Ξεφάντωμα στου κόσμου τα καρναβάλια

Βενετία, Ιβρέα, Βιαρέτζο, Νίκαια, Οστάνδη, Σολσόνα, Σάντα Κρους, Βασιλεία, Κολονία, Μόναχο, Ντύσελντορφ, Μάιντς, Τρινιντάντ, Τομπάγκο, Μαρτινίκα, Κουρασάο, Ρίο Ιανέιρο, Νέα Ορλεάνη

Η ηρεμία του χειμώνα διακόπτεται ευχάριστα από τα πολύχρωμα, θορυβώδη και... άτακτα Καρναβάλια. Ξαφνικά, μέσα στη μουντάδα του Φεβρουαρίου, ο πλανήτης αρχίζει να λικνίζεται στους ρυθμούς της σάμπα, της σάλσα, της τζαζ και της ρέγκε. Η μια γιορτή συναγωνίζεται την άλλη σε πρωτοτυπία, εφευρετικότητα, κέφι και ζωντάνια, διεκδικώντας το αριστείο από τον βασιλιά Καρνάβαλο. Ο κόσμος όμως είναι εκείνος που βραβεύει με την επιλογή του, γι' αυτό και ο καθιερωμένος διαφημιστικός πόλεμος έχει αρχίσει. Στα ταξιδιωτικά γραφεία έχουν αναρτηθεί αφίσες με τις προκλητικές "μουλάτες" του Ρίο ή τους εντυπωσιακούς μασκοφόρους με τις πλουμιστές στολές από τη Βενετία. Την ίδια στιγμή το παγκόσμιο Διαδίκτυο έχει υποταχθεί στους καρναβαλιστές. Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των διάσημων Καρναβαλιών προσφέρουν κάθε είδους πληροφορία στους σέρφερ του Internet. Πάντως, όπως δείχνουν ήδη τα πράγματα, οι τουρίστες και εφέτος θα στριμωχθούν στα μεγαλύτερα και διασημότερα Καρναβάλια του κόσμου, όπως του Ρίο Ιανέιρο, της Βενετίας, της Νίκαιας, της Νέας Ορλεάνης. Τα ξενοδοχεία και τα εισιτήρια για τις μεγάλες παρελάσεις έχουν σχεδόν εξαντληθεί και οι τελευταίοι θα πληρώσουν μάλλον σε "χρυσό" την είσοδό τους στο Samba Drome του Ρίο ή στην Promenades des Anglais της Νίκαιας.

Ιταλία
Ο λατίνος Καρνάβαλος
Ενας εντυπωσιακός πρίγκιπας περνά μαζί με τους αυλικούς του. Στη στροφή η παρέα χάνεται στα δαιδαλώδη στενάκια της παλιάς πόλης και ο επισκέπτης στρέφει το βλέμμα του στους επόμενους μασκοφόρους. Δέκα ημέρες πριν από την Καθαρή Τετάρτη (Ash Wednesday) το εντυπωσιακό Καρναβάλι της Βενετίας ζωντανεύει.

Ξέφρενα πάρτι, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, αισθησιακοί χοροί διοργανώνονται στα περίφημα παλάτια της Πόλης των Δόγηδων. Την Καθαρή Τρίτη των Καθολικών (Shrove Tuesday) τα πυροτεχνήματα φωτίζουν τον σκοτεινό ουρανό χαρίζοντας στο Καρναβάλι έναν λαμπερό επίλογο. Το πιο σκανδαλώδες πάρτι της Ευρώπης όμως βρίσκεται στην Ιβρέα, 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Τουρίνου. Χιλιάδες είναι οι καρναβαλιστές οι οποίοι συμμετέχουν στα δρώμενα και ιδιαίτερα στον πόλεμο των πορτοκαλιών 50 τόνοι σικελικά σαγκουίνια εκτοξεύονται προς κάθε κατεύθυνση.

Οι επισκέπτες για να δηλώσουν την ουδετερότητά τους φορούν κόκκινα καπέλα, παρ' ότι δύσκολα κανείς αποφεύγει τα πορτοκάλια (σαγκουίνια) τα οποία αφήνουν σε κάθε γωνιά της πόλης το κόκκινο στίγμα τους. Οι Ιταλοί πάντως προτιμούν το Βιαρέτζο (all times classic), το πιο όμορφο, για πολλούς, Καρναβάλι της Ιταλίας. Το πρόγραμμα είναι και εκεί πλούσιο και πολύ πιο αυθεντικό από τα υπόλοιπα της χώρας.

Βέλγιο
Το πάρτι των μεταμφιεσμένων
Το μεγαλύτερο πάρτι μεταμφιεσμένων της Ευρώπης πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Καζίνο της Οστάνδης. Το εφετεινό γκαλά θα δοθεί την πρώτη ημέρα του Μαρτίου. Ωστόσο το πιο διάσημο Καρναβάλι του Βελγίου πραγματοποιείται στην πόλη Μπενς (περίπου μία ώρα νότια των Βρυξελλών). Εφέτος οι εκδηλώσεις θα γίνουν από τις 5 ως τις 7 Μαρτίου.

Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή, ιδιαίτερα την Καθαρή Τρίτη (Shrove Tuesday), όταν ο κάθε Gille (ο Καρνάβαλος της περιοχής δηλαδή) πραγματοποιεί την καθιερωμένη πορεία του στην κεντρική πλατεία της πόλης χορεύοντας. Ο Gille είναι μια εκκεντρική φιγούρα. Φοράει κοστούμι στο χρώμα του άχυρου πάνω στο οποίο διακρίνει κανείς λιοντάρια, αστέρια, κορόνες σε έντονα χρώματα, όπως κόκκινο, κίτρινο και μαύρο, ένα λευκό καπέλο με φτερά, ενώ είναι ζωσμένος με βαριά φασαριόζικα κουδούνια. Το καπέλο ζυγίζει τριάμισι κιλά και φτάνει το ενάμισι μέτρο. Περίπου 800 άντρες και αγόρια συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία και πετούν πορτοκάλια στους θεατές.

Γερμανία
Ο Πρίγκιπας και ο Χωριάτης
Στην Κολονία όλα ξεκινούν παρουσία του Πρίγκιπα, του Χωριάτη και της Παρθένου, των τριών συμβολικών προσώπων του Καρναβαλιού. Στο Μόναχο, στο Ντύσελντορφ και στο Μάιντς τα αχαλίνωτα πάρτι, οι παρελάσεις, οι χοροί και η πολλή μα πολλή μπίρα κάνουν τους μεταμφιεσμένους ιδιαιτέρως κοινωνικούς.

Ελβετία
Τα τύμπανα της... Αποκριάς
Τα ξημερώματα, όλα τα φώτα ανάβουν για να υποδεχθούν τους μουσικούς με τα τύμπανα. Εκείνοι ανοίγουν το Καρναβάλι της Βασιλείας. Μόλις ο ήλιος φωτίσει την πόλη όλοι τρέχουν στα μικρά εστιατόρια που έχουν ανοίξει ειδικά για αυτή την περίοδο. Εκεί γεύονται τη mehlsuppe (σούπα από αλεύρι) και ένα παραδοσιακό γλυκό από κρεμμύδι, το οποίο συνοδεύεται από καφέ και άλλους μεζέδες. Την ημέρα χορών και σατιρικών δρωμένων. Πρωταγωνιστές στις εκδηλώσεις των ημερών είναι τρεις μυθολογικές φιγούρες, που οι ντόπιοι θεωρούν ότι διώχνουν τον χειμώνα.

Γαλλία
Ο βασιλιάς της Οδύσσειας
Αρχικά το Καρναβάλι της Νίκαιας ήταν μια παγανιστική γιορτή, η οποία έγινε ευρύτερα γνωστή όταν το 1294 ο κόμης της επαρχίας Κάρολος Β', δούκας του Ανζού, επισκέφθηκε την περιοχή για να διασκεδάσει. Από τότε το Καρναβάλι της Νίκαιας είχε βασιλική εύνοια. Καθώς η πόλη μεγάλωνε οι εορτασμοί έγιναν γνωστοί ανά την υφήλιο, ιδιαίτερα την περίοδο της Μπελ Επόκ. Δεν λείπει ούτε εφέτος ο καθιερωμένος λουλουδοπόλεμος.

Ισπανία
Τα ανδρείκελα και η μουσική
Τεράστια ανδρείκελα από συμπιεσμένο χαρτί καίγονται και κάνουν τη νύχτα μέρα στη Σολσόνα της Ισπανίας. Ακολουθούν καθημερινές παρελάσεις και χοροί στους δρόμους της πόλης. Πάντως, τον τίτλο του καλύτερου Καρναβαλιού της χώρας και ενός από τα εντυπωσιακότερα του κόσμου διεκδικεί η Τενερίφη (το μεγαλύτερο νησί των Καναρίων Νήσων). Στη Σάντα Κρους τα πάρτι κινούνται σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς, με δυνατή μουσική και πλούσιους μπουφέδες.

Βραζιλία
Η μπάντα της Ιπανέμα
Η επίσημη πρώτη του Καρναβαλιού του Ρίο Ιανέιρο θα δοθεί όταν θα βγεί η μπάντα της Ιπανέμα στους δρόμους της πόλης. Λίγες ώρες αργότερα, περίπου στις 6 το απόγευμα, θα δοθεί η εκκίνηση του περίφημου διαγωνισμού κοστουμιού στο Hotel Gloria. Για αίγλη και κουλτούρα όμως προτιμήστε το Galla Ball στο Copacabana Palace Hotel. Απαιτείται επίσημο ένδυμα. Ανάμεσα στους καλεσμένους θα αναγνωρίσετε πολλές διεθνείς προσωπικότητες, ενώ θα γνωρίσετε και τους βραζιλιάνους σταρ.

Ο επισκέπτης τις έξι ημέρες του Καρναβαλιού έχει τόσα πολλά να δει και να κάνει που δύσκολα θα βρει λεπτό για ξεκούραση. Πρέπει ωστόσο να φροντίσει να περάσει μια βραδιά στο Samba Drome τον δρόμο που έχει κατασκευαστεί ειδικά για τις παρελάσεις των σχολών σάμπα. Σε περίπτωση που επισκεφθείτε το Ρίο πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το τι σημαίνει προετοιμασία των σχολών σάμπα. Αν πάτε ένα οποιοδήποτε Σαββατοκύριακο στα περίχωρα της πόλης, θα παρακολουθήσετε μια πρόβα ίσως καλύτερη και πιο αυθεντική από τις επίσημες παρελάσεις. Βεβαίως τις διάσημες μουλάτες (τις ημίγυμνες βραζιλιάνες καλλονές) μπορεί κανείς να τις θαυμάσει και στα νάιτ κλαμπ της πόλης ολόκληρο τον χρόνο.

Η πρώτη παρέλαση των σχολών σάμπα θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, στο Samba Drome. Οι καλές θέσεις βρίσκονται στους τομείς 5, 7, 9 και 11. Τα καλύτερα εισιτήρια περιλαμβάνουν και μέσο για την επιστροφή στο ξενοδοχείο. Επειδή όμως οι θέσεις είναι δυσεύρετες, κάντε μια βόλτα έξω από το Samba Drome όπου θα παρακολουθήσετε τις ετοιμασίες των σχολών και ακολουθήστε ένα άλλο πρόγραμμα για το υπόλοιπο της βραδιάς. Τα σόου στο Ρίο αυτές τις ημέρες είναι εκατοντάδες και διαρκούν ώρες οπότε, αν αποφασίσετε να το παρακολουθήσετε, πρέπει οπωσδήποτε να προηγηθεί ένας καλός ύπνος. Το Καρναβάλι κλείνει πάλι με την μπάντα της Ιπανέμα. Για τους ντόπιους όμως μόλις αρχίζει η ετοιμασία για το επόμενο Καρναβάλι.

Στο Ρίο υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει κανείς να τηρεί, ιδιαιτέρως την περίοδο του Καρναβαλιού: κανένας δεν κυκλοφορεί στο κέντρο της πόλης αφού βραδιάσει· δεν φοράτε κοσμήματα, δεν έχετε πάνω σας πολλά μετρητά· κυκλοφορείτε σε γκρουπ των τριών ή περισσοτέρων ατόμων.


ΗΠΑ
Αρματα και τζαζ
Νέα Ορλεάνη. Μουσική τζαζ ακούγεται σε ολόκληρη την πόλη καθώς τα άρματα τη διασχίζουν. Μαζί με τους παραδοσιακούς καρναβαλιστές τα μέλη των πληρωμάτων έχουν κατά καιρούς "φιλοξενήσει" στα άρματα και πολλές διασημότητες, όπως ο Νταν Ακρόιντ, η Βανέσα Γουίλιαμς, ο Μπράνφορντ Μαρσάλις, ο Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ο Λιτλ Ρίτσαρντ, η Σάντρα Μπούλοκ κ.ά.

Εκτός από τις παρελάσεις για τους πολλούς, στη Νέα Ορλεάνη διοργανώνονται και εκδηλώσεις για λίγους. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα εργάζονται ολόκληρο τον χρόνο για το μεγάλο θέαμα: τη βραδιά του Μεγάλου Χορού. Για να πάρει μέρος κάποιος πρέπει να είναι καλεσμένος και μάλιστα με προσωπική πρόσκληση. Οι προσκλήσεις φιλοτεχνούνται στο Παρίσι και η εικαστική τους αξία ανεβαίνει μετά το τέλος του Καρναβαλιού.

(πηγή: BHMA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: