Ζανζιβάρη

Αρώματα μπαχαρικών, παλάτια σουλτάνων, δάση και τροπικές παραλίες. Στο μικρό νησί του Ινδικού, εκεί όπου η αφρικάνικη ψυχή συναντάει τις αραβικές παραδόσεις, ο ταξιδιώτης βρίσκεται ξαφνικά στη μέση ενός κόσμου που ακολουθεί τη δική του πορεία στην εξέλιξη του σύμπαντος.

Tρεις ώρες διαρκεί το θαλάσσιο ταξίδι από το λιμάνι του Νταρ Ες Σαλαάμ μέχρι τη Ζανζιβάρη, και είναι αρκετές για να ξεχάσεις τη χαοτική ατμόσφαιρα της αφρικάνικης μεγαλούπολης και να αφεθείς στη μαγεία του θαλάσσιου τοπίου. Τα νερά του Ινδικού είναι τόσο τιρκουάζ όσο και στις αφίσες των τουριστικών γραφείων, και οι μικρές νησίδες με τους κοκκοφοίνικες ολοκληρώνουν το πλάνο. Το λιμάνι της Ζανζιβάρης βρίσκεται στην πρωτεύουσα Stone Town, που είναι και η μοναδική πόλη του νησιού. Οι υπόλοιπες κατοικημένες περιοχές είναι μικρά χωριά με πλίνθινα σπίτια. Εδώ αξίζει να μείνετε λίγες ημέρες πριν πάρετε το δρόμο για τις παραλίες και τις καταδύσεις στους κοραλλιογενείς βυθούς. Μέσα στα στενά δαιδαλώδη δρομάκια θα δείτε να στέκονται δίπλα-δίπλα τζαμιά και καθολικές εκκλησίες και θα ανακαλύψετε τις μοναδικές ξυλόγλυπτες πόρτες των σπιτιών, μια τοπική αποκλειστικότητα. Στο δρόμο του λιμανιού τα πιο εντυπωσιακά κτίρια είναι το παλάτι του σουλτάνου και το κάστρο που έχτισαν οι Πορτογάλοι κατακτητές το 18ο αιώνα. Στο εσωτερικό της πόλης, δίπλα σ' έναν εντυπωσιακού μεγέθους καθεδρικό ναό, θα βρείτε την παλιά αγορά των σκλάβων, σήμερα μνημείο για τουρίστες. Οι σημερινοί κάτοικοι της Ζανζιβάρης είναι ένα παράξενο μείγμα από Αφρικανούς, 'Αραβες και Ινδούς - αν σας πιάσει τρομερή νοσταλγία για την πατρίδα, αναζητήστε τον Έλληνα φούρναρη! Πάντως η ατμόσφαιρα θυμίζει χαλαρές καλοκαιρινές διακοπές με ελαφρά χίπικες αποχρώσεις (Μπομπ Μάρλεϊ στα μπαράκια κ.λπ.).

Το Spice Tour είναι η πλέον δημοφιλής εκδρομή του νησιού. Δεν θα μπορέσετε να αποφύγετε τον "Μίστερ Μιτού", έναν ηλικιωμένο Ινδό - ο Lonely Planet τον αναφέρει ως τον ειδικό των μπαχαρικών ο οποίος θα σας κάνει μια ολοκληρωμένη ξενάγηση στη χλωρίδα του νησιού. Μια προστατευμένη περιοχή, το Zozani Forest, στο κέντρο του νησιού, αξίζει την επίσκεψή σας. Αν και η έκταση δεν έχει καμία σχέση με τα αχανή πάρκα στο Βορρά της Τανζανίας, υπάρχουν αρκετά άγρια ζώα - αν είστε τυχεροί θα δείτε εκτός από λεοπαρδάλεις και αντιλόπες κι ένα σπάνιο είδος κόκκινου πιθήκου.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να φτάσετε στις παραλίες: να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή να χρησιμοποιήσετε το τοπικό λεωφορείο (ντάλανταλα στα σουαχίλι). Το δεύτερο αξίζει να το κάνετε για να έχετε την απερίγραπτη εμπειρία του "πόσοι Αφρικανοί + τουρίστες χωράνε σ' ένα ντάλανταλα". Οι ωραιότερες παραλίες βρίσκονται στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού όπου και ο ενδιαφέρων κοραλλιογενής βυθός. Η πλέον πολυσύχναστη είναι το Nungwi και μία από τις ωραιότερες ερημικές το Paje, περίπου στο κέντρο του νησιού. Αξίζει όμως να κατεβείτε και στη νότια ακτή όπου στο χωριό Kizmikazi, πρωτεύουσα του νησιού μέχρι το 17ο αιώνα, θα δείτε το αρχαιότερο τζαμί της ανατολικής Αφρικής.
Φροντίστε να βρεθείτε τουλάχιστον ένα απόγευμα λίγο πριν πέσει ο ήλιος στη Stone Town. Την ώρα του δειλινού το λιμάνι γεμίζει από τα "ντάου", τα τοπικά καΐκια με το τριγωνικό πανί που επιστρέφουν από το ψάρεμα, και στην προκυμαία βολτάρουν με κάθε σοβαρότητα νεαρές Ινδές με πολύχρωμα σάρι δίπλα σε μουσουλμάνες με μαύρους φερετζέδες.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Στη Stone Town ξεχωρίζει το ξενοδοχείο Emerson's & Green. Παλιό ανακαινισμένο κτίριο στο κέντρο της πόλης, ατμοσφαιρικά δωμάτια, εστιατόριο στην ταράτσα με θέα στον Ινδικό. Πολυτέλεια και ανέσεις δυτικού τύπου στο Zanzibar Serena (και ανάλογες τιμές φυσικά).Καλό και σχετικά οικονομικό είναι το Tembo Hotel, δίπλα στη θάλασσα.
Στις βόρειες ακτές ξεχωρίζει το πολυτελές συγκρότημα μπανγκαλόους Ras Nungui.
Απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια θα βρείτε (για την ακρίβεια θα σας βρουν οι ιδιοκτήτες τους μόλις πατήσετε το πόδι σας στο λιμάνι) στη Stone Town αλλά και στις περισσότερες παραλίες.

ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ
Η ανοιχτή πλατεία μπροστά στο παλιό παλάτι του σουλτάνου μεταμορφώνεται κάθε βράδυ σε υπαίθριο εστιατόριο. Τα φαγητά ψήνονται, τηγανίζονται, μαγειρεύονται μπροστά στα μάτια σας και μπορείτε με ελάχιστα χρήματα να δοκιμάσετε όλες τις τοπικές γεύσεις.
Τα εστιατόρια σερβίρουν κυρίως ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή. Στην τοπική κουζίνα χρησιμοποιείται κατά κόρον το γάλα καρύδας και μια ιδιαίτερη ποικιλία μπανάνας που δεν τρώγεται ως φρούτο. Αν δεν ενθουσιάζεστε με τις αφρικάνικες σπεσιαλιτέ, θα βρείτε πολλά εστιατόρια με ινδική κουζίνα, κι αν πεθυμήσετε? σνίτσελ θα το βρείτε στα εστιατόρια των μεγάλων ξενοδοχείων.

ΨΩΝΙΑ
Αφρικάνικα παρεό (κάνγκα στην τοπική γλώσσα), μπαχαρικά, έργα λαϊκής ζωγραφικής "τίνγκα-τίνγκα", "Μπάο" (ξύλινο επιτραπέζιο παιχνίδι).

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Το νησί διαθέτει αεροδρόμιο, αλλά αν θέλετε να συνδυάσετε τη διαμονή σας στη Ζανζιβάρη με γνωριμία των σημαντικών εθνικών πάρκων της Τανζανίας είναι προτιμότερο να προσγειωθείτε στο Νταρ Ες Σαλαάμ.
Χρήσιμες πληροφορίες για το ταξίδι σας στην ιστοσελίδα www.zanzibar.net

(πηγή: www.athinorama.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: