Βοτανικός κήπος - υπόδειγμα στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς

Η Ελλάδα, περιβαλλοντικά τουλάχιστον, θεωρείται χαρισματικός τόπος, καθώς διαθέτει τη μεγαλύτερη φυτοποικιλότητα στην Ευρώπη. Υστερεί ωστόσο, στην ανάδειξη αυτού του πλούτου καθώς οι βοτανικοί κήποι που διαθέτει ανέρχονται σε μόλις δέκα, την ίδια στιγμή που η Αγγλία έχει 77, η Γερμανία 78 και η Ιταλία 54. Στην Κεφαλονιά, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Φωκά - Κοσμετάτου πραγματοποιείται μια εξαιρετική προσπάθεια να καλυφθεί ένα τμήμα αυτού του κενού με τη λειτουργία ενός βοτανικού κήπου - υπόδειγμα που δημιουργήθηκε σε ένα κτήμα στις παρυφές του Αργοστολίου.

Αρχικά σχεδιάστηκαν τα μονοπάτια ώστε ο κήπος να είναι φιλόξενος προς τους επισκέπτες. Ακολούθησε η φύτευση βοτάνων και ο εμπλουτισμός με άλλα μεσογειακά αυτοφυή φυτά ώστε να δημιουργηθούν φυτοκοινωνίες, με ειδικές συλλογές φυτών ανάλογα με τις χρήσεις τους στην ιατρική, τη μαγειρική, την ανθοκομική, την οικονομία. Σήμερα ο «Βοτανικός Κήπος Κεφαλονιάς» καλύπτει 8 από τα 18 στρέμματα του κτήματος αλλά το Ιδρυμα προγραμματίζει τη σταδιακή κάλυψη και του υπόλοιπου χώρου. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται η δημιουργία Herbarium -αναγνώριση, καταγραφή και καταλογοποίηση των φυτών- τράπεζας σπόρων και βολβών, ώστε να προστατευτούν απειλούμενα φυτά. Επιπλέον, ο κήπος εμπλουτίζεται συνέχεια με σπάνια και ενδημικά φυτά τα οποία συλλέγει μια ομάδα με επικεφαλής τον συνεργαζόμενο Ταξινόμο Φυτών του Βαλκανικού Βοτανικού Κήπου Κρουσσίων (ΒΒΚΚ) δρα Ν. Κριγκ. Η ομάδα πραγματοποιεί επισκέψεις στο νησί με σκοπό την ανακάλυψη φυτών που δεν έχουν καταγραφεί ή ταυτοποιηθεί.

Ηδη στο τέλος του 2006 ολοκληρώθηκε η συστηματική ταυτοποίηση των φυτών εντός του κήπου από τη βιολόγο κ. Παρθενόπη Παρχαρίδου.

«Συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε τον Κήπο με νέα είδη. Παράλληλα σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε κτίριο πολλαπλών χρήσεων που θα στεγάσει σειρά πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων δραστηριοτήτων» σημειώνει ο κ. Σπύρος Κοσμετάτος, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, που πραγματοποιούνται στον κήπο.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 15/8/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: