Τα πάρκα ψυχαγωγίας στην Ευρώπη

Πού λειτουργούν και τι προσφέρουν στον επισκέπτη

Αρκετές χώρες της Ευρώπης συμπεριλαμβάνουν στον κατάλογο με τα αξιοθέατά τους ένα τουλάχιστον πάρκο ψυχαγωγίας. Στη Γαλλία, λόγου χάρη, υπάρχει η Γιουροντίσνεϊ, στη Δανία η Λέγκολαντ, στη Βρετανία το Αλτον Τάουερς. Αν βρεθείτε σε ένα από αυτά (ή σε οποιοδήποτε άλλο) επισκεφθείτε το. Ενα σας λέμε: δεν θα μείνουν μόνο τα παιδιά σας ενθουσιασμένα.

Τα περισσότερα από τα γνωστά, μεγάλα και πετυχημένα ευρωπαϊκά πάρκα έχουν οργανώσει και προσφέρουν διάφορα τεχνάσματα και "καινοτομίες" έτσι ώστε να κρατήσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών τους αμείωτο και να φύγουν (μικροί και μεγάλοι) με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τα μεγαλύτερα πάρκα ήδη ανακαίνισαν το τρενάκι ελεύθερης πτώσης (ξέρετε, αυτό με τις απότομες κατηφόρες και ανηφόρες που μας "κολλά" το στομάχι στην πλάτη) και το αντικατέστησαν με ένα ξύλινο. Γιατί; Υπάρχει ολόκληρη θεωρία: τα ως τώρα τρενάκια ήταν φτιαγμένα από μέταλλο, αλλά τα καινούργια ξύλινα είναι σαφώς καλύτερα γιατί πάλλονται περισσότερο στέλνοντας άπειρους κραδασμούς στους επιβάτες και προσφέροντάς τους μια εμπειρία άνευ προηγουμένου.

Το Πάρκο του Αστερίξ, που είναι αφιερωμένο στον πασίγνωστο ήρωα των , βρίσκεται στην εθνική οδό που οδηγεί από το Παρίσι στο Καλέ. Ξοδεύτηκαν χρήματα για την εγκατάσταση ενός καινούργιου ξύλινου τρένου ελεύθερης πτώσης, το οποίο ονόμασαν "Η καταιγίδα του Δία", μια και τρέχει πάνω σε ράγες ύψους 32 μέτρων προτού αρχίσει να παίρνει τον κατήφορο με 50 χλμ. την ώρα.
Και για τους επισκέπτες που δεν επιθυμούν τόσο έντονες συγκινήσεις, η ίδια διεύθυνση άνοιξε ένα δεύτερο πάρκο οικογενειακού χαρακτήρα , το Riviere d' Elis, όπου μπορείτε να απολαύσετε βόλτες με τρενάκι το οποίο περνά μέσα από καταρράκτες και πανέμορφα δάση.

Το δεύτερο μεγαλύτερο πάρκο ψυχαγωγίας της Γαλλίας είναι το Futuroscope, το οποίο έχει υιοθετήσει μια άλλη μέθοδο προσέλκυσης τουριστών και επισκεπτών: κάθε χρόνο εγκαινιάζει και από μία καινούργια πτέρυγα, έτσι ώστε να μπορούν να επιστρέφουν και όσοι ήδη το έχουν επισκεφθεί μία φορά. Αν δεν έχετε ακόμη πεισθεί, τι θα λέγατε για μια προβολή στη μεγαλύτερη κινηματογραφική τρισδιάστατη οθόνη της Ευρώπης;

Εκτός από το πολυδιαφημισμένο Αλτον Τάουερς, λίγο πιο έξω από το Μάντσεστερ, στη Βρετανία, υπάρχει και η ολοκαίνουργια Λέγκολαντ, νοτιότερα στην περιοχή του Ουίνδσορ (εκεί όπου περνά τις καλοκαιρινές διακοπές της η βασίλισσα). Αν πάλι είστε λάτρεις της γνησιότητας, γιατί δεν πετάγεστε ως τη Δανία, στο Μπίλουντ πιο συγκεκριμένα, για να μοιραστείτε τη μαγεία της πρώτης Λέγκολαντ, που μόλις ξανάνοιξε τις πύλες της για το κοινό;

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ Αν βρεθείτε σε ένα από τα πάρκα ψυχαγωγίας που προαναφέραμε, για να μη χάσετε ούτε λεπτό διασκέδασης, γιατί μία ημέρα δεν είναι ποτέ αρκετή για να τα δείτε και να τα γυρίσετε από τη μια άκρη ως την άλλη, ακολουθήστε τις παρακάτω δοκιμασμένες συμβουλές:

* Επειδή τα περισσότερα πάρκα είναι τεράστια σε έκταση, αγοράστε ένα χάρτη και μελετήστε τον προτού τα επισκεφθείτε. Ετσι θα έχετε μια ιδέα του τι βρίσκεται πού.
* Μάθετε ποιες είναι οι καλύτερες "βόλτες" και αρχίστε με αυτές. Οσο εντυπωσιακή και αν είναι η είσοδος, μην τη χαζεύετε με τις ώρες, θα έχετε χρόνο να τη δείτε όταν βγαίνετε.
* Εχετε μαζί ένα αδιάβροχο, χειμώνα - καλοκαίρι. Σε αρκετές "βόλτες" θα βρίσκεστε ψηλά, θα περνάτε μέσα από καταρράκτες, σπήλαια και ποιος ξέρει από πού αλλού.
* Οσοι έχετε μικρά παιδιά, πάρτε μαζί το καρότσι τους· στα περισσότερα πάρκα θα περπατήσετε αρκετά. Αν πάλι δεν το έχετε πάρει μαζί σας, μπορείτε να νοικιάσετε ένα από εκεί.
* Για περισσότερη οικονομία αγοράστε σάντουιτς και αναψυκτικά προτού μπείτε στο πάρκο (οι τιμές μέσα στο πάρκο είναι αρκετά "τσιμπημένες").

Επειδή είναι πολύ εύκολο να χαθείτε μέσα σε τόσο κόσμο, φροντίστε τα παιδιά σας να κρατούν ένα χαρτί με τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, εθνικότητα, διεύθυνση ξενοδοχείου κλπ.) και ορίστε από την αρχή ένα κοινό σημείο συνάντησης, για κάθε ενδεχόμενο.

(πηγή: BHMA)