"Πράσινες" πόλεις για οικολογικές διακοπές

Ντάλα καλοκαίρι, το θερμόμετρο στα ύψη, βαρεθήκατε την πόλη και το νέφος της και, αν ζητάτε κάτι εντελώς διαφορετικό, γιατί δεν επισκέπτεστε κάποιαν από τις "πράσινες" πόλεις της Ευρώπης;

Γκρόνιγκεν, Ολλανδία: Αλλως, ο παράδεισος των ποδηλατών. Οι μισές από τις διαδρομές μέσα στην πόλη γίνονται με το ποδήλατο, ποσοστό ρεκόρ στην Ευρώπη. Οι τοπικές αρχές έχουν δημιουργήσει δικές τους λωρίδες κυκλοφορίας για τα ποδήλατα, δική τους αποκλειστικά σηματοδότηση για μεγαλύτερη ασφάλεια, ειδικούς χώρους στα τρένα έτσι ώστε να είναι δυνατή και εύκολη η μεταφορά τους και να ενθαρρύνονται οι κάτοικοι να μετακινούνται με τον σιδηρόδρομο και το ποδήλατο αντί των αυτοκινήτων τους μέσα στην πόλη, καθώς και άφθονες θέσεις για στάθμευση.

Η μεγαλύτερη καινοτομία είναι η διαίρεση της πόλης σε τέσσερις τομείς στους οποίους επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο στα ποδήλατα και στα λεωφορεία. Αντίθετα, οι κάτοχοι αυτοκινήτων για να περάσουν από τον έναν τομέα στον άλλο, υποχρεούνται να κινηθούν περιφερειακά.

Ζυρίχη, Ελβετία: Εδώ το μυστικό της καλής συγκοινωνίας είναι τα αστικά λεωφορεία. Τα δρομολόγια εκτελούνται με... ελβετική ακρίβεια, καμία καθυστέρηση δεν δικαιολογείται και για να είναι οι αρμόδιοι απόλυτα σίγουροι πως η κίνηση στους λεωφορειόδρομους θα είναι κάτι παραπάνω από ομαλή εφαρμόζουν αυστηρή και συνεχή αστυνόμευση. Τα εισιτήρια δεν είναι ιδιαίτερα φθηνά, αλλά ισχύουν εκπτώσεις και προσφορές (οικογενειακά εισιτήρια, κλπ.) έτσι ώστε να παραμένουν προσιτά.

Εδιμβούργο, Σκωτία: Αναμφισβήτητα η πιο πράσινη (ή τουλάχιστον αυτό προσπαθεί να πετύχει) πόλη στη Βρετανία. Οι τοπικές αρχές έχουν θέσει στόχο τους να μειώσουν το ποσοστό των αυτοκινήτων μέσα στο κέντρο της πόλης από 48% το 1991, σε 38% ως το 2010. Η οδός Princes, ο πιο κεντρικός δρόμος της πόλης έχει πια μόνο μία λωρίδα κίνησης για τα αυτοκίνητα: οι υπόλοιπες τρεις έχουν διατεθεί στα ποδήλατα, στα αστικά λεωφορεία και στους πεζούς.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: