Τέσσερα χρόνια μετά, βλέπουμε μια ανεξήγητη καθυστέρηση στην αξιοποίηση των περισσότερων έργων που κατασκευάστηκαν για την Ολυμπιάδα. Και αυτή η θλιβερή εικόνα κυριαρχεί όταν θυμόμαστε τα 11,2 δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανήσαμε (επισήμως) για τους αγώνες. Τα μεγάλα και αναγκαία έργα υποδομής τα οποία ολοκληρώθηκαν χάριν της Ολυμπιάδας (μετά από καθυστερήσεις δεκαετιών), έγιναν μέρος της καθημερινότητάς μας και δεν τα λογαριάζουμε ως μέρος της προίκας του 2004. Βλέπουμε μόνο το τραμ, το οποίο αργεί να αγαπηθεί από τους Αθηναίους, να σέρνεται ως σύμβολο της ολυμπιακής κληρονομιάς.
Πιο δύσκολο είναι να αποτιμήσει κανείς το πώς η Ολυμπιάδα άλλαξε την εικόνα της Ελλάδας στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Πέρασαν οι εποχές που όλοι οι μορφωμένοι άνθρωποι της Γης γνώριζαν για τους Ελληνες και τους σπουδαίους προγόνους τους. Εδώ και μια-δυο γενιές λίγοι εκτός Ευρώπης ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Οπότε, η πλειοψηφία αυτών που παρακολούθησαν τους Αγώνες της Αθήνας γνώριζαν την Ελλάδα για πρώτη φορά. Και αυτό που είδαν ήταν ό,τι καλύτερο: μια όμορφη χώρα, γεμάτη σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία, φιλόξενους και ικανούς ανθρώπους και μια ιστορία που τους συνέδεε άμεσα με τους Ολυμπιακούς της αρχαιότητας.
Αμέσως μετά όμως, και ενώ επισκέπτες άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα για να χαρούν και αυτοί αυτό που είχαν δει στην τηλεόραση, συμπεριφερθήκαμε σα να μας είχε κουράσει η προσπάθεια και παραδοθήκαμε σε παλιές, κακές συνήθειες – στην επιδίωξη του εύκολου, του πρόχειρου, και όχι του καλού. Ενώ πληρώσαμε για να γίνουμε γνωστοί σε όλο τον κόσμο, δεν συνεχίσαμε να βελτιώνουμε τις υποδομές της χώρας και τις συμπεριφορές μας, όχι μόνο για τους τουρίστες αλλά και για τους εαυτούς μας. Επειδή το ζητούμενο είναι να κάνουμε τη χώρα μας πιο λειτουργική: να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, να μειώσουμε τη σπατάλη και τις κοινωνικές αδικίες και να βελτιώσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα.
Η Ελλάδα έδειξε με την Ολυμπιάδα ότι μπορεί να πετύχει, και αυτό φαίνεται να έχει δώσει μια (έστω ανεπαίσθητη) νέα αυτοπεποίθηση στις διεθνείς μας σχέσεις.
Η διεθνής οικονομική κρίση και τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και πολιτικής δημιουργούν κλίμα απαισιοδοξίας αυτή τη στιγμή. Αλλά μπορεί να ελπίζει κανείς ότι ενώ η Ολυμπιάδα δεν έλυσε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, μας ανέβασε κατηγορία και μας επέτρεψε να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Γιατί κάθε Ολυμπιάδα πρέπει να μας βρίσκει καλύτερους – όχι χειρότερους, ούτε στάσιμους.
Η φετινή στασιμότητα στον τουρισμό, δεν οφείλεται μόνο στο ακριβό ευρώ λέει ο ΣΕΤΕ
Mετά από τρεις συνεχείς χρονιές ανόδου, ο ελληνικός τουρισμός φαίνεται να σταθεροποιείται σε ένα επίπεδο το οποίο απέχει αρκετά από τις δυνατότητες και τους στόχους του, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Όπως επισημαίνει, η φετινή τουριστική κίνηση για το διάστημα Ιανουάριος-Ιούλιος 2008 δεν παρουσιάζει ουσιαστικά καμία μεταβολή σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αφού η αύξηση είναι οριακή (0,07%), με βάση τις διεθνείς αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια.
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η φετινή διεθνής αρνητική οικονομική συγκυρία και τα πλεονεκτήματα των δολαριακών προορισμών έναντι αυτών της ευρωζώνης διαμορφώνουν ένα αρνητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να αναπτυχθεί ο ελληνικός τουρισμός.
Από την άλλη μεριά, προσθέτει, «η ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού δεν υποστηρίζεται επαρκώς ούτε σε επίπεδο εθνικής και περιφερειακής προβολής λόγω εξαιρετικά χαμηλών πόρων, ούτε και σε επίπεδο βασικών υποδομών, δεδομένης της ποσοτικής και ποιοτικής υστέρησης αεροδρομίων, λιμένων, μαρινών και οδικού δικτύου».
Σε επίπεδο εσόδων, τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας που αφορούν στο διάστημα Ιανουάριος-Μάιος 2008, δείχνουν αύξηση 8,2%.
Ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι «η αύξηση αυτή δεν πρόκειται να διατηρηθεί, δεδομένης της σαφούς τάσης για μικρότερη διάρκεια διακοπών, η οποία, σε συνδυασμό με τις προσφορές της τελευταίας στιγμής, οδηγεί στη μείωση της μέσης κατά κεφαλή δαπάνης».
Εάν στα παραπάνω, εξηγεί, προστεθεί «το γεγονός της αύξησης της προσφοράς μας, μέσα από την προσθήκη νέων καταλυμάτων, αλλά και της σημαντικής αύξησης του λειτουργικού κόστους, τότε είναι προφανές ότι πολλές τουριστικές επιχειρήσεις για τη φετινή χρονιά θα παρουσιάσουν μείωση των αποδόσεών τους».
Ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για «στασιμότητα στη φετινή τουριστική κίνηση, η οποία επιβεβαιώνεται από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία», τονίζοντας την αναγκαιότητα αλλαγών του Αναπτυξιακού Νόμου για τις τουριστικές επιχειρήσεις, προς τις κατευθύνσεις του αποκλεισμού της επιδότησης νέων ξενοδοχειακών κλινών στις κορεσμένες περιοχές της χώρας, του εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων επιχειρήσεων και της δημιουργίας νέων ειδικών τουριστικών υποδομών, παράλληλα με την επείγουσα βελτίωση των γενικών υποδομών.
«Σε μία ώριμη τουριστική οικονομία, όπως η ελληνική, δεν είναι πάντα εφικτή η συνεχής και μάλιστα με υψηλά ποσοστά ανάπτυξη. Είναι όμως αναγκαίος ο έγκαιρος σχεδιασμός για την διατήρηση θετικού προσήμου στην τουριστική ανάπτυξη».
»Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να αποκτήσει η τουριστική οικονομία προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική και ειδικότερα να συμπεριληφθεί ως βασικός παράγων στο γενικότερο σχεδιασμό της χώρας, από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών», καταλήγει ο ΣΕΤΕ.
(πηγή: www.in.gr, 7/8/2008)
Ο ελληνικός τουρισμός
Ετικέτες απόψεις - σχόλια
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου