Η Ιταλία των απαγορεύσεων

Η βρετανική εφημερίδα The Independent δημοσιεύει άρθρο με τίτλο στην Ιταλία απαγορεύονται όλα τα ευχάριστα πράγματα. Ο βρετανός απεσταλμένος της εφημερίδας αναφέρεται στις πολυάριθμες πρόσφατες αποφάσεις των ιταλών δημάρχων, που θέτουν νέους περιορισμούς και ορίζουν πρόστιμα, για ντόπιους και τουρίστες:

Στην Γένοβα- αναφέρει το άρθρο- απαγορεύεται, πλέον, να περπατάει, κανείς στο δρόμο, με μπουκάλι κρασί ή κουτάκι μπίρα στο χέρι. Στην Ρώμη δεν μπορείς να ξαπλώσεις κάτω από τα δέντρα των διάφορων πάρκων για να πιεις το αναψυκτικό σου και ούτε να καθήσεις στα σκαλιά τις διάσημης Πιάτσα Ντι Σπάνια με σάντουιτς στο χέρι. Και το ίδιο ισχύει και για την μεσημεριανή σιέστα, σε ανοικτούς χώρους.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει, επίσης, ότι από την μια η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, δημιούργησε το υπουργείο για την απλούστευση των νόμων. Από την άλλη, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών Μαρόνι επέτρεψε σε δεκάδες δημάρχους να εγκρίνουν νέα, πρωτότυπα, μέτρα.

Κατά συνέπεια τουρίστας που αποφασίζει να ταΐσει τα περιστέρια στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, στην Βενετία, εκτός από την επίπληξη του αστυφύλακα, κινδυνεύει να υποχρεωθεί να πληρώσει και χρηματικό πρόστιμο, προσθέτει το άρθρο.

Κοντά στην Βενετία, στην παραλία Ερακλέα, η απαγόρευση αφορά τα ανήλικα παιδιά: στοπ στα κάστρα στην άμμο, διότι δημιουργούν προβλήματα στους λουόμενους. Στο δε κοσμικό νησάκι Κάπρι, όπως υπενθυμίζει η Ιndependent, αλλά και στο Ποσιτάνο, ξακουστό θέρετρο κοντά στην Νάπολη, απαγορεύεται να περπατάς φορώντας τσόκαρα.

Και στο Βιαρέτζιο, έξω από την Φλωρεντία, στους άνδρες δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν χωρίς μπλουζάκι και στις γυναίκες με μπικίνι.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι περισσότεροι υπουργοί κι ο ίδιος ο Καβαλιέρε, βρίσκονται σε διακοπές, η επίσημη απάντηση στο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας, έφτασε από τον υφυπουργό πολιτισμού, Φραντσέσκο Γκίρο: Πρόκειται για μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση της Ρώμης και από πολλά δημοτικά συμβούλια- τονίζει ο Γκίρο- με στόχο να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα, η εκμετάλλευση των ανηλίκων, η συσσώρευση σπασμένων γυαλιών στα ιστορικά κέντρα, η καταστροφή των μνημείων. Μέτρα που λαμβάνονται σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και όχι μόνο.

Ο ιταλός υφυπουργός υπογραμμίζει τέλος ότι δεν βλέπουμε τον λόγο για τον οποίο οι ξένοι τουρίστες πρέπει να φέρονται, εδώ στην Ιταλία- όπως συχνά συμβαίνει- με τρόπο ακριβώς αντίθετο από ό,τι έχουν μάθει να ζουν στην δική τους χώρα.

(πηγή: www.flash.gr, 18/8/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: