Γαλλικό νησί δεν θέλει ορδές τουριστών...

Νέα εισβολή, πολύ διαφορετική από εκείνη των Αγγλων το 1627, ετοιμάζεται να αποκρούσει η Νήσος Ρε, ανοικτά της πόλης Λα Ροσέλ. Αυτή τη φορά, το νησί δεν κινδυνεύει από Αγγλους ιππείς, αλλά από στίφη «ξένων», με τζιπάκια 4x4, λινά κοστούμια και γυαλιά ηλίου «Πράντα». Πρόκειται για τον προαιώνιο εχθρό, γνωστό ως «τουρίστας του Αυγούστου», ενώ οι νησιώτες ετοιμάζονται για αγώνα μέχρι θανάτου.

«Πρέπει να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας. Ο τουρισμός και η αστυφιλία έχουν εξαφανίσει το νησιωτικό τρόπο σκέψης και τρόπο ζωής. Χωρίς να θέλω να μετατρέψω το νησί σε μουσείο, έχουμε φθάσει σε ένα σημείο, που πρέπει να πούμε φτάνει!» λέει ο Μπερνάρ Ντορέν, πρόεδρος της οργάνωσης «Φίλοι της Νήσου Ρε».

Το πρόβλημα εντοπίζεται, όμως, στη γέφυρα που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική Γαλλία. Με μήκος 3 χλμ., η γέφυρα εγκαινιάσθηκε πριν από 20 χρόνια και οδήγησε σε εκτόξευση των επισκέψεων στο νησί. Την ίδια χρονιά, όμως, η δημαρχία του Ρε επέλεξε να περιορίσει τις αφίξεις στο νησί, επιβάλλοντας δυσβάστακτα διόδια στα οχήματα. Η χρέωση, που έφθανε τα 16,50 ευρώ για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, λειτούργησε αποτρεπτικά για πολλούς επισκέπτες.

Αναταραχή και αντιδράσεις
Τον Ιανουάριο του 2012, όμως, το κόστος της γέφυρας θα έχει καλυφθεί, ενώ η διέλευση από αυτήν θα γίνει εντελώς δωρεάν. Η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή και αντιδράσεις στο Ρε. Υπακούοντας στο κάλεσμα του κ. Ντορέν για ενότητα, ομάδες ντόπιων συντάχθηκαν με οικολογικές οργανώσεις, διαμαρτυρόμενοι για το άνοιγμα της γέφυρας. Ζητούν τη διατήρηση χρέωσης, της τάξης των 15 ευρώ, υπό μορφή «πράσινου φόρου», που θα χρηματοδοτήσει την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή. Ψήφισμα, που κυκλοφόρησε η τοπική εφημερίδα, υπεγράφη από 10.000 κατοίκους του νησιού. Το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο: το Ρε διαθέτει ήδη αρκετά σκουπίδια, αυτοκίνητα, ξενοδοχεία και κάμπινγκ και δεν θέλει άλλα. «Ηδη δεχόμαστε 3 εκατ. επισκέπτες το χρόνο. Αν αύριο, η γέφυρα γίνει δωρεάν, αυτό μπορεί να σημάνει άλλο ένα εκατομμύριο επισκέπτες», λέει ο κ. Ντορέν, η οικογένεια του οποίου ζει στο Ρε για πέντε γενιές και αρνείται πια να επισκέπτεται το λιμάνι του νησιού, Σεν Μαρτέν, τους καλοκαιρινούς μήνες για να μη βλέπει τα στίφη των ενοχλητικών τουριστών.

Αν και οι κάτοικοι του νησιού το αρνούνται επίμονα, η υπόλοιπη Γαλλία τους θεωρεί απλά σνομπ, καθώς έχουν συνηθίσει στην παρουσία διασημοτήτων στο νησί, όπως τον πρώην πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν και τον Αμερικανό ηθοποιό Τζόνι Ντεπ.

«Παρατηρούμε εδώ πραγματικό ελιτισμό. Οι ντόπιοι θέλουν διακαώς να δημιουργήσουν ένα γκέτο της αστικής τάξης», λέει η φοιτήτρια Πολίν Εσκάμ, που αν και διαμένει στο Ρε, υποστηρίζει τη δωρεάν διέλευση από τη γέφυρα.

Η φοβία αυτή για τον «αλητοτουρισμό», που διακατέχει τους ντόπιους έχει καταλάβει και τους υπάρχοντες τουρίστες στο νησί.

«Τα διόδια ήταν αρκετά για να κρατήσουν μακριά τον μέσο εκδρομέα. Η απελευθέρωση θα ανατρέψει τα πράγματα και θα καταστρέψει το νησί», έλεγε Βρετανός επισκέπτης από προάστιο του Λονδίνου.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 15/8/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: