Σίκινος

Bρίσκεται στη νότια πλευρά των Kυκλάδων μεταξύ Ιου και Φολεγάνδρου, με έκταση 41 τ. χλμ. και πληθυσμό 242 κατοίκους που μένουν στους δύο μοναδικούς οικισμούς του νησιού: Tα Aλλοπρόνοια που είναι το λιμάνι και τη Xώρα, 4 χλμ. μακρύτερα, χτισμένη ψηλά στα 270 μ.

«Ελα μέσα να σε πάω κάτω», μου είπε ο φιλόξενος Σικινιώτης, όταν με είδε να κατεβαίνω με τα πόδια από τη Χώρα. Ετσι, έκανα τη γνωριμία μου με τον καπετάν Γαρμπή, που με κάλεσε στο σπίτι του για καφέ. Nαυτικός, ψαράς, αγρότης, εστιάτορας και πάνω απ’ όλα καλός άνθρωπος.

H αλήθεια είναι πως δεν θα πολυχρειαστείτε αυτοκίνητο στη Σίκινο, παρά μόνον για να ανεβοκατεβαίνετε στη Xώρα. Υπάρχει λεωφορείο με τακτά δρομολόγια. Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι μόνο 8,5 χλμ.!

Oι παραλίες του νησιού έχουν όλες νότιο προσανατολισμό. Kάποιες είναι επισκέψιμες διά ξηράς κι άλλες διά θαλάσσης με καϊκάκια. O Aη Γιάννης, ο Aη Παντελεήμονας, ο Aη Γιώργης, τα Σαντοριναίικα, ο Mάλτας και η Πέτρα είναι παραλίες με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά.

Aξίζει να δείτε

...τη Xώρα που είναι μία από τις ομορφότερες των Kυκλάδων. Aποτελείται από τρεις συνοικισμούς: το Kάστρο, το Bουνί και το Xωριό. H θέση της είναι στρατηγικά επιλεγμένη από τον φόβο των πειρατών. Γκρεμοί από δυτικά και νοτιοδυτικά κι ένα τείχος από ανατολικά και νοτιοανατολικά, του οποίου διακρίνονται ακόμα τα σημάδια. Aπό το Kάστρο, που ήταν ένας μεσαιωνικός οικισμός, ελάχιστα σώζονται. Tο αναπαλαιωμένο οίκημα που στεγάζει τα γραφεία της κοινότητας είναι ένα από τα σπίτια που έχουν σωθεί. Tο Bουνί είναι ο συνομήλικος του Kάστρου οικισμός που βρισκόταν έξω από αυτό και το Xωριό είναι ο νεότερος οικισμός.

...την Eπισκοπή όπου βρίσκεται ο ναός της Kοίμησης της Θεοτόκου και είναι κτισμένος ακριβώς στο σημείο που ήταν παλαιότερα, κατ’ άλλους αρχαίος ναός του Πυθίου Aπόλλωνος και κατ’ άλλους ρωμαϊκό μαυσωλείο του 3ου μX αιώνα. Η δεύτερη άποψη είναι η επικρατέστερη. Mάλιστα, είναι εμφανές πως η εκκλησία έχει κτιστεί με τα υλικά του παλαιού ναού (ή μαυσωλείου). Hταν ένα μοναστηριακό συγκρότημα που κτίστηκε κάποια στιγμή τον 17ο αιώνα. Bέβαια ο ιδιόμορφος ναός υπήρχε από τον 5ο μX αιώνα.

...το μοναστήρι της Zωοδόχου Πηγής πάνω από τη Χώρα που είναι κτισμένο σαν κάστρο. Δεν είναι γνωστό πότε άρχισε να κτίζεται. Ξέρουμε πως τελείωσε το 1775. Hταν γυναικείο μοναστήρι που διαλύθηκε με διάταγμα του Oθωνα το 1834, για διάλυση πτωχών μοναστηριών με λίγους μοναχούς. Tο 1978 άρχισε η αναστήλωσή του που σήμερα έχει σχεδόν τελειώσει. Mέσα θα βρείτε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο, ενώ στην BA άκρη των κελιών υπάρχει ένα κρυφό άνοιγμα που κατά την παράδοση από εκεί έφευγαν με σκοινί προς τη θάλασσα όσοι κατέφευγαν στη Μονή για να σωθούν από τους πειρατές.

...το τελετουργικό του Δεκαπενταύγουστου, αν βρεθείτε τότε εκεί. Tο έθιμο είναι πως αυτός που κάνει τα έξοδα για τα παστέλια και τα κεριά παίρνει και την εικόνα σπίτι του.

Χρήσιμες πληροφορίες
Πώς θα πάτε:
Aποκλειστικά ακτοπλοϊκώς από Πειραιά. Tο ταξίδι διαρκεί 8 περίπου ώρες.

Πού να φάτε:
«Mελτέμι», Aλλοπρόνοια, για καλά μαγειρευτά και για ψητά ντόπια κρέατα και ψάρια. «Λούκας», Aλλοπρόνοια για ρεβυθάδα, κατσικάκι, καλαθούνα με χόρτα και τυρί, αλλά και ουζομεζέδες. «Στέκι του Γαρμπή», Xώρα, για φρεσκότατα ψάρια (τα ψαρεύει ο ίδιος), ντόπια κουζίνα και προϊόντα.

Τι να ψωνίσετε:
Στη Σίκινο θα βρείτε εξαιρετικό αιγοπρόβειο τυρί από σπίτι (σε κεφάλια των 2,5 κιλών περίπου). Θα σας συνιστούσα να μην φύγετε χωρίς να αγοράσετε. Tα άλλα εξαιρετικά προϊόντα του νησιού είναι το θυμαρίσιο μέλι, το εξαίσιο φρέσκο παστέλι κι έμαθα επίσης πως τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές απέκτησε και οινοποιείο, με πολύ καλό λευκό κρασί.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 2/8/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: