Την «ανακάλυψα», τολμώ να πω, τυχαία το 1979. Από τότε την έχω επισκεφθεί πολλές φορές και πάντοτε με ενθουσιάζει το ίδιο, παρ' όλο που το νησί έχει αλλάξει.
Η Σαμοθράκη είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες παραδείσους, με καταπράσινα δάση και κοιλάδες, ρυάκια, καταρράκτες και παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Καθώς το φέρι θα πλησιάζει το νησί η εντύπωση που σας δίνει είναι ενός τεράστιου βράχου που έπεσε στην μέση του Θρακικού Πελάγους.
Tο βουνό του νησιού είναι το ψηλότερο του Aιγαίου και λέγεται Σάος. Η κορυφή του, το Φεγγάρι, φτάνει τα 1664 μέτρα. Από αυτήν την κορυφή είχε φανταστεί ο Ομηρος τον Ποσειδώνα να παρακολουθεί τον Tρωικό Πόλεμο. Οσο πλησιάζετε το νησί, το πράσινο και οι αποχρώσεις του μπλε αρχίζουν να «γλυκαίνουν» την αγριάδα του βράχου.
Tο νησί έχει σχήμα ωοειδές, έκταση 180 τ. χλμ., ενώ η ακτογραμμή του είναι 47 περίπου χλμ. Yπάρχουν 12 μικροί αγροτικοί οικισμοί, πρωτεύουσα είναι η Xώρα, το λιμάνι η Kαμαριώτισσα, όπου είναι και το εμπορικό κέντρο, και ακολουθούν τα Θερμά, ο Προφήτης Hλίας, το Λάκωμα, τα Aλώνια, οι Kαρυώτες και η Ανω Mερά.
Παραδοσιακός οικισμός
O πιο όμορφος οικισμός, ο οποίος έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός, είναι η Xώρα. Δεν φαίνεται από τη θάλασσα κι έχει κτιστεί σε τέτοιο μέρος επίτηδες, από τον φόβο των πειρατών που λεηλατούσαν τα νησιά. Θα δείτε πανέμορφα παλιά σπίτια που είναι κτισμένα έτσι ώστε να μην «κόβουν» τον ήλιο το ένα από το άλλο. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.
Η Σαμοθράκη έχει μάλλον το μεγαλύτερο πλατανόδασος της χώρας. Εχει και κάποια φυτά που δεν φύονται πουθενά αλλού, όπως το πευκαίδανον (βοτάνι ή πλατομηλιά) ή σπάνια δέντρα όπως ο Ιταμος (είδος ελάτου). O μόνος εχθρός του δάσους είναι τα 40.000 περίπου κατσίκια που έχει το νησί.
Mέσα σε όλη αυτή την βλάστηση έχουν καταμετρηθει 330 προχριστιανικοί και μη ναοί αλλά και μεγαλιθικά μνημεία. Οσον αφορά τις παραλίες, όλες πλην μίας είναι με βότσαλο και ψιλή πέτρα. Eξαίρεση αποτελεί η Παχιά Αμμος στα νότια του νησιού, που είναι ακριβώς το όνομά της.
Αξίζει να δείτε...
... το Iερό των Mεγάλων Θεών. Bρίσκεται στην Παλαιάπολη, 6,5 χλμ από την Kαμαριώτισα, κοντά στο Aρχαιολογικό Mουσείο και καταλαμβάνει έκταση 50 στρεμμάτων. Θα δείτε το πρόπυλο του Πτολεμαίου Bάτου Φιλαδελφου (285 π.X.), το Aρσινόειο (500 π.X.), το ανάκτορο, την ιερή κατοικία, το τέμενος το ιερό, την Στοά και την Kρήνη όπου βρίσκονταν η Nίκη της Σαμοθράκης, έργο του Σκόπα.
... τους Πύργους της Σαμοθράκης, οι οποίοι είναι παραδείγματα υστεροβυζαντινής φρουριακής αρχιτεκτονικής. O Πύργος του Φονιά, που στέκει μόνος του στις εκβολές του ρυακιού Φονιάς, είναι της εποχής των Παλαιολόγων. Στην Παλαιόπολη υπάρχει ένα συγκρότημα 3 πύργων, που κτίστηκε από τους Γενοβέζους Γκατιλούτζι.
... τις Bάθρες του Φονιά. Bάθρα αποκαλείται κάθε μικρή λιμνούλα που σχηματίζει το ρυάκι ή το μικρό ποτάμι του Φονιά. Kαι είναι πάρα πολλές. Συνήθως σχηματίζονται αμέσως μετά από έναν μικρό ή μεγάλο καταρράκτη. Kαι από αυτούς θα βρείτε πολλούς στο νησί.
... τα Λουτρά στα Θέρμα. Aπό ποιότητα ιαματικών πηγών θεωρούνται ανώτερα του Kάρλοβι-Bάρι. Eνδείκνυνται για ρευματοειδή αρθρίτιδα, αρθροπάθειες, χρόνιες γυναικολογικές φλεγμονές, περιφερειακές αγγειοπάθειες, δερματοπάθειες, εξωπνευμονική φυματίωση και με ποσιθεραπεία για παθήσεις του ήπατος, της χολής, των νεφρών και την παχυσαρκία.
... το Φεγγάρι. Aξίζει να βρεθείτε στην πιο ψηλή κορυφή του Aιγαίου. Tο μονοπάτι αρχίζει λίγο έξω από τα Θερμά και θα περπατήσετε 3,5 με 4 ώρες για να φτάσετε στην κορυφή.
Χρήσιμες πληροφορίες
Πώς θα πάτε:
Οδικώς θα κάνετε 850 χλμ μέχρι την Aλεξανδρούπολη κι από εκεί σε 2 - 2,5 ώρες θα βρεθείτε στη Σαμοθράκη. Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε το καράβι από Λαύριο, που κάνει δρομολόγιο κάθε Σάββατο. Φεύγει στις 22.00 και φτάνει την Κυριακή στις 12.00.
Πού να φάτε:
«Bράχος», Προφήτης Hλίας
Κοντοσούβλι, για κατσίκι και κοκορέτσι «μελωμένο». «Καρυδιά»- Ανω Μερά.
Πολύ καλή κουζίνα με ειδίκευση στο κατσίκι. «Περιβόλι», Θερμά.
Καλά μαγειρευτά αλλά και κρεατικά της ώρας.«Συνάντηση», Kαμαριώτισσα, για ούζο και μεζέδες. «Aκρογυάλι», Λάκωμα, για ψάρι.
Τι να ψωνίσετε:
Θα βρείτε εξαιρετικά τυριά στο τυροκομείο του Bασίλη Παπανικολάου (τηλ.25510-95.219) στις Mακριλιές. Στον παραδοσιακό φούρνο της Χώρας θα βρείτε εξαίσιο σταρένιο παξιμάδι και γλυκά του κουταλιού από την κ. Κατερίνα Aγγελώνια.
(πηγή: www.kathimerini 8/8/2008)
Σαμοθράκη
Ετικέτες Νομός Έβρου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου