Σκι στην Ευρώπη

ΓΙΑ ΑΡΧΑΡΙΟΥΣ
Μπορεί η ενασχόλησή σας με το σκι να ξεκίνησε μόλις πρόσφατα, δεν σημαίνει όμως ότι θα μείνετε διά βίου αρχάριοι. Φροντίστε λοιπόν τα χιονοδρομικά θέρετρα που θα επιλέξετε για τις πρώτες σας δειλές βόλτες να προσφέρονται για... ξύπνιους μαθητές.

Filzmoos, Αυστρία
Ενα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα για τους μαθητευόμενους μάγους του χειμώνα: ένα γραφικότατο χωριουδάκι με εύκολες πίστες, φιλικούς ντόπιους και το όρος Grossglockner να δεσπόζει στα 45 μίλια της οροσειράς Dachstein. Μαζί με το γειτονικό Neuberg προσφέρει συνολικά 17 αναβατήρες. Οι περισσότερες πίστες είναι μικρές και περιορισμένων απαιτήσεων, αλλά ακόμη και οι λίγο πιο προχωρημένοι δεν θα απογοητευθούν. Για όσους πάλι παρακολουθούν υπερεντατικά μαθήματα, ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει αισθητά στα γειτονικά St Joann im Pongau, Wagrain και Flachau της περιοχής Sportweld Amade.

Geilo, Νορβηγία
Αναμφίβολα η Νορβηγία ξέρει να διδάσκει σκι. Τα περισσότερα θέρετρα διαθέτουν εύκολες πίστες, οι εκπαιδευτές έχουν επαρκείς γνώσεις της αγγλικής και είναι υποχρεωτικό οι ανήλικοι σκιέρ να φορούν προστατευτικά κράνη. Στην πλειονότητά τους τα χιονοδρομικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένου και του Geilo, το οποίο διαθέτει 32 πίστες και 18 αναβατήρες, προσφέρουν στα παιδιά ως 9 ετών δωρεάν κράνη και εισιτήρια.

Niederau, Αυστρία
Τη δεκαετία του '60 και του '70 υποψήφιοι σκιέρ περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων έπαιρναν ένα ζευγάρι σκι και ένα δανεικό άνορακ και κατέφθαναν στο Niederau. Αρκετοί εξακολουθούν να έρχονται στη φιλική αυτή περιοχή με τις εύκολα προσβάσιμες πλαγιές και την ήσυχη ατμόσφαιρα.

ΓΙΑ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ
Η κατηγορία που συγκεντρώνει τους περισσότερους σκιέρ έχει τη δυνατότητα να επιλέξει από μια ευρεία γκάμα χιονοδρομικών κέντρων.

Meribel, Γαλλία
Η περιοχή των Trois Vallees με το εκτενέστατο δίκτυο αναβατήρων το οποίο συνδέει τέσσερα μεγάλα θέρετρα και αρκετά μικρά προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες για σκι. Το Μεριμπέλ παραμένει το πιο δημοφιλές στους τουρίστες καθώς διατηρεί περισσότερο από όλα την ατμόσφαιρα του παραδοσιακού χωριού. Για σκι μέχρι... τελικής εξάντλησης δεν έχετε παρά να αγοράσετε την ειδική κάρτα που σας επιτρέπει να εκμεταλλευθείτε πλαγιές και αναβατήρες σε όλη την περιοχή.

Saas-Fee, Ελβετία
Το γραφικότατο αυτό "ορεινό ιγκλού", σε απόσταση αναπνοής από τον Zermatt, αποτελεί πάντα πόλο έλξης των φανατικών του είδους. Η νυχτερινή ζωή βέβαια προσφέρεται για... λίαν προχωρημένους. Για περισσότερη ησυχία δεν έχετε παρά να κάνετε μια βόλτα στο γειτονικό Galtur.

Cortina d' Ampezo, Ιταλία
Είναι πράγματι αξιοπερίεργο πώς σε ένα τόσο φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο οι ντόπιοι δεν δείχνουν την παραμικρή προθυμία να μυηθούν στον κόσμο του σκι. Αυτό βέβαια σημαίνει πλαγιές χωρίς πολυκοσμία και ατέλειωτες ουρές αναμονής, άφθονο σκι χωρίς βέβαια πολλές προκλήσεις, γι' αυτό οι φανατικοί της μεγάλης πίστας καλό είναι να απέχουν και λογικές τιμές. Εν ολίγοις το πιο "ιν" θέρετρο της Ιταλίας προσφέρει τα πάντα: από πατινάζ και ιππασία ως μαραθώνιες βόλτες στα μαγαζιά.

Ishgl, Αυστρία
Ενα χειμερινό θέρετρο που εξακολουθεί να διατηρεί χαμηλό προφίλ μόνο οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί το έχουν μέχρι στιγμής ανακαλύψει παρ' όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει: τα μικρά ξενοδοχεία που θυμίζουν σαλέ, την έντονη νυχτερινή ζωή και το υψηλού επιπέδου σκι. Οι διάδρομοι περνούν από την άλλη πλευρά των συνόρων στην Ελβετία φθάνοντας ως το χωριό Samnaun.

ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥΣ
Οι σκιέρ που αναζητούν υψηλούς βαθμούς δυσκολίας δεν θα δυσκολευθούν να εντοπίσουν κάποια πλαγιά της αρεσκείας τους.

Val d' Isere, Γαλλία
Για τους επαγγελματίες σκιέρ παραμένει το καλύτερο χιονοδρομικό κέντρο του κόσμου. Μαζί με το γειτονικό Tignes προσφέρει περισσότερη δράση με αναβατήρες (χωρίς πίστες) από οπουδήποτε αλλού, ενώ οι εξαίρετες σχολές του προσφέρουν πλείστες δυνατότητες στους σκιέρ όλων των επιπέδων.

Verbier, Ελβετία
Οπως και το Val d' Isere, δίνει την ευκαιρία για σκι υψηλών απαιτήσεων. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τη διαδρομή "Stairway to Heaven", όχι ιδιαιτέρως δύσκολη αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, και την πίσω πλευρά του Mont Fort. Καλό είναι όμως προτού επιχειρήσετε οτιδήποτε να ελέγχετε τις καιρικές συνθήκες και να παίρνετε μαζί σας κάποιον έμπειρο οδηγό.

Chamonix, Γαλλία
Η Μέκκα των φανατικών σκιέρ ανά τον κόσμο με τις μεγάλες απότομες διαδρομές, τους όχι και τόσο επαρκώς εξοπλισμένους αναβατήρες και το τελεφερίκ που φθάνει στα 2.750 μέτρα πάνω στο Aigulle du Midi. Οι πολύ απαιτητικοί προτιμούν πάντα τα Grands Montets του Argentiere, με τις καταπληκτικές εκτός πίστας διαδρομές, αλλά υπάρχουν και τα πιο "συμβατικά" χιονοδρομικά κέντρα στις περιοχές Les Houches και Le Tour.

ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΒΑΛΑΝΤΙΑ
Η Ιταλία προσφέρει σήμερα τις χαμηλότερες τιμές για καλό και άφθονο σκι. Υπάρχουν όμως και αλλού ευκαιρίες.

Sestriere, Ιταλία
Αρκετές ευκαιρίες να απολαύσετε τις χειμερινές διακοπές σας χωρίς να χρειαστεί να επενδύσετε ολόκληρο τον ετήσιο προϋπολογισμό σας. Το Sestriere το οποίο ανήκει ακόμη στην οικογένεια Ανιέλι της Φίατ.

St. Lary, Γαλλικά Πυρηναία
Τα St. Lary, Bareges, Cauterets και άλλα χιονοδρομικά κέντρα των Πυρηναίων προσφέρουν πανοραμική θέα, άφθονους συρόμενους αναβατήρες και ενδιαφέρουσες διαδρομές για όλα τα επίπεδα. Και αν σας προβληματίζουν οι αποστάσεις, το ταξίδι από την Τουλούζη δεν ξεπερνά πλέον χάρη στο ανεπτυγμένο οδικό δίκτυο τις δύο ώρες.

Livigno, Ιταλία
Αυτή η πρώην αποικία καταδίκων, γνωστή κάποτε με το όνομα "Μικρό Θιβέτ", προσφέρει σήμερα καλό, οικογενειακό σκι αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή. Οι πιο πολλές διαδρομές βρίσκονται στην πλευρά του Carosello, το οποίο είναι ηλιόλουστο και σχετικά "εύκολο". Στην άλλη πλευρά, οι πλαγιές του Mottolino είναι για πιο απαιτητικά γούστα.

ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ
Το σκι είναι ένας από τους προσφιλέστερους τρόπους να σπαταλήσετε το διόλου ευκαταφρόνητο κομπόδεμά σας. Ιδού μια λίστα με τα χειμερινά θέρετρα που δεν έχουν μόνο τσουχτερό κρύο αλλά και τιμές.

Courchevel, Γαλλία
Σύμφωνα με το περιοδικό Where to Ski, διεκδικεί τον τίτλο του πιο ακριβού χειμερινού θερέτρου στον κόσμο. Εκατομμυριούχοι από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη καταφθάνουν εδώ με τα ιδιωτικά τζετ τους για μια διανυκτέρευση στα σαλέ και μερικά ψώνια στις απαστράπτουσες μπουτίκ των ξενοδοχείων. Λέγεται ότι στο "Παρίσι του Πάγου", όπως κάποιοι προτιμούν να το αποκαλούν, όσο πιο χαμηλά κατεβαίνεις (μεταξύ 1.850 μ. και 1300 μ. υψόμετρο) τόσο πιο υποφερτές γίνονται οι τιμές. Οι γευσιγνώστες σπεύδουν να επισκεφθούν το Bistro du Praz (Courchevel, 1300) για λίγο φουά γκρα και λαχταριστά γλυκά. Πάνω στο βουνό, το Σαλέ ντε Πιερ θα σας γοητεύσει... Εχει και την καλύτερη tarte Tatin στον κόσμο!

St. Moritz, Ελβετία
Οπως και το Ασπεν, το St. Moritz προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποποιηθεί τον τίτλο του ακριβού θερέτρου. Πάντως καλό είναι να μην πάτε χωρίς λεφτά. Αρκεί να λάβετε υπόψη σας ότι διαθέτει τα περισσότερα ξενοδοχεία πολυτελείας στον κόσμο: ένα 63% των ξενοδοχείων είναι τεσσάρων ή πέντε αστέρων. Οι εκατομμυριούχοι πάντως μπορούν να απολαύσουν το δείπνο τους σε κάποιο από αυτά το Palace και το Kulm είναι από τις καλύτερες επιλογές..

Lech/Zurs, Αυστρία
Καλό και ακριβό σκι αν και οι περισσότεροι αναρωτιούνται ακόμη πώς αυτή η μέχρι πρότινος υποβαθμισμένη περιοχή του Vorarlberg κατάφερε να αναδειχθεί σε ένα από τα πιο περιζήτητα θέρετρα των ανά των κόσμο μεγιστάνων του χιονιού. Ισως ένας από τους βασικούς λόγους που το προτιμούν η πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό και άλλοι γαλαζοαίματοι είναι ότι εγγυάται "πλήρη εχεμύθεια" και προστασία από τους φακούς των παπαράτσι.

ΟΤΑΝ Ο ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΣΚΙ
Αρκετά συνηθισμένο το φαινόμενο απεγνωσμένες σύζυγοι δεινών σκιέρ να περιμένουν στο κρύο χωρίς την παραμικρή επιθυμία να μοιραστούν τη σαγήνη της πίστας. Για να αποφύγετε τις ενδοοικογενειακές κρίσεις, δεν έχετε παρά να επιλέξετε ένα από τα παρακάτω θέρετρα που εγγυώνται πλήρη ελευθερία κινήσεων σε σας και το ταίρι σας.

Zermatt, Ελβετία
Ενα επιβλητικότατο τοπίο, ένα ατμοσφαιρικό ορεινό χωριουδάκι και τα λίαν δελεαστικά εστιατόρια είναι μερικά από τα βασικά "ατού" για σκιέρ και μη. Ο επίδοξος επισκέπτης μπορεί να φθάσει στο Zermatt με τρένο από το Tasch. Τα κύρια μέσα συγκοινωνίας είναι το λεωφορείο που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, τα ηλεκτροκίνητα ταξί και καροτσάκια με άλογα. Εκτός όμως από ειδυλλιακές βόλτες, η περιοχή προσφέρει σινεμά, πισίνες και γήπεδα τένις, καθώς και ένα μουσείο ορειβασίας ανάμεσα στα εκθέματα θα βρείτε ενθύμια από την πρώτη τραγική ανάβαση στο Μάτερχορν του Βρετανού Εντουαρντ Γουάιμπερ.

Ινσμπρουκ, Αυστρία
Η μεγαλοπρεπής πόλη του Ινσμπρουκ προσφέρει πολύ καλές πίστες ενώ βρίσκεται αρκετά κοντά σε μικρότερα χιονοδρομικά κέντρα. Το Seefeld κατέχει αυτήν την εποχή την πιο περίοπτη θέση στις προτιμήσεις των σκιέρ και των ανεπίδεκτων μαθήσεως συντρόφων τους αφού διαθέτει καταστήματα, ινστιτούτα καλλονής, πολυτελέστατα ξενοδοχεία και καζίνα. Ακολουθούν τα Axamer Lizum, Mutters, Neustift και Igls. Αν παραμείνετε στην πόλη του Ινσμπρουκ, μην παραλείψετε μια επίσκεψη στην Οπερα.

(πηγή: BHMA)