Πεκίνο

Χώρα μοναδική, η Κίνα είναι αχανής, πολυάνθρωπη και επική. Στην πρωτεύουσά της θα συναντήσετε πλήθος αξιοθέατα.

Φτάσατε, λοιπόν, στην πρωτεύουσα των 20.000.000 κατοίκων, όπου κυκλοφορούν 10.000.000 ποδήλατα! Φανταστικό και πολύβουο, το Πεκίνο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη, τώρα ιδίως που ετοιμάζεται πυρετωδώς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι ουρανοξύστες και οι σύγχρονες λεωφόροι ξεφυτρώνουν αδιάκοπα εκεί όπου υπήρχαν οι φτωχογειτονιές. Για να γυρίσετε την πόλη σάς προτείνουμε να νοικιάσετε ένα ταξί.

Περιήγηση στην πόλη
Θα ξεκινήσετε από τη διάσημη και ιστορική πλατεία Τιεν Αν Μεν. Βρίσκεται στην καρδιά του Πεκίνου και είναι η μεγαλύτερη του κόσμου, αφού χωράει περίπου 500.000 άτομα! Στην Τιεν Αν Μεν έχουν διαδραματιστεί μερικά από τα πιο σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της Κίνας. Εκεί ο Μάο ανακοίνωσε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας εν έτει 1949, ενώ πιο πρόσφατα (1989) έγινε η μεγάλη εξέγερση των φοιτητών. Στη μέση της πλατείας δεσπόζει το Μνημείο των Ηρώων, σύμβολο της επανάστασης. Στη βάση του είναι χαραγμένες οι μεγάλες μάχες των τελευταίων 100 χρόνων της ιστορίας της χώρας. Τριγύρω, η πλατεία κοσμείται από πολλά ιστορικά κτίρια, όπως το Μαυσωλείο του Μάο Τσε Τουνγκ, το Μουσείο Κινέζικης Ιστορίας και το Μουσείο της Κινέζικης Επανάστασης, που είναι και από τα πιο όμορφα κτίρια του Πεκίνου. Στα δεξιά θα θαυμάσετε το Μέγαρο των Συνεδρίων του Λαού. Η νεολαία βρίσκει ιδανικό το χώρο για να επιδίδεται στο σκέιτμπορντ, ενώ πολύς κόσμος συγκεντρώνεται για να παρακολουθήσει την έπαρση και την υποστολή της σημαίας.
Σειρά έχει η εκπληκτική Απαγορευμένη Πόλη. Θα μείνετε έκπληκτοι όταν αντικρίσετε το τείχος, για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν 12.000.000 τούβλα, τους καταπράσινους κήπους, τα εντυπωσιακά σιντριβάνια και βέβαια τα καταπληκτικά ανάκτορα των Μινγκ. Περιηγηθείτε στις αίθουσές του, 9.000 το σύνολο, από τις οποίες ξεχωρίζει αναμφίβολα εκείνη της Υψίστης Αρμονίας. Θα δείτε σκαλισμένους δράκοντες, χρυσά αγαλματίδια, λεπτοδουλεμένα στολίδια και εξαιρετικά βάζα.

Το Θερινό Ανάκτορο
Ένα ακόμη αυτοκρατορικό αξιοθέατο που αξίζει να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε είναι το Θερινό Ανάκτορο, σε απόσταση 20 χλμ. από το κέντρο του Πεκίνου. Εκεί θα δείτε την Αίθουσα της Ευτυχίας, όπου η αυτοκράτειρα απολάμβανε το γεύμα της, έχοντας να διαλέξει ανάμεσα σε 128 διαφορετικά πιάτα, και περνώντας στον Κήπο της Αρετής θα θαυμάσετε τη Μεγάλη Σκηνή. Αποτελείται από τρεις ορόφους και πρόσφερε μεγάλα θεάματα της όπερας στους αριστοκράτες.
Ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό μνημείο είναι και ο τεράστιος διάδρομος των 728 μέτρων, που είναι διακοσμημένος με εκπληκτικές ζωγραφιές με θέματα από την κινέζικη μυθολογία. Θα ανεβείτε φυσικά και στη μαγευτική παγόδα Φο Ξιανγκ Γε, που είναι το σύμβολο των ανακτόρων και δεσπόζει στην πλαγιά του βουνού. Το εσωτερικό της διακοσμείται από χίλια μάτια και χίλια χέρια, ενώ από την κορυφή της θα απολαύσετε μαγευτική θέα στη λίμνη Κάνμινγκ και θα θαυμάσετε τη γέφυρα που φτάνει στο μικρό νησάκι καθώς και την πορσελάνινη παγόδα, ένα πραγματικό κόσμημα των ανακτόρων.
Μέσα στην πόλη, πάλι, θα επισκεφθείτε το μεγαλειώδη Ναό του Ουρανού, τρεις φορές μεγαλύτερο σε έκταση από την Απαγορευμένη Πόλη. Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια είναι η Αίθουσα της Προσευχής, ένα κυκλικό οικοδόμημα με τρεις ορόφους που συμβολίζουν τη γη, τον ουρανό και τον άνθρωπο, και ο Κυκλικός Βωμός, στον οποίο οδηγούν μαρμάρινες αψίδες.
Το Πεκίνο, όμως, δεν σας έχει αποκαλύψει ακόμα όλες τις ομορφιές του. Σας περιμένει ο θαυμαστός Ζωολογικός Κήπος, τα όμορφα πάρκα Τιαντάν, Ξανγκάν και Μπεϊγκάι, ο ναός του Λάμα και ο ναός του Κομφούκιου, ενώ 40 χλμ. έξω από το Πεκίνο βρίσκονται και οι 13 τάφοι της δυναστείας των Μινγκ. Θα βολτάρετε βέβαια και στην πολυάνθρωπη μοντέρνα πόλη για να δείτε τα σύγχρονα μνημεία, τον τεράστιο σιδηροδρομικό σταθμό, τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τους εντυπωσιακούς δρόμους και τους ουρανοξύστες, ενώ θα ζήσετε για λίγο στους γρήγορους ρυθμούς του Πεκίνου.

Εκδρομές
Μια πιο μεγάλη εκδρομή είναι αυτή στο Σινικό Τείχος, που η μία άκρη του ξεκινά 72 χλμ. μακριά από το Πεκίνο. Το Σινικό Τείχος είναι το μόνο σημείο της γης που διακρίνεται από δορυφόρο και διασχίζει ένα μεγάλο μέρος της χώρας. Περπατήστε λίγο για να δείτε αυτό το μεγαλειώδες έργο που ολοκληρώθηκε το 221 π.Χ. Μην απομακρυνθείτε πολύ και σας ψάχνουν! Εκτός από το συμπαγές τείχος, θα θαυμάσετε τις πολεμίστρες και τους πυργίσκους.

Χρήσιμες πληροφορίες:
Πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα: 210-6723282
Γλώσσα: Κινέζικη (μάνταριν)
Βίζα: Είναι απαραίτητη για το ταξίδι. Εκδίδεται από την κινέζικη πρεσβεία (Κρινών 2α, Ψυχικό) και ισχύει από την ημέρα έκδοσης και όχι από την ημερομηνία εισόδου στη χώρα.
Ώρα: 6 ώρες μπροστά από την Ελλάδα
Νόμισμα: Γιουάν (αντιστοιχία: 1 ευρώ = 10 γιουάν)

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
*Η κινέζικη κουζίνα δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Επισκεφτείτε τα εστιατόρια των μεγάλων ξενοδοχείων, όπως το Sunset Terrace του Swissotel καθώς και τα εστιατόρια των Grand Hotel Beijing, Jing Guang, Plaza, Holiday Inn και Guangdong. Επίσης, το εστιατόριο στο παρκάκι πίσω από την Απαγορευμένη Πόλη. Αποφεύγετε να τρώτε από τα μαγαζάκια του δρόμου. Επίσης, να πίνετε απαραιτήτως εμφιαλωμένο νερό.
*Στο Πεκίνο σιγά σιγά ξεφυτρώνουν μπαράκια και ντίσκο. Οι άνθρωποι πηγαίνουν στα μεγάλα θεάματα, όπως είναι η Όπερα και οι περίφημοι Ακροβάτες.
n Μεταξωτά και μάλλινα ρούχα, χαλιά, κασμίρια, κεντήματα, καλύμματα κρεβατιών, πουπουλένια μπουφάν και ωραίες γραβάτες είναι μερικά από τα απαραίτητα ψώνια. Μην παραλείψετε να αγοράσετε φανταστικές πορσελάνες, μαργαριτάρια, κλουαζονέ καθώς και χειροτεχνήματα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: