Διατροφή στο ταξίδι

Ο καφές χωρίς καφεϊνη είναι καλύτερος;
Όχι. Αυτοί οι καφέδες περιέχουν αρκετό χλωριούχο μεθύλιο, που θεωρείτε ότι μπορεί να δημιουργήσει καρκίνο σε όσους έχουν βεβαρημένο ιστορικό. Από την άλλη μπορούν μεν να βοηθούν όσους παρουσιάζουν αυξημένη νευρικότητα με την κατανάλωση του κανονικού καφέ, αλλά δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο. Επειδή μάλιστα δεν έχουν τις όποιες ευεργετικές ιδιότητες της καφείνης μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα άτομα που είναι εθισμένα στον καφέ, τα οποία συνήθως εμφανίζουν ένα είδος πονοκεφάλου περίπου 16 ώρες μετά τον τελευταίο καφέ και δεν ανακουφίζονται παρά μόνο όταν πιούν πάλι καφέ. Οι απότομες αλλαγές βλάπτουν, προσπαθήστε την σταδιακή διαδικασία. (esc 1002)

Καπνός
Τα ελαφριά τσιγάρα είναι τα καλύτερα. Περιέχουν λιγότερη νικοτίνη και πίσσα, αρκεί να μην ξεπεραστεί το όριο των τσιγάρων που καπνίζατε πριν.
10 τσιγάρα την ημέρα δεν βλάπτουν πολύ. Ο κίνδυνος να παρουσιαστεί πρόβλημα στην υγεία μειώνεται στο ελάχιστο αν μπορείτε να μην υπερβείτε το όριο των 10 τσιγάρων την ημέρα.
Μην καπνίζετε μέχρι τη γόπα. Καπνίζοντας ένα τσιγάρο μέχρι τη μέση, το απολαμβάνετε καλύτερα, καθώς όλη η γεύση και το άρωμα βρίσκονται μέχρι εκεί, από την άλλη ελαφραίνουν οι πνεύμονες από την εισροή περισσότερων επικίνδυνων ουσιών, οι οποίες πολλαπλασιάζονται από τη μέση περίπου του τσιγάρου και κάτω.
Κάπνισμα με άδειο στομάχι; Ο καπνός σε άδειο στομάχι επιφέρει αύξηση των γαστρικών υγρών προκαλώντας μακροπρόθεσμα έλκος και γαστρίτιδα. Σε ένα γεμάτο και απασχολημένο στομάχι τα γαστρικά υγρά ελάχιστα ασχολούνται με τον καπνό.
Τι να τρώτε όταν καπνίζετε. Εφοδιάστε τον οργανισμό σας με βιταμίνη C, τρώτε ακτινίδια, λάχανα, πιπεριές, χόρτα και συμπληρώματα. Το κάπνισμα απαιτεί καλό φαγητό, πλούσιο σε θρεπτικές και αντιοξειδωτικές ουσίες.
Πώς να συντροφεύσετε το τσιγάρο σας; Ο συνδυασμός τσιγάρου και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ κάθε άλλο παρά ιδανικός είναι για τον οργανισμό σας καθώς έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες καρκίνου στο στόμα ή στο πεπτικό σύστημα. Καλύτερη συνοδεία θεωρείται ο καφές, που ο συνδιασμός του με τον καπνό δεν επιβαρύνει περισσότερο την υγεία. Esc 1002

Γιατί οι αθλητές του Σούμο είναι χοντροί;
Ο σκοπός του σούμο είναι να σπρώξεις τον αντιπαλό σου έξω απο τη γραμμή που ορίζει τον αγωνιστικό κύκλο, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να πάρεις φόρα που θα δώσει δύναμη κρούσης ανάλογη του όγκου. Άρα, όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος σου, τόσο το καλύτερο. Το σπορ είναι παραδοσιακά συνδεδεμένο με τις εορτές της γονιμότητας. Στην Ιαπωνία η διατροφή των αθλητών του σούμο βασίζεται στα βραστά λαχανικά και στη σόγια, δηλαδή τροφές με πολλές πρωτεϊνες και χαμηλά λιπαρά. Για να γίνει κανείς πρωταθλητής, πρέπει, αν μη τι άλλο, να διατηρεί το διπλάσιο βάρος από το κανονικό του τρώγοντας δυο τεράστια γεύματα και πίνοντας τουλάχιστον τρία λίτρα γάλα ημερησίως. ESC 1002

Καφεϊνη. Απομακρύνει την κόπωση, βελτιώνει τη διαύγεια του πνεύματος, αυξάνει την παραγωγή ορμονών που ξυπνούν τον οργανισμό, μεταφέρει και διοχετεύει ταχύτερα ενέργεια σε όλο το σώμα, ενεργοποιεί δραστικά την καύση του λίπους.
Κρεατίνη. Ισχυρό εφόδιο για δραστηριότητες σκληρές αλλά σύντομες. Υψηλή ενέργεια σε όλο το σώμα και ύψιστη ψυχολογική ανάταση. Με ελεγχόμενες δόσεις έχει διάρκεια και προσφέρει μυϊκή αντοχή.
Γκουαράνα. Γερές δόσεις καφεϊνης και αποτελεσματικό αφροδισιακό. Η ουσία που παράγεται από το ομώνυμο φρούτο ανεβάζει αποτελεσματικά και την αναβολική ικανότητα του οργανισμού.
L-Καρνιτίνη. Ανθεκτική και με αντοχή στο χρόνο, αποτελεί βράχο προστασίας για την υγεία, ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν και δεν επεμβαίνει στο μυϊκό σύστημα δραστικά, εντούτης η συστηματική, αλλά ελεγχόμενη δόση βελτιώνει την αντοχή. Esc 1002

Χυμοί.
Προτιμήστε αυτούς που δεν περιέχουν ζάχαρη και συντηρητικά.
Δοκιμάστε ανεπιφύλακτα χυμούς που συνδυάζουν διάφορα φρούτα και λαχανικά.
Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες, ανακαλύψτε πόσες βιταμίνες και ποιες ακριβώς περιέχουν στα συστατικά τους και βρείτε το χυμό που σας ταιριάζει.
Με την ίδια, ίσως και περισσότερη, προσοχή ψάξτε για τις θερμίδες που περιέχουν (συνήθως οι θερμίδες που αναγράφονται στη συσκευασία, π.χ. 45, αφορούν τα 100 ml).
Μερικές πρωτότυπες συνταγές αποτελούν αληθινή αποκάλυψη. Αν για παράδειγμα δεν τρώγατε ποτέ ακτινίδιο, καρότο, δαμάσκηνο, ανανά ή πράσινο μήλο, θα ανακαλύχετε ότι σε ένα χυμό η αίσθηση είναι εντελώς διαφορετική, και πάντα το ίδιο απολαυστική. ESC 1002
Οι ιατρικές στατιστικές αναφέρουν ότι όσοι άνθρωποι καταναλώνουν δυο με τρείς χυμούς τη μέρα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.
Καταφέρνουν να διατηρούν ένα ιδανικό βάρος όταν ο χυμός καταναλώνεται σε σωστές ποσότητες.
Δεν κινδυνεύουν να πάθουν αβιταμίνωση σχεδόν σε ποσοστό 100% ενώ νιώθουν ικανοποιητικό αίσθημα κορεσμού.
Το σώμα και ο εγκέφαλος διατηρούν υψηλά ενεργειακά αποθέματα για ένα ολόκληρο 24ωρο, με οποιαδήποτε δραστηριότητα και αν ασχολούνται.
Μια μέση κατανάλωση 2-3 ποτηριών χυμό την ημέρα θα βρείτε επίσης όλα όσα χρειάζεσται για τη σωστή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος.
Ένα ποτήρι χυμός προσφέρει σε ικανές ποσότητες τις πολύτιμες βιταμίνες Α,C,E που καθημερινά χρειαζόμαστε. ESC 1002

Τα καλύτερα συνοδευτικά του πρωινού χυμού.
Γάλα. Ο καλύτερος συνδυασμός ασβεστίου, βιταμινών D και B12 και πρωτεϊνης. Πρέπει να πίνετε τουλάχιστον τρια ποτήρια φρέσκο γάλα.
Δημητριακά. Οπωσδήποτε με γάλα και οπωσδήποτε αυτά με τις περισσότερες ίνες, για να διατηρείτε το έντερό σας και όλο το πεπτικό σύστημα με άριστη φόρμα. Μην προσθέτετε ζάχαρη. Αν θέλετε γλυκιά γεύση, τότε απολαύστε τα λεγόμενα δημητριακά, που είναι ενισχυμένα με αποξηραμένα φρούτα.
Τσάι. Εκτός από το αξεπέραστο τσάι του βουνού, κυκλοφορούν και αφεψήματα από άλλα βότανα ή από αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά θεωρητικά το καλύτερο είναι το πρασινό τσάι, γιατί διατηρεί όλες τις βιταμίνες του φυτού. Το πράσινο τσάι βρίσκεται και σε χυμό.
Αβγά. Ιδανική πηγή πρωτεϊνών για εκείνους που δεν τρώνε κρέας, αποφεύγετε όμως να τρώτε περισσότερα από δυο αβγά την εβδομάδα, γιατί ανεβάζουν στο κατακόρυφο τη χοληστερίνη.
Γιαούρτι. Το γιαούρτι αποτελείτε από 88% νερό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ό,τι καλύτερο για όσους ξεχνούν να πίνουν συχνά νερό στη διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε ημιάπαχο ή τελείως άπαχο γιαούρτι.
Μέλι. Οπωσδήποτε μέλι αντί για μαρμελάδα, αφού έχει λιγότερη ζάχαρη και θερμίδες και είναι από τις αγνότερες, τις υγιεινότερες και νοστιμότερες τροφές.
Καφές. Η καφεϊνη, είναι μόριο που αποτελείται από 8 άτομα άνθρακα, 10 άτομα υδρογόνου και 4 άτομα αζώτου και 2 άτομα οξυγόνου. Δρα κατευθείαν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, στους μυς της καρδιάς και στο αναπνευστικό σύστημα ακόμα και με την πλέον φυσιολογική ποσότητα καφεϊνης (25 mg την ημέρα, δηλαδή δυο ή τρια φλιτζάνια καφέ). Ξεπερνώντας αυτό το όριο, θα έχετε την ενδιαφέρουσα εμπειρία να παρουσίασετε αϋπνία, συχνουρία, ανεξέλεκτη ένταση, καρδιακή αρρυθμία και επιθετικότητα. Όσο όμως δεν το παρακάνετε, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να ανησυχείτε. ESC 1002

Δεν υπάρχουν σχόλια: