Βιρμανία

Πολιτισμός και θρησκεία συναντιούνται σε αυτό τον υπέροχο τόπο. Mια συναρπαστική χώρα με πλούσια παράδοση.

Η Βιρμανία προσφέρει μοναδικές εμπειρίες. Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στα Ιμαλάια, ηλιοθεραπεία σε τροπικές παραλίες, να θαυμάσετε ναούς που λάμπουν σαν κοσμήματα και να γνωρίσετε παλιές ασιατικές πρωτεύουσες.

Γνωριμία με τη Yangon
Τα παλιά κτίρια, οι δεντρόφυτοι δρόμοι, οι γεμάτες ζωή τοπικές αγορές και οι γαλήνιες λίμνες συνθέτουν το σκηνικό της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, της Yangon. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα είναι η χρυσή Sule Pagoda, ύψους 46 μ., που είναι πάνω από 2.000 χρόνων και εκεί λένε πως βρίσκεται μια τούφα από τα μαλλιά του Βούδα. Μπροστά από τον ποταμό θα δείτε την Botataung Pagoda, το εσωτερικό της οποίας είναι γεμάτο καθρέφτες και αίθουσες από γυαλί. Κοντά είναι το Botataung Jetty, ένα θαυμάσιο μέρος απ όπου θα χαζεύετε τα πλοία που διασχίζουν τον ποταμό. Αξίζει, επίσης, να επισκεφτείτε το πρόσφατα ανακαινισμένο Εθνικό Μουσείο. Το πιο αξιοθαύμαστο μνημείο της πόλης είναι η Shwedagon Pagoda του 11ου αιώνα. Είναι τοποθετημένη πάνω σε 8.000 χοντρά κομμάτια ατόφιο χρυσάφι και η άκρη της είναι φτιαγμένη από διαμάντια, ρουμπίνια, ζαφείρια και τοπάζι. Ένα τεράστιο σμαράγδι στο κέντρο της παγόδας αιχμαλωτίζει τις πρώτες και τελευταίες ακτίνες του ήλιου, ενώ γύρω από το χρυσό ναό βρίσκονται πάνω από 100 μικρότεροι ναοί. Φεύγοντας από την πόλη για το αεροδρόμιο, θα περάσετε κοντά από την Chaukhtat gyi Pagoda, όπου βρίσκεται ένας επικλινής (ξαπλωτός) Βούδας, με μήκος 72 μέτρα.

Οδοιπορικό
Επισκεφτείτε την πόλη Mandalay ή «Πόλη των πολύτιμων λίθων», το πολιτιστικό κέντρο της Χρυσής Χώρας, στην καρδιά της Βόρειας Βιρμανίας. Μια πόλη με αγορές και μοναστήρια, η οποία λέγεται ότι χτίστηκε από το βασιλιά Μindon όταν αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα εκεί (από την Ava) το 1856, λόγω του ότι οι σειρήνες από τα ατμόπλοια τον κρατούσαν ξύπνιο! Τα τείχη, ενάμισι μίλι από κάθε πλευρά, στέκουν με θαυμάσιους οβελίσκους πάνω από κάθε πύλη. Μέσα απλώνεται η «Απαγορευμένη Πόλη», μια πολύπλοκη συμφωνία από τεκτονικά κτίρια.
Γύρω από την περιοχή του παλατιού ο βασιλιάς έχτισε μοναστήρια από ξύλο δέντρου τικ για τους βασιλικούς καλόγερους, παραχωρούσε σπίτια στους προσκυνητές, έφτιαχνε προσκυνητάρια στους λόφους της Mandalay και κατασκεύασε την Kythodaw Pagoda. Βορειοδυτικά της Mandalay, επισκεφθείτε ένα εκπληκτικό συγκρότημα από παγόδες στη Monywa. Η κεντρική παγόδα Thanboddhay περιβάλλεται από 845(!) μικρότερες. Στις υπόλοιπες περιοχές της Βόρειας Βιρμανίας αξίζει να δείτε το σταθμό στο λόφο του Pyin Oo Lwin (Maymyo) με την αποικιακή αρχιτεκτονική, την καταπληκτική αλλά μισοχτισμένη παγόδα του Mingun, με τη μεγαλύτερη καμπάνα στον κόσμο, τις παλιές πρωτεύουσες Ava, Amarapura και Sagaing. Περνώντας από την περιοχή της λίμνης Ίνλε, που περιτριγυρίζεται από πολλές πόλεις, κάντε μια στάση στην πιο γραφική από αυτές, τη Νyaungshwe.
Απλωμένη σε μια απέραντη άγονη πεδιάδα, η περιοχή Bagan είναι σαν ένα υπαίθριο μουσείο με περισσότερα από 3.000 μνημεία, κυρίως συγκεντρωμένα γύρω από την αρχική πόλη στις όχθες του ποταμού. Στα 30 χλμ. ανατολικά θα δείτε το εντυπωσιακό Mount Popa, ένα βράχο ύψους 750 μ. με περίλαμπρους ναούς στην κορυφή του.
Εάν θέλετε να δείτε παραλίες, θα κατευθυνθείτε στον Κόλπο της Βεγγάλης, όπου βρίσκονται η παραλία Ngapali, η εκπληκτική μαύρη αμμουδιά του Sittwe και η αρχαία πόλη Mrauk. Αξίζει τέλος να επισκεφτείτε την πολιτεία Shan στο Χρυσό Τρίγωνο.

*Χρήσιμα: Νόμισμα: kyat (προφέρεται τσατ) 7,5 τσατ = περίπου 1 δολάριο ΗΠΑ Ώρα: 5 ώρες μπροστά Γλώσσα: Βιρμανικά, αλλά θα συνεννοείστε με ευκολία στα αγγλικά

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
*Η βιρμανική κουζίνα είναι ένα μείγμα κινεζικής και ινδικής, με τις παραδοσιακές σαλάτες και τις σούπες ως σπεσιαλιτέ. Aυθεντικές γεύσεις της Βιρμανίας θα βρείτε στα μενού όλων των ξενοδοχείων και των τοπικών εστιατορίων. Να προσέχετε, πάντως, γιατί υπάρχουν εστιατόρια που σερβίρουν φίδια, πιθήκους και άλλα περίεργα για τις γευστικές μας συνήθειες.
*Στη Yangon αρχίζουν να ξεφυτρώνουν μπαράκια, ντίσκο και κλαμπ. Τα καλύτερα, όμως, θα τα συναντήσετε στα καλά ξενοδοχεία.
*Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία ειδών λαϊκής τέχνης, χειροτεχνήματα και αντίκες καθώς και βαμβακερά, πλεκτά και ξυλόγλυπτα. Επίσης, η Βιρμανία είναι πολύ γνωστή για τους πολύτιμους λίθους της, ιδιαίτερα για τα μαργαριτάρια και τα ρουμπίνια.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: