Άμφισσα - Δελφοί

Νομός
Ο νομός Φωκίδος βρίσκεται στη Στερεά Ελλάδα και βρέχετε από τον Κορινθιακό Κόλπο. Η Γκιόνα και ο Παρνασσός στα ανατολικά προσφέρουν έντονες συγκινήσεις σε πεζοπόρους, ορειβάτες και λάτρεις της φύσης. Στη μεγαλύτερη από τις λίγες πεδιάδες της Φωκίδας βρίσκεται η πόλη της Άμφισσας, η πρωτεύουσα του νομού, ανάμεσα σε απέραντους ελαιώνες με καταπληκτική θέα των βουνών. Ξεχωριστή θέση έχει η αρχαία πόλη των Δελφών, που θεωρούταν ως το κέντρο του κόσμου, μια τοποθεσία με πλήθος ιστορικά μνημεία και υπέροχη θέας των βουνών και της θάλασσας.

Γεύσεις
Θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε και να προμηθευτείτε τις πασίγνωστες ελιές της Άμφισσας καθώς και μέλι και αμύγδαλα που έρχονται από την περιοχή του Λιδορικίου. Επίσης τοπικό κρασί και γαλακτοκομικά προϊόντα. Δοκιμάστε επίσης τα πολύ νόστιμα τοπικά κρέατα σε όλες τις ταβέρνες της περιοχής, άλλωστε τα ψητά σούβλας αποτελούν τοπική παράδοση. Από γλυκά εξαιρετικά είναι το ραβανί και τα αμυγδαλωτά.

Απόσταση
Η Άμφισσα, απέχει 180 χλμ. από την Αθήνα
Η Άμφισσα, απέχει 100 χλμ. από την Πάτρα
Η Άμφισσα, απέχει 370 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη
Η Άμφισσα, απέχει 13 χλμ. από την Ιτέα
Η Άμφισσα, απέχει 30 χλμ. από το Γαλαξίδι
Οι Δελφοί, απέχουν 21 χλμ. από την Άμφισσα

Η Περιοχή
Άμφισσα
Η Άμφισσα είναι πρωτεύουσα και εμπορικό κέντρο του νομού με ιστορία πολλών αιώνων. Στην αρχαιότητα ήταν πρωτεύουσα του έθνους των Οζολών Λοκρών και η μυθολογία αναφέρει ότι η πόλη πήρε το όνομά της από την Άμφισσα, εγγονή του Αίολου. Την εποχή της Φραγκοκρατίας η Άμφισσα έγινε πρωτεύουσα της βορονείας των Σαλώνων και οι Φράγκοι έχτισαν ισχυρό κάστρο πάνω στην Ακρόπολη. Από την πόλη ξεκίνησε η εξέγερση της Στερεάς με το δεσπότη Ησαΐα, τον Πανουργιά και τον Αθανάσιο Διάκο και σε αυτήν το 1824 συνήλθε η συνέλευση των αντιπροσώπων της Ανατολικής Ελλάδας. Η σημερινή πόλη διατηρεί την παραδοσιακή της όψη, ενώ ο απέραντος ελαιώνας και το κάστρο στην κορυφή, της δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα. Το κάστρο, που σύμφωνα με την παράδοση, είναι χτισμένο εν μέρει με αρχαίο υλικό το έκτισαν κατά το μύθο οι Κύκλωπες και διατηρήθηκε με προσθήκες από Ρωμαίους, Βυζαντινούς και Φράγκους. Δείτε στην πόλη τα σπίτια των οπλαρχηγών Πανουργιά, Δυοβουνιώτη και το κτίριο των πασάδων. Επίσης το Λαογραφικό Μουσείο της Φωκίδας, που περιλαμβάνει κυρίως εργαλεία παραδοσιακής καλλιέργειας της γης, οικιακά σκεύη και εργαλεία, τοπικές φορεσιές, υφαντά και αντικείμενο από την ποιμενική ζωή. Στα «πρέπει» της επίσκεψης είναι η ιδιωτική συλλογή του Δρόσου Κραβαρτόγιαννου, με νομίσματα, όπλα του 1821, αντικείμενα λαϊκής τέχνης, καθώς και η συλλογή του Β. Βλάχου με νομίσματα. Στα υπόλοιπα αξιοθέατα περιλαμβάνονται ο μητροπολιτικός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με τοιχογραφίες του Παπαλουκά από τη Δεσφίνα και το διπλανό ρωμαϊκό λουτρό. Η βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα, η Λυκότρυπα (αρχαίο μνημείο λοξεμένο σε βράχο με πρωτόγονα πέτρινα εργαλεία) και το ρωμαϊκό ενεπίγραφο ψηφιδωτό στο σπίτι του Γερουλάνου. Επίσης το συγκρότημα της οικίας Φλεντζαλά, στη συνοικία Μάνδρα, ένα από τα παλαιότερα οικοδομήματα της πόλης. Στο μαντρότοιχο του κτιρίου είναι εντοιχισμένη η ομώνυμη βρύση «Φλεντζαλά» η πρώτη δημοτική βρύση κατασκευασμένη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Μπροστά από το κτίριο και τη βρύση βρίσκεται πλατεία στενά δεμένη με την ιστορία της πόλης. Όλος ο χώρος (κτίριο - βρύση - πλατεία) έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ξεχωριστή σημασία στην επίσκεψη της πόλης έχει ο πανέμορφος ελαιώνας που την περιβάλλει με δένδρα ηλικίας πολλών εκατοντάδων χρόνων, λένε μάλιστα πως ο ελαιώνας αυτός είναι ο πιο παλιός στον κόσμο καθώς τον αναφέρουν πολλά αρχαία κείμενα περιηγητών. Πριν την αναχώρησή σας δείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης σε κτίριο ιστορικής αξίας , μιας και σε αυτό πραγματοποιήθηκε η 'Α Εθνοσυνέλευση της Αν. Χέρσου Ελλάδος το 1821.
Δελφοί
Η πόλη των Δελφών απλώνεται στους υπώρειες του Παρνασσού, ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, την Υάμπεια και τη Ναύπλια όπως τις έλεγαν τα αρχαία χρόνια. Επίσκεψη στους Δελφούς δε σημαίνει μόνο επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο. Ο επισκέπτης μπορεί να περάσει το υπόλοιπο της διαμονής του κάνοντας πολλά πράγματα, όπως μια βόλτα στην αγορά της πόλης των Δελφών με τα πλούσια τουριστικά καταστήματα, τα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών αλλά και τα εστιατόρια, ταβέρνες και τη νυκτερινή ζωή. Ακολουθώντας το αρχαίο μονοπάτι που σήμερα είναι γνωστό διεθνώς σαν Ε4 μπορεί κανείς να απολαύσει έναν περίπατο και συγχρόνως να φτάσει στην πιο ψηλή κορφή. Το βλέμμα φτάνει μέχρι τις ακτές τις Πελοποννήσου και αντικρίζει έναν συνδυασμό, βουνού και θάλασσας. Οι Δελφοί ήταν κατά τους αρχαίους προγόνους μας το γεωγραφικό κέντρο της γης, ο ομφαλός και έτσι συγκεντρώνουν το ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον της περιοχής. Ο αρχαιολογικός χώρος του ιερού Μαντείου των Δελφών αποκαλύφθηκε με τις ανασκαφές που άρχισε η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή από το 1860 .Τα αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν πως η περιοχή ήταν κατοικημένη από το 1400 π.Χ. Το χωριό Δελφοί έχει χαρακτηριστεί δήμος, τιμής ένεκεν, και είναι χτισμένο κοντά στον αρχαιολογικό χώρο. Για να περιηγηθείτε διεξοδικά τον αρχαιολογικό χώρο χρειάζεται να αφιερώσετε τουλάχιστον μια μέρα. Ο χώρος βρίσκεται σε αμφιθεατρική θέση και παρουσιάζει υψομετρική διαφορά 200 μέτρων και περιβάλλεται από ψηλούς κάθετους βράχους Φαιδριάδες Πέτρες. Σώζονται ερείπια του ναού του Απόλλωνα, ίχνη της Ιεράς Οδού και ερείπια των «θησαυρών» των διαφόρων πόλεων. Ο θησαυρός των Αθηναίων βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Οι θησαυροί ήταν κτίρια που φύλαγαν οι πόλεις τα αναθήματά τους. Στον ίδιο χώρο η Κρήνη της Κασταλίας Πηγής, τα ερείπια του Γυμνασίου και τα ερείπια της Προναίας Αθηνάς, ένα από τα πιο σημαντικά ιερά των Δελφών. Το Μουσείο, στο οποίο στεγάζονται τα ευρήματα των ανασκαφών του δελφικού χώρου, αποτελείται από δώδεκα αίθουσες. Περιέχει αντικείμενα (κεραμικά, ειδώλια, γλυπτά, χάλκινα όπλα, εργαλεία, επιγραφές, αναθήματα κ.ά.) από τους Προϊστορικούς ως τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.

Υγεία
Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας, 22650-22331
Αγροτικό Ιατρείο Δελφών, 22650-82307

Οδική σύνδεση
ΚΤΕΛ Άμφισσας, 22650-28226
ΚΤΕΛ Αθηνών, 210-8317096
ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, 2310-595424

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος Άμφισσας, 22650-28913
Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας, 22650-23344
Αστυνομία Άμφισσας, 22650-79409
Τροχαία Άμφισσας, 22650-79404
ΟΤΕ Άμφισσας, 22650-72899
ΕΛΤΑ Άμφισσας, 22650-28259
Ταξί Άμφισσας, 22650-28600
Δήμος Δελφών, 22650-82311
Αστυνομία Δελφών, 22650-82222
Τουριστική Αστυνομία Δελφών, 22650-82220
ΟΤΕ Δελφών, 22650-82599
ΕΛΤΑ Δελφών, 22650-82376
Ταξί Δελφών, 22650-82000
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας, Άμφισσα, 22650-28295 και 23850
ΝΕΛΕ Φωκίδας, Άμφισσα, 22650-22744
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, 210-3312781

Αθλητισμός
Η περιοχή προσφέρεται για ορειβασία και πεζοπορία καθώς και χειμερινά σπορ στο κοντινό χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Διαμονή Ξενοδοχεία
Πλήθος τα καταλύματα, οι ξενώνες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στην ευρύτερη περιοχή και φυσικά στους Δελφούς και την Άμφισσα. Ρωτήστε στην Τουριστική Αστυνομία στους Δελφούς ή στους τοπικούς Δήμους ή δείτε τις λίστες των ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων στο Internet:
Παρνασσός, Δελφοί, Αράχωβα, διαμονή, στέκια, διαδρομές, πλήθος στοιχεία, http://www.aroundparnassos.com/index-gr.html
Φωκίδα Διαμονή, http://www.clickhere.gr/hotels-greece/hotels_gr.asp?HELLAS_EN=DELPHI-GALAXIDI-ITEA

Έθιμα – Εκδηλώσεις
Άμφισσα
Μεγάλο Καρναβάλι γίνετε τις Απόκριες στην πόλη. Επίσης τον Αύγουστο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με τίτλο Φωκικά και διαρκούν όλο το μήνα με ευθύνη του Δήμου. Από τις 29 Ιουνίου ως τις 5 Ιουλίου γίνετε μεγάλη εμποροπανήγυρη που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλης της περιοχής.
Δελφοί
Το Πάσχα γίνετε ο εορτασμός της Γιορτής της Αγάπης
Στις 23 Ιουνίου πανηγύρι της Παναγίας
Στο αρχαίο στάδιο των Δελφών γίνετε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο Φεστιβάλ Μουσικής και Αρχαίου Θεάτρου υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών.

Internet
Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Φωκίδας, www.fokida.gr
Δήμος Δελφών, www.delphi.gr
Δήμος Άμφισσας, www.amfissa.gr
Η Άμφισσα στην Αρχαιότητα, users.otenet.gr/~panar/Amfissa1.htm
Πληροφορίες γενικά, www.arachova.gr/menubar_ar1.html
Αρχαιολογικός χώρος Δελφών, www.culture.gr/2/21/211/21110a/g211ja01.html
Ιστορία, τέχνη, μαντείο, αρχαία, www.sikyon.com/Delphi/delphi_gr.html
Φώτο Δελφοί, www.dpgr.gr/usergalleries/thumbnails.php?album=808
Το Μαντείο και οι χρησμοί του, www.nyloo.com/html/ent/997/ent.22997.2.asp
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, www.culture.gr/2/23/232/index_gr.html

Αυτό το κείμενό μου δημοσιεύτηκε στο ταξιδιωτικό έντυπο ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ - Εφημερίδα Ημερησία, τ. 65 2004-2005

Δεν υπάρχουν σχόλια: