Οι «1.000 παράγοντες της εξουσίας» πρόκειται από την προσεχή Παρασκευή ως και την Κυριακή το απόγευμα να απολαύσουν όλοι μαζί ένα τριήμερο δημοσίων σχέσεων δίπλα σε υπουργούς και διοικητές οργανισμών και ΔΕΚΟ, εις υγείαν φυσικά του φορολογούμενου πολίτη. Για πολλούς που έχουν ζήσει το «φεστιβάλ» με όλες τις κυβερνήσεις η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης δεν μπορεί παρά να συμβολίζει την «πραγματική Ελλάδα».
Μια Ελλάδα όπου αμφιλεγόμενοι «κομματικοί καριέρας» κατακλύζουν τα νυχτερινά κέντρα της συμπρωτεύουσας αφού έχουν σπεύσει λίγες ώρες νωρίτερα να σφίξουν το χέρι του Πρωθυπουργού και των υπουργών και να φωτογραφηθούν μαζί τους ενώ προχωρούν στην καθιερωμένη διαδρομή ανάμεσα στα περίπτερα των υπουργείων, των δημοσίων οργανισμών και των ΔΕΚΟ. Διότι οι μεγαλύτεροι εκθέτες στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης δεν είναι φυσικά η Microsoft, η Sony ή η Mittal Steel αλλά το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομίας με τεράστια πολυτελή περίπτερα, που το καθένα φθάνει σε έκταση ως και τα 360 τετραγωνικά μέτρα.
Εκείνο που κρύβεται επιμελώς είναι ότι η πραγματική οικονομία απουσιάζει, οι περισσότερες από τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που συγκροτούν τον ΣΕΒ αδιαφορούν για το κρατικό λούνα παρκ της ΔΕΘ και δεν συμμετέχουν. Αντίθετα, συμμετέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί όπως η Κοινοπραξία Προώθησης Πατάτας Κ. Νευροκοπίου, τα Δώρα της Φύσης / Μήλα - Σύκα - Κρόκος - Πατάτα και τα Ενυδρεία Αμαζόνιος.
Το χειρότερο είναι ότι η συμμετοχή ξένων επιχειρήσεων όχι μόνο είναι υποτυπώδης αλλά συγκροτείται κυρίως από άγνωστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Το αποτέλεσμα είναι η ΔΕΘ να έχει εξελιχθεί σε έναν χώρο εκτός διεθνούς πραγματικότητας, που, όπως φαίνεται, ταιριάζει στους περισσότερους έλληνες πολιτικούς. Ολοι συμφωνούν ότι η Διεθνής Εκθεση πρέπει να γίνει ξανά και «Διεθνής» και «Εκθεση» αλλά κανένας δεν το παραδέχεται δημοσίως, ούτε φυσικά προτίθεται να κάνει τίποτα γι' αυτό.
Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι ο πολλαπλασιασμός των ειδικών εκθέσεων της Helexpo τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει εκ των πραγμάτων αποδυναμώσει τη ΔΕΘ καθώς οι σημαντικές επιχειρήσεις προτιμούν να συμμετέχουν στις εκθέσεις του κλάδου τους. Επιπλέον η κατακόρυφη αύξηση των μέσων προβολής της επιχειρηματικής δραστηριότητας καθιστά τη συμμετοχή στην Εκθεση μία από τις πολλές διαθέσιμες επιλογές. Ο 21ος αιώνας διαφέρει ουσιαστικά από τη δεκαετία του '50, ακόμη και από τη δεκαετία του '80. Μια επιχείρηση δεν χρειάζεται να συμμετάσχει σε εκθέσεις για να δείξει ότι υπάρχει.
Ετσι εκείνο που απομένει από τη ΔΕΘ είναι ένα «κρατικό φεστιβάλ» το οποίο θα επισκεφθούν χιλιάδες οικογένειες («600.000 μάτια πάνω σας» υπόσχεται η Helexpo) μεταξύ 6 και 14 Σεπτεμβρίου ως μια επιλογή εκδρομής. Ελάχιστοι όμως κατανοούν γιατί θα πρέπει να «εκτίθενται» στη ΔΕΘ ο Δήμος Αθηναίων, το ΙΚΑ, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, το Κτηματολόγιο, το Αττικό Μετρό, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Εξωτερικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Τουριστικής Ανάπτυξης.
Συνολικά τα υπουργεία μαζί με τους εποπτευόμενους φορείς αριθμούν περί τους 50 εκθέτες. Αυτοί είναι οι εκθέτες τους οποίους πρωτίστως θα τιμήσει ο Πρωθυπουργός και εκεί είναι οι τόποι όπου πολλοί υπουργοί και επικεφαλής οργανισμών ετοιμάζουν τα δικά τους σόου δημοσιότητας, τις δηλώσεις στις κάμερες, τις φωτογραφίσεις και ασφαλώς τις συναντήσεις με υποστηρικτές και ψηφοφόρους.
(πηγή: www.vima,gr, 31/8/2008)
ΔΕΘ 2008
Ετικέτες απόψεις - σχόλια
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου