36 ώρες στο Παλέρμο

Στα 2.700 χρόνια ιστορίας του, το Παλέρμο γνώρισε τρεις χρυσές περιόδους. Σήμερα, έπειτα από δεκαετίες διαφθοράς, κυριαρχίας της μαφίας και εγκατάλειψης, η πρωτεύουσα της Σικελίας ετοιμάζεται να ζήσει την τέταρτη χρυσή εποχή. Οι δρόμοι ασφαλτοστρώνονται εκ νέου, τα μνημεία λάμπουν από καθαριότητα και η περηφάνια των κατοίκων είναι διάχυτη. Διατηρείται, όμως, αλώβητη και η μυστηριώδης, μεθυστική γοητεία του παρελθόντος.

Παρασκευή
4 μ.μ. - 8 μ.μ. Τροφή και θρησκεία
Επισκεφθείτε το Μπαλαρό, το παλαιότερο, αραβικού στυλ, παζάρι της πόλης στην ατμοσφαιρική Αλμπεργκερία. Επειτα, γραμμή για την Πιάτσα Μπελίνι και τη φημισμένη Εκκλησία του Σαν Κατάλντο. Για φαγητό πορευθείτε προς το Μπελότερο, ένα παραδοσιακό εστιατόριο με δέκα μόλις τραπέζια.
11 μ.μ. Βόλτα στα μπαρ
Η νεολαία ξενυχτά στα δεκάδες μπαράκια που βρίσκονται κατά μήκος της Βία Ρουτζέρο Σέτιμο, Βία Πρίντσιπε Μπελμόντε και Βία Ιζιντόρο Λα Λούμια. Για κάτι πιο ήσυχο επιλέξτε το Μπαρ Μαλού.

Σάββατο
11 π.μ. Ωρα για τέχνη
Απολαύστε την μπαρόκ αρχιτεκτονική και τέχνη στην ιστορική συνοικία Λότζια. Επισκεφθείτε με ένα εισιτήριο πέντε αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της περιοχής, όπως το Ορατόριο ντελ Ροζάριο ντε σαν Ντομένικο και το Ορατόριο ντελ Ροζάριο ντι Σάντα Τσιτά.
1.30 μ.μ. Γλυκαθείτε
Σε μία πόλη όπου το κύριο γεύμα αντικαθίσταται συχνά από το παγωτό, μια επίσκεψη στην Pasticceria Alba επιβάλλεται.
4 μ.μ. - 6.30 μ.μ. Στις Κατακόμβες
Στα δυτικά όρια της πόλης βρίσκονται οι Κατακόμβες των Καπουτσίνων, όπου έχουν ταφεί περισσότερα από 8.000 πτώματα από τον 16ο αιώνα ώς σήμερα. Για να συνέλθετε από το σουρεαλιστικό απόγευμα πιάστε θέση στο μπαρ του ξενοδοχείου Villa Igieia, στην πλαγιά του Μόντε Πελεγκρίνο. Η εκπληκτική θέα του Κόλπου και το ηλιοβασίλεμα θα σας αποζημιώσουν.
8.30 μ.μ. Δείπνο παρά θιν αλός
Κλείστε τραπέζι στο Bye Βye Blues στην παραθαλάσσια γειτονιά Μοντέλο. Εξαιρετικά τα ριγκατόνι με ντομάτα, τυρί ρικότα και τηγανητή μελιτζάνα. Και για κρασί έχετε να επιλέξετε μεταξύ 350.

Κυριακή
11 π.μ. Επί του Ορους
Το Μονρεάλε, η πολίχνη πάνω στο βουνό, αξίζει μία επίσκεψη. Μη χάσετε το Ντουόμο με τα εκπληκτικά ελληνικά και βυζαντινά μωσαϊκά. Υπάρχουν περισσότερες από 200 περίτεχνα σκαλισμένες κολόνες στο γειτονικό μοναστήρι και το μωσαϊκό του Ιησού λάμπει σαν ήλιος στην κεντρική αψίδα. Η χρυσή εποχή του Παλέρμο τελικά δεν τελειώνει ποτέ.

Χρήσιμες πληροφορίες
Τι να κάνετε:
www.baralba.it
www.hotelvillaigiea.com
www.byebyeblues.it

(πηγή: www.kathimerini.gr, 2/8/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: