Η νέα «μόδα» στη Ρωσία: εικοσιτετράωρα βιβλιοπωλεία

Tην ώρα που ο περισσότερος κόσμος βρίσκεται στα κρεβάτια του, διασκεδάζει ή κάθεται σε κάποιο βρώμικο ταχυφαγείο στη Μόσχα, όσοι δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ως άρρωστοι βιβλιοφάγοι που είναι και θυμίζοντας αρουραίους, βρίσκονται χωμένοι ανάμεσα σε ράφια βιβλίων. Οχι δεν πρόκειται ούτε για την αναβίωση του «Κρυφού Σχολειού» σε ρωσική έκδοση, ούτε για φοιτητές που ξενυχτούν σε κάποια βιβλιοθήκη.

Πρόκειται για τη νέα «μόδα» που εδώ και μερικά χρόνια έχει δημιουργηθεί στην Ρωσία. Τα εικοσιτετράωρα βιβλιοπωλεία. Η ιδέα ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, όταν τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα βιβλιοπωλεία της Μόσχας παρέτειναν πιλοτικά το ωράριο τους αρχικά ώς τις 23.00 και στη συνέχεια ώς τις 24.00.

Τα αποτελέσματα δεν εξέπληξαν κανέναν, καθώς είναι ιδιαίτερα γνωστή η «εξάρτηση» των Ρώσων από το βιβλίο. Κάτι που για να το διαπιστώσει κανείς δεν χρειάζεται να πάει σε κάποιο βιβλιοπωλείο, αλλά αρκεί μια μικρή βόλτα με το μετρό η με το τρόλεϊ για να το δει.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και για μια στάση οι Ρώσοι θα βγάλουν από την τσάντα τους ή από το μπουφάν τους το βιβλίο και θα αρχίσουν να το ξεκοκαλίζουν. Εχοντας λοιπόν «έτοιμους πελάτες», οι ιδιοκτήτες αρκετών βιβλιοπωλείων έλαβαν την απόφαση να δημιουργήσουν εικοσιτετράωρα βιβλιοπωλεία. Τα αποτελέσματα θεαματικά, καθώς κάνοντας μια μικρή νυχτερινή βόλτα εντυπωσιάζεσαι από δυο γεγονότα. Το πρώτο είναι ο μεγάλος αριθμός εκείνων που ακόμα και στις 03.00 το βράδυ επισκέπτονται τα βιβλιοπωλεία αυτά. Αν μάλιστα δεν γνώριζες τι ώρα είναι, δεν θα ήταν δύσκολο λόγω του πολύ κόσμου να μπερδέψεις τη μέρα με τη νύχτα.

Οι εμπνευστές μάλιστα της ιδέας αυτής δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά προχώρησαν και σε συμφωνία με την μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ της Ρωσίας. Οπότε αρκετοί είναι εκείνοι που συνδυάζουν τις αγορές τους ή το χάζεμα με έναν καφέ ή ένα γλυκό. Το δεύτερο παρήγορο στοιχείο είναι πως οι πελάτες που διαβαίνουν το κατώφλι των βιβλιοπωλείων δεν κάνουν μια απλή, αλλά μια ενδελεχή επίσκεψη.

Οσο για τις προτιμήσεις τους, λογοτεχνία και σύγχρονη ιστορία βρίσκονται στις πρώτες θέσεις και ακολουθούν βιογραφίες και κάθε λογής βιβλία. Εκτός από τους βιβλιοφάγους η ιδέα αυτή βρήκε μεγάλη απήχηση και σε μια άλλη σειρά επαγγελμάτων, όπως είναι οι ζωγράφοι, οι αρχιτέκτονες και οι γραφίστες, όπου επισκέπτονται τα βιβλιοπωλεία για να αγοράσουν γραφική ύλη.

Τέλος, μια άλλη και μικρότερη ομάδα είναι εκείνη που μέσα στη νύχτα, τραβώντας κάποιο βιβλίο, αναζητά στο πίσω ράφι έναν νέο έρωτα.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 15/8/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: