Χορεύοντας στο Μπουένος Αϊρες το καλύτερο τανγκό του κόσμου

Είναι από τις λίγες φορές που δεν σε ενδιαφέρει να δεις την υπόλοιπη φωτογραφία, τα πρόσωπα, πώς είναι τα μαλλιά της κοπέλας, τα χαρακτηριστικά του προσώπου, πώς είναι ο καβαλιέρος της, αν είναι ψηλότερος, τι εθνικότητας είναι, αν είναι ζευγάρι στη ζωή και στον χορό... Ιt takes two to tango. Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι μαζί. Ερωτευμένοι. Ξεκίνησαν μαζί μαθήματα μόλις γνωρίστηκαν ή ακόμη καλύτερα συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη σχολή. Εκείνη δεν ήξερε κανέναν, είχε μόλις χωρίσει και ήθελε να βρει μια αγκαλιά, έστω για όσο κρατάει ένα κομμάτι τανγκό. Κι εκείνος επαγγελματίας σχεδόν, ανέλαβε να της μάθει όλα τα βήματα.

Και σήμερα συμμετέχουν σε παγκόσμιο διαγωνισμό. Είναι χρόνια μαζί, μπορεί να τσακώνονται καμιά φορά, αλλά όταν αρχίζει η μουσική, τους βγαίνει καμιά φορά και σε καλό, οι κινήσεις γίνονται πιο κοφτές, τα βήματα απότομα και επιθετικά, ο ρυθμός όσο staccato πρέπει. Δεν θα μάθουμε τα ονόματα τους, εκτός κι αν πάρουν μεθαύριο το πρώτο βραβείο. Είναι η στιγμή που θα πρέπει να παρατηρήσουμε τα παπούτσια τους... Τέλεια εναρμονισμένα άκρα, σαν να μην έχουν παραπατήσει ποτέ, βγαλμένα από ταινία του παρελθόντος κι όμως τόσο σημερινή. Το λευκό με το ιβουάρ, το πλισάρισμα, τα κορδόνια, η κόκκινη πινελιά, το γυαλιστερό σατέν, οι φτέρνες που μιλούν και μαρτυρούν. Οχι ένα ζευγάρι, 400 ζευγάρια, 800 δηλαδή χορευτές, από 23 χώρες θα ιδρώσουν για να αποδείξουν ότι είναι οι καλύτεροι στον 6ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Τανγκό που φιλοξενείται στο Μπουένος Αϊρες στην Αργεντινή αυτές τις ημέρες. Σήμερα και τη Δευτέρα θα είναι ο τελικός. Στο Obras Sanitarias Stadium και στο Luna Park Stadium... Δύο στάδια... Φανταστείτε τι θα γίνεται εκεί από τακούνια και ανάσες.

Και δύο κατηγορίες... Tango Salon, στην οποία απαγορεύεται στους παρτενέρ να μιλούν και Tango Escenario, χορογραφημένο από την αρχή μέχρι το τέλος. Στον μεγάλο τελικό (κάθε χρόνο Αργεντίνοι κερδίζουν, με μοναδική εξαίρεση ένα ζευγάρι Κολομβιανών), η Ορχήστρα του Μαριάνο Μόρες θα παίζει ζωντανά την ώρα που οι φιναλίστ θα τα δίνουν όλα. Δυο κεφάλια, τέσσερα πόδια, μια καρδιά. Τα εισιτήρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

ΥΓ. Το tango είναι της μόδας στην Ελλάδα. Κάθε φορά που έρχεται συγκρότημα tango, γίνεται χαμός. Εχουμε μόνο ένα θέμα προφοράς. Αλλοι το λένε τάγκο και άλλοι τάνγκο (στα ισπανικά) αλλά παίζουν όλα, και το ταγκό και το τανγκό (στα αγγλικά). Οταν αποφασίσουμε θα μάθουμε και να το χορεύουμε σωστά. Οχι ότι με το φλαμένκο (το οποίο ορισμένοι γράφουν φλαμέγκο) τα πάμε καλύτερα...

(πηγή: www.kathimerini.gr, 30/8/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: