Με ποταμόπλοιο στη Γαλλία

Ψάχνετε κάτι διαφορετικό για τις διακοπές; Βαρεθήκατε τις πολυσύχναστες πλαζ και τα λαμπερά τουριστικά θέρετρα, αναζητάτε γραφικά χωριά και εναλλακτικές διακοπές χωρίς όμως προβλήματα και ταλαιπωρίες; Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε επιλέξτε μια πρωτότυπη μορφή διακοπών. Tαξιδέψτε με ποταμόπλοιο στα διάσημα ποτάμια της Γαλλίας. Και βίρα τις άγκυρες!

Ανακαλύψτε τη γοητεία της Γαλλίας ακολουθώντας τα κανάλια και τα ποτάμια της. Το υδάτινο δίκτυο της χώρας καλύπτει 8.500 χλμ και αποτελεί το πρώτο σε μήκος στην Ευρώπη. Γνωρίστε τις ομορφιές της ενδοχώρας πάνω σε ένα ποταμόπλοιο, που θα κυβερνάτε μόνοι σας. Η μαγεία των υδάτινων δρόμων της Γαλλίας θα σας συνεπάρει σε ένα ταξίδι με ανεπανάληπτες συγκινήσεις.

Τα ποταμόπλοια
Για να αποκτήσετε το βαθμό του "καπετάνιου" του ποταμόπλοιου δεν απαιτούνται ειδικά προσόντα αφού η πλοήγηση των συγκεκριμένων πλοίων δεν χρειάζεται ειδική άδεια. Λίγη ώρα πάνω στο τιμόνι για να μάθετε το χειρισμό, το βιβλίο με τις διαδρομές και καλό ταξίδι!
Το ποταμόπλοιο σας προσφέρει απόλυτη αυτονομία και κυρίως όλες τις ανέσεις που θα είχατε στο σπίτι σας. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με κρεβάτια, κουζίνα, τραπεζαρία και μπάνιο. Πρόκειται για ένα πλωτό-σπίτι που παρέχει τη δυνατότητα για άνετες και οικονομικές πολυήμερες διακοπές για όλη την οικογένεια ή απλώς για ρομαντικά σαββατοκύριακα για δύο. Λύστε τους κάβους και ξεκινήστε το ταξίδι στο όνειρο.

Στα δυτικά
Τα ποτάμια της δυτική πλευράς της Γαλλίας επιφυλάσσουν μοναδικές συγκινήσεις. Η πανέμορφη Βρεττάνη με τα συγκλονιστικά τοπία στον Ατλαντικό θα σας γοητεύσει. Τα υδάτινα μονοπάτια της ενώνουν τον ωκεανό με τη Μάγχη αποκαλύπτουν μοναδικά τοπία. Ξεκινήστε από τη Lorient και μέχρι τη Redon θα έχετε ήδη χαλαρώσει απολαμβάνοντας το τοπίο με θέα τους πανέμορφους λόφους.

Μια διαδρομή που θα αγαπήσετε είναι εκείνη που ξεκινάει από τη Nantes, με την παλιά πόλη και τα γραφικά σοκάκια, και καταλήγει στη Mans, τη πόλη του διάσημων αγώνων αυτοκινήτου. Αφήστε τη ροή του ποταμού να σας οδηγήσει στη Mayenne με τους εκπληκτικούς πύργους. Στο ταξίδι την Brest προς την Nantes θα σας συντροφεύει η αύρα από τον ωκεανού σας. Θα ακολουθήσετε την ίδια διαδρομή, που χρησιμοποιούσαν στο παρελθόν οι έμποροι για τη διακίνηση των προϊόντων τους.
Η γνωριμία με τον Λίγηρα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Η ιστορία ζωντανεύει σε κάθε σημείο της περιπλάνησης. Ανάμεσα στους διάσημους πύργους, τα παραμυθένια τοπία, τους εντυπωσιακούς κήπους και τις γέφυρες, το ταξίδι γίνεται ανεπανάληπτο.

Το κανάλι του κέντρου και η Βουργουνδία
Ενας από τους δημοφιλής προορισμούς είναι τα κανάλια της Βουργουνδίας. Ταξιδεύοντας στην συγκεκριμένη περιοχή θα ανακαλύψετε τι σημαίνει καλό φαγητό και υπέροχο κρασί αφού τα χωριά που θα συναντήσετε στη διαδρομή σας φημίζονται και για τα δύο. Επιβιβαστείτε στην Montbard και από τη Staint Florentin περάστε στην Tonnerre με τους εντυπωσιακούς πύργους. Αφήστε για λίγο το ποταμόπλοιο, περπατήστε ανάμεσα στα μνημεία, κάντε ποδηλατάδα πλάι στους αμπελώνες, νιώστε τη μοναδικότητα της γαλλικής εξοχής.
Ακολουθήστε το παραπόταμο του κεντρικού καναλιού από τη Nevers στην Paray-le-Monial μέχρι τη Chalon sur Saone. Γνωρίστε εκπληκτικά χωριουδάκια και περιοχές με σημαντικά μνημεία.

Προς το Νότο
Ακολουθήστε τη ροή του καναλιού του Νότου από τη διάσημη πόλη του κρασιού το Bordeaux. Στη πορεία σας θα δείτε τους πιο διάσημους αμπελώνες της Ευρώπης. Μια παράκαμψη προς το πλάγιο κανάλι του Garonne θα σας δώσει την ευκαιρία να δείτε την εκπληκτική εκκλησία του Mas d` Agenais.

Στη διαδρομή από την Agen συνεχίστε προς την Moissac, αφήστε για λίγο τη κουζίνα του ποταμόπλοιου και δοκιμάστε τις τοπικές νοστιμιές στα εστιατόρια της περιοχής. Μη ξεχνάτε ότι βρίσκεστε στο βασίλειο των καλοφαγάδων. Συνεχίστε για Toulouse, τη πόλη με τα κόκκινα σπίτια που αντικατοπτρίζεται μοναδικά στο μαγευτικό ποτάμι. Απαραίτητη είναι η στάση στη μεσαιωνική πόλη της Carcassone λίγο πριν ακολουθήσετε την υδάτινη οδό που οδηγεί στη Μεσόγειο.

Ο Ροδανός είναι ο "δρόμος" που ενώνει τη Νότια με τη Βόρεια Γαλλία. Στο σημείο που ανταμώνει με τον Saone βρίσκεται η πρωτεύουσα της Γαλατίας, η Λυών. Η πόλη με τα 27 μουσεία και τις 28 γέφυρες αξίζει τη προσοχή σας. Και επειδή η ξενάγηση θα ανοίξει την όρεξη, τα πτι σαλέ ή κροκέτες ψαριού και βέβαια τα διάσημα λουκάνικα της πόλης είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Βορειοανατολικά
Αφήστε το ποταμό Marne να σας οδηγήσει στους δρόμους της διάσημης Champagne. Το όνομα της περιοχής δηλώνει ότι βρίσκεστε στο τόπο παραγωγής της σαμπάνιας. Μη φύγετε αν δεν πάρετε τις απαραίτητες προμήθειες σε μπουκάλια όταν φτάσετε στο Epernay. Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε προς το Στρασβούργο. Ευκαιρία για γνωριμία με μια από τις πιο διάσημες πόλης της Ευρώπης. Φωτογραφηθείτε με θέα το Ρήνο, περπατήστε στην παλιά συνοικία των βυρσοδεψών με τα πανέμορφα ξυλόγλυπτα σπίτια, επισκεφθείτε τον Καθεδρικό Ναό, κάντε βόλτες πλάι στα κανάλια.

Αφήστε το ρεύμα του ποταμού να σας οδηγήσει βόρεια προς τη περιοχή του Nord-Pas-de Calais. "Δέστε" το ποταμόπλοιο και κάντε ποδηλατάδα στις ατελείωτες πεδιάδες της περιοχής ανάμεσα στους ανεμόμυλους. Αφεθείτε στη γαλήνη και την ηρεμία του τοπίου.

Συμβουλή προς "ναυτιλλόμενους"
Οποιαδήποτε διαδρομή κι αν επιλέξτε μη διστάσετε να ζητήσετε την συμβουλή των "ειδικών" δηλαδή των φυλάκων που θα συναντήσετε στους υδροφράκτες. Γνωρίζουν άριστα την περιοχή και σίγουρα θα σας προτείνουν το ιδανικό σημείο για τον επόμενο σταθμό σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: