Ανίσχυροι οι Ελληνες τουρίστες στους «εξωτικούς» κινδύνους

Σε μία εποχή όπου οι Ελληνες όλο και πιο συχνά επιλέγουν για τις διακοπές τους «εξωτικούς» προορισμούς που εγκυμονούν «εξωτικούς» κινδύνους για την υγεία, οι υπηρεσίες ταξιδιωτικής ιατρικής της χώρας μας που έχουν την ευθύνη της ενημέρωσης αλλά και της χορήγησης προληπτικών εμβολίων στους ταξιδιώτες εμφανίζουν σημαντικότατες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.

Μελέτη που διεξήγαγε το Γραφείο Ταξιδιωτικής Ιατρικής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) του υπ. Υγείας, σε 50 Διευθύνσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων έδειξε ότι από τις 50 Διευθύνσεις Υγείας οι 20 δεν διαθέτουν νομίατρο. Οι 34 δεν έχουν μόνιμο γιατρό, ενώ 8 δεν έχουν καθόλου γιατρό! Σύμφωνα με τη μελέτη, η εκτίμηση του ταξιδιώτη είναι ότι οι εμβολιασμοί διενεργούνται από μη ιατρικό προσωπικό (οι περισσότερες διευθύνσεις -ιδίως της επαρχίας- δεν έχουν προσωπικό, το υπάρχον, έχει και άλλο έργο, όπως υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, υγειονομικοί έλεγχοι υπηρεσιών του νομού κ.λπ.).

Οι χώροι όπου στεγάζονται οι δομές συχνά διαθέτουν μόνο ένα εξεταστικό κρεβάτι. Στο 50% των κτιρίων δεν υπάρχει ηλεκτρονικός υπολογιστής, ώστε το προσωπικό να ενημερώνεται σχετικά με τα νεότερα δεδομένα (επιδημίες κ.ά.).

Οι νομίατροι των Διευθύνσεων Υγείας δεν έχουν ειδική εκπαίδευση στον τομέα, ώστε να παρέχονται ασφαλείς υπηρεσίες σε ταξιδιώτες με ιδιαιτερότητες (π.χ. έγκυες, άτομα με αλλεργία σε εμβόλια, ανοσοκατασταλμένοι κ.ά.).

Η περίθαλψη των ταξιδιωτών που έχουν νοσήσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους γίνεται συνήθως σε μονάδες χωρίς ειδική κλινική εμπειρία και εργαστηριακή υποδομή.

Τέλος, όσον αφορά τα ιατρεία ταξιδιωτικής ιατρικής που λειτουργούν στον ιδιωτικό τομέα, αυτά δεν διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα εμβόλια και φάρμακα, παρά μόνο όσα κυκλοφορούν στο εμπόριο με αποτέλεσμα να προβαίνουν μόνο στην εκτίμηση κινδύνου και την παροχή γενικών οδηγιών προφύλαξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 840 εκατ. διεθνείς ταξιδιώτες καταγράφονται ετησίως, όταν το 1970 δεν ξεπερνούσαν τα 150 εκατ. Πολλοί απ’ αυτούς οδεύουν προς εξωτικούς προορισμούς. Ετησίως, πάνω από 30.000 ταξιδιώτες από Αμερική και Ευρώπη παρουσιάζουν ελονοσία, ενώ το 40% των τουριστών από ανεπτυγμένες χώρες εκδηλώνει «διάρροια των ταξιδιωτών».

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ταξιδιωτική Υγεία 2008 - 2012 που έχει εκπονήσει το υπ. Υγείας προβλέπει εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών δομών, ίδρυση νέων ιατρείων σε Κέντρα Υγείας, δημοτικά ιατρεία, νοσοκομεία, δίκτυο εργαστηρίων για τροπικά νοσήματα.

(πηγή: www.kathimerini.gr, 23/8/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: