκουρούνα Coracias garrulus, η Γαλιάντρα Melanocorypha calandra (10+ ζεύγη), το Κουφαηδόνι Cercotrichas galactores, ο Γαϊδουροκεφαλάς Lanius minor (10+ ζεύγη) και Παρδαλοκεφαλάς Lanius nubicus (10+ ζεύγη). Ο Θαλασσοκόρακας Phalacrocorax aristotelis desmarestii φωλιάζει στη Θασοπούλα. Μια αξιοσημείωτη ποικιλία ειδών εμφανίζεται κατά τη μετανάστευση. Στα είδη που ξεχειμωνιάζουν περιλαμβάνονται ο Κορμοράνος Phalacrocorax carbo sinensis (2.000), η Λαγγόνα Phalacrocorax pygmeus, ο Αργυροπελεκάνος Pelecanus crispus (100), ο Αργυροτσικνιάς Egretta alba (150+), ο Θαλασσαετός Haliaeetus albicilla και ο Στικταετός Aquila clanga.

Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών
Το Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών (Ν.Κ.Κ.Κ.) Νομού Ξάνθης ιδρύθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ξάνθης το 1999 με απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ξάνθης. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, το Κέντρο είναι μία αμιγής Νομαρχιακή επιχείρηση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στόχος του Κέντρου είναι η καταπολέμηση των κουνουπιών και άλλων εντόμων υγειονομικής σημασίας στο Νομό Ξάνθης, η ύπαρξη των οποίων υποβαθμίζει το σύνολο της ποιότητας ζωής του νομού, με σημαντικές συνέπειες για την τουριστική κίνηση, την οικονομία και την δημόσια υγεία, ειδικά στις παράκτιες περιοχές.


Υγεία
Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 25410-72131 έως και 3
Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 25410-71521.
Ιαματικές Πηγές Θερμών Εχίνου
Οι ιαματικές πηγές των Θερμών Εχίνου είναι οξυανθρακικές με θερμοκρασία νερού περίπου 40-53 βαθμούς. Είναι κατάλληλες για δερματικές παθήσεις και αρθροθεραπείες, 25410-81203.
Ιαματικές Πηγές Ποταμιάς Γενισέας
Οξυανθρακικές πηγές με θερμοκρασία νερού 40 βαθμούς, κατάλληλες για ρευματοπάθειες, δερματικά νοσήματα, νευραλγίες, γυναικολογικά νοσήματα και ρευματισμούς, 25410-96269.

Οδική σύνδεση
ΚΤΕΛ Αθηνών, Κηφισού 100, 210-5132084
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, 2310-595423
ΚΤΕΛ Ξάνθης, 25410-22684
Με υπεραστικά λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ξάνθης συνδέεται με τα χωριά: Άβδηρα - Βαφαίικα - Γενισέα - Κουτσό - Μάνδρα - Μυρωδάτο - Πεζούλα - Ποταμιά – Πόρτο Λάγος - Σταυρούπολη. Επίσης συνδέεται με την Κομοτηνή, τη Δράμα και την Καβάλα. Μέσα στην πόλη υπάρχει αστική συγκοινωνία

Σιδηροδρομική σύνδεση
ΟΣΕ Αθηνών, 210-5297777
ΟΣΕ Θεσσαλονίκης, 2310-517517-8
Δρομολόγια τραίνων στο http://thesaurus.duth.gr/hotels/X-Trip-train.htm
Σιδηροδρομικός Σταθμός Ξάνθης, 25410-22581

Αεροπορική σύνδεση
Η Ξάνθη χρησιμοποιεί το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος το οποίο απέχει 35 χιλιόμετρα, και η τοποθεσία του είναι στη Χρυσούπολη, Νοτιοδυτικά της Ξάνθης. Οι αεροπορικές συγκοινωνίες εκτελούνται μέσω του αεροδρομίου της Χρυσούπολης της Καβάλας. Ολυμπιακή Λ. Εθνικής Αντίστασης 8- Καβάλα, (τηλ. 2510-225577) και Μιχ. Βόγδου 6Α Ξάνθη, 25410-26497. Αεροδρόμιο Χρυσούπολης: τηλ: 25910-23601 και 25910-53273.

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος Ξάνθης, 25410-24444
Nομαρχία Ξάνθης, 25410-78525
Τουριστική Αστυνομία, 25410-22670
Αστυνομία, 25410-23333
Τροχαία, 25410-28888
ΟΤΕ, 25410-23199
ΕΛΤΑ, 25410-22511 και 25410-21166
Ταξί, 25410-25900 και 25410-72801
Καζίνο, στα βόρεια προάστια της πόλης, στην περιοχή Λατομείων, 25410-70900
Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, 25410-79000 ή 20319 ή 23878
Δασαρχείο Ξάνθης, 25410-22669
Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, 25410-22505

Διαμονή Ξενοδοχεία
Ζήτα Παλάς, 200 κλίνες, κλιματισμός, εστιατόριο, πισίνα, spa, παιδική χαρά, χώρο στάθμευσης, 25410-64441.
Έλενα, 90 κλίνες, κλιματισμός, τηλεόραση, εστιατόριο, εξοπλισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες, 25410-63901.
Νέστος, 140 κλίνες, κλιματισμός, τηλεόραση, εστιατόριο, εξοπλισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες, δεκτά κατοικίδια, 25410-27531.

Διαμονή σε Κάμπινγκ
Δημοτικό Κάμπινγκ Μυρωδάτου, Φυσική σκιά, σούπερ μάρκετ, παραλία Μυρωδάτου 25410-51379

Αθλητισμός
Ορειβατικό καταφύγιο στη Ροδόπη, στη θέση Λειβαδίτης. Ο ΕΟΣ Ξάνθης έχει την ευθύνη του σε υψόμετρο 1200 μ., χωρητικότητας 36 ατόμων με κεντρική θέρμανση, κοινόχρηστα λουτρά, ατομική τουαλέτα, τζάκι. ΕΟΣ Ξάνθης, Τ.Θ. 190, Ξάνθη, 25410-24816 και 25410-24818, 25410-20901. Τηλ. Καταφυγίου, 22280-51285.
Εθνικό Κολυμβητήριο Ξάνθης, 25410-25533 και 25410-22556

Τράπεζες
Αγροτική, Alpha Bank, Γενική, Eurobank, Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Έθιμα – Εκδηλώσεις
Κάθε Σάββατο, οργανώνεται μεγάλο παζάρι.
8 Ιανουαρίου, στην περιοχή Μάγγανα, η Γιορτή της Μπάμπως.
Τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς. Αναβίωση των τοπικών λαογραφικών παραδόσεων με διοργάνωση από το Δήμο εκδηλώσεων που κρατούν οκτώ μέρες. Σκοπός να κρατηθούν ζωντανά τα έθιμα από τις περιοχές καταγωγής των προσφύγων του νομού, αλλά και οι αρχαίες τοπικές παραδόσεις. Συμμετέχουν μουσικά σχήματα, θεατρικές ομάδες, καλλιτέχνες δρόμου από όλη τη χώρα. Την τελευταία μέρα γίνεται μεγάλη παρέλαση αρμάτων. Μετά την παρέλαση στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου δείτε τη φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με τα πυροτεχνήματα και το τοπικό έθιμο «Τζάρους» ομοίωμα του βασιλιά Καρνάβαλου που καίγεται δίπλα στο ποτάμι.
Τη καθαρή «Διφτέρα» επιλέξτε: Πέταγμα & διαγωνισμός χαρταετού στο λιμάνι των Αβδήρων όπου θα γευτείτε και την παραδοσιακή φασολάδα μαγειρεμένη σε τεράστια καζάνια και αναπαράσταση θρακιώτκου γάμου στο Μυρωδάτο Το έθιμο της Καμήλας με τους «μουτζούρηδες» στη Σταυρούπολη. Τα τηλέφωνα που μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τις γιορτές τις Ξάνθης είναι 25410-22632 και 25410-73640. Μπορείτε επίσης να συμμετάσχετε στις γιορτές και στο Καρναβάλι.
Τον Αύγουστο, πολιτιστικές εκδηλώσεις, στο Εράσμιο με ονομασία τα Εράσμια.
29 Αυγούστου, πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου.
Αρχές Σεπτεμβρίου, Γιορτές της Παλιάς μην παραλείψετε να δείτε τις Γιορτές που διαρκούν περίπου μια εβδομάδα και είναι αφιερωμένες σε ένα από τους μεγαλύτερους παραδοσιακούς οικισμούς της χώρας, τη Παλιά Ξάνθη. Οι γιορτές περιλαμβάνουν πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Δείτε οπωσδήποτε τις εκδηλώσεις-εκθέσεις στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και τις εκθέσεις στην Καπναποθήκη.
26 Οκτωβρίου, στην περιοχή Μέλισσα, τα Δημήτρια.

Internet
Νομαρχία Ξάνθης http://www.xanthi.gr
Δήμος Ξάνθης, http://www.cityofxanthi.gr
Το portal της πόλης, http://www.ixanthi.gr/new/index.html
Ο τύπος της Ξάνθης, http://users.otenet.gr/~iraklitos
Πανεπιστήμιο Θράκης, http://www.duth.gr
Η ποδοσφαιρική ομάδα της Ξάνθης, http://www.skodaxanthifc.gr
Ηλεκτρονικός Θησαυρός Ξάνθης http://thesaurus.duth.gr/hotels/X-Themata.htm
Τα σχολεία της πόλης http://www.school.gr/gr/dimot/xanthi.htm
Νομαρχιακή εταιρεία τουριστική προβολής http://www.xanthi.gr/netax/index.html
Διασκέδαση στην πόλη, πλήρης οδηγός, http://www.xanthi.gr/greek/diaskedash/index.html

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 14 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: