Τα καφέ των μουσείων

Παλαιότερα τα καφέ που βρίσκονταν μέσα στα μουσεία υπήρχαν για να προσφέρουν κάποια ανάπαυλα στον επισκέπτη πριν από την επόμενη εξόρμησή του στα υπόλοιπα αξιοθέατα της πόλης. Τελευταία τα πράγματα αλλάζουν: οι χώροι αυτοί ανακαινίζονται κρύβοντας τους δικούς τους ξεχωριστούς θησαυρούς. Συγκεκριμένα:

Το καφέ του Musee d' Orsay στο Παρίσι συμπληρώνει τον διάκοσμό του (ανεξάρτητα από τα εξαιρετικά κομμάτια ιμπρεσιονιστικής τεχνοτροπίας τα οποία ήδη κοσμούν τον χώρο) με ένα γιγαντιαίο ρολόι παρμένο από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Ορσέ.

Στο ρουφ γκάρντεν του Μητροπολιτικού Μουσείου στη Νέα Υόρκη πιείτε τον καφέ σας αγναντεύοντας το Σέντραλ Παρκ, τους ουρανοξύστες της πόλης και τη "Βελόνα της Κλεοπάτρας" (έναν αρχαίο αιγυπτιακό οβελίσκο λίγο παραπέρα). Τώρα το καλοκαίρι το καφέ (Παρασκευή και Σάββατο) παραμένει ανοιχτό ως τις εννέα το βράδυ.

Στο μουσείο Du Fu Cao Tang στην Κίνα το καφέ στεγάζεται σε μια καλύβα με αχυροσκεπή, σπίτι κάποτε του κινέζου ποιητή από τον οποίο πήρε το όνομά του. Στους τοίχους του υπάρχουν έργα ζωγραφικής που έχουν φιλοτεχνηθεί από καλλιτέχνες - θαυμαστές του ποιητή. Σερβιτόροι ντυμένοι στα μεταξωτά θα σας σερβίρουν τσάι με γιασεμί από περίεργα τσαγερά με μακρύ λαιμό.

Το Εσπρέσο Καφέ βρίσκεται μέσα στο Μουσείο Διακοσμητικών Τεχνών στην Πράγα. Η αρτ ντεκό διακόσμησή του, καθώς και η μεγάλη συλλογή από κρύσταλλα Βοημίας που φιλοξενεί, είναι μια ευχάριστη έκπληξη για τους επισκέπτες του μουσείου αλλά και πόλος έλξης για τους ντόπιους φιλότεχνους, που το προτιμούν για τον απογευματινό τους καφέ. Τα απογεύματα του Σαββατοκύριακου δεν πέφτει... καρφίτσα.

(πηγή: BHMA)