Νέστος

Η επίσκεψη στο Νομό Ξάνθης δεν είναι μια απλή ταξιδιωτική περιήγηση για τον απαιτητικό ταξιδιώτη, αλλά ένα ιερό προσκύνημα στον τόπο της φυσιολατρίας.

Τα παρθένα δάση που καλύπτουν τα πανύψηλα βουνά της Ροδόπης, τα ορμητικά νερά του ποταμού Νέστου που χωρίζουν τη Θράκη από τη Μακεδονία και δημιουργούν στο πέρασμά τους υπέροχες εναλλαγές τοπίων, οι παραδοσιακοί οικισμοί, οι αρχαιολογικοί χώροι και το μαγευτικό δέλτα του Νέστου μαζί με τη λίμνη Βιστωνίδα συνθέτουν το απόλυτο σκηνικό της φύσης και της ιστορίας, ένα ιδανικό παιχνίδι της γης, του νερού και των αποτυπωμάτων της ανθρώπινης παρουσίας. Ακολουθήστε τον ποταμό και ανακαλύψτε τα μυστικά του!

Πρώτη γνωριμία
Η κοιλάδα του Νέστου έχει μία ιστορία και ένα παρελθόν που ξεκινά από πολύ παλιά. Την ανακάλυψαν πρώτοι ο Φίλιππος της Μακεδονίας και ο Αλέξανδρος. Γι? αυτόν το λόγο και στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως γύρω από τη Σταυρούπολη, υπάρχουν διάσπαρτοι πύργοι, κάστρα και τάφοι της εποχής τους. Αφετηρία της περιήγησής σας η πρωτεύουσα του νομού, η Ξάνθη, μία σύγχρονη πόλη, με πλούσια όμως ιστορία. Θα επισκεφθείτε το βυζαντινό κάστρο της αρχαίας πόλης Ξάνθειας στην κορυφή ενός λόφου μέσα σε πυκνή βλάστηση και θα κατηφορίσετε την πλαγιά του λόφου για να εξερευνήσετε τη διατηρητέα παλιά πόλη με τα στενά δρομάκια και τα γραφικά σπίτια. Θα περιπλανηθείτε στην παλιά αγορά με το ανατολίτικο ύφος, θα θαυμάσετε το «Ωρολόι» στην κεντρική πλατεία, που ενώνει την παλιά πόλη με τη νέα, και θα κάνετε μια επίσκεψη στα τρία σημαντικά μοναστήρια της περιοχής: Παναγίας Καλαμούς, Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και Ταξιαρχών.

Οδοιπορικό
Επόμενος σταθμός η Σταυρούπολη, η οποία απέχει μόλις 28 χλμ. από την Ξάνθη και απλώνεται δίπλα στον Νέστο, στην καρδιά του ορεινού όγκου της Ροδόπης. Περπατήστε μέσα στην πόλη για να θαυμάσετε τα παραδοσιακά σπίτια μακεδονικής και θρακιώτικης αρχιτεκτονικής, επισκεφθείτε το αξιόλογο λαογραφικό μουσείο και κάντε μια στάση στην πλατεία, όπου κάτω από τη σκιά των πλατανιών θα απολαύσετε καφέ ή ούζο μαζί με ντόπιους μεζέδες.

Από εδώ θα ξεκινήσετε τις εξορμήσεις σας στις φυσικές ομορφιές του Νέστου και στα γύρω βουνά. Θα πάτε στο δάσος του Φρακτού στη Ροδόπη, ένα από τα τρία εναπομείναντα παρθένα δάση της Ευρώπης, για να απολαύσετε ένα θαυμαστό μνημείο της φύσης, τους επιβλητικούς καταρράκτες του Λειβαδίτη. Η μετάβαση γίνεται είτε οδικώς είτε ακολουθώντας το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε6. Στη συνέχεια θα εξερευνήσετε την πανέμορφη κοιλάδα του Νέστου. Στο χωριό Κομνηνά θα δείτε έναν εντυπωσιακό θολωτό μακεδονικό τάφο του 2ου αιώνα π.Χ., ενώ ο αρχαιολογικός χώρος στην περιοχή της Καλύβας θα σας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, στην εποχή του Φιλίππου.

Στη διαδρομή θα συναντήσετε επίσης μια σειρά κάστρων, όπως του Αερικού και της Πασχαλιάς, πιστοί μάρτυρες του περάσματος των Ρωμαίων και των Βυζαντινών από την περιοχή. Όταν βρεθείτε ανάμεσα στα κάστρα της Καλύβας, του Αερικού και της Μυρτούσας, η εικόνα θα σας παραπέμψει για λίγο στους βυζαντινούς χρόνους. Οι αυτοκράτορες της εποχής συχνά έμεναν σε αυτά και από εκεί σχεδίαζαν τις εξορμήσεις τους. Ακολουθώντας τη ροή του ποταμού θα περάσετε μέσα από τα πανέμορφα χωριά που αποτελούν το Δήμο Τοπείρου: τον Εύλαλο, το ’βατο, τον Γαλάνη, την Εξοχή, τα Μάγγανα, τον Εράσμιο, τον Όλβιο, τους Τοξότες, παραδοσιακούς οικισμούς εναρμονισμένους με το τοπίο.

Από το χωριό Γαλάνη ξεκινούν τα στενά του Νέστου, μια διαδρομή εξαιρετικού φυσικού κάλλους, ενώ ανάμεσα στα χωριά Τοξότες και Παράδεισος θα συναντήσετε τα ερείπια της αρχαίας πόλης Τοπείρος, όπου θα δείτε τμήματα των τειχών, υπολείμματα παλαιοχριστιανικών κτιρίων και τα ερείπια βυζαντινής εκκλησίας πριν καταλήξετε στο δέλτα του Νείλου.

Εκδρομές
Αξίζει να διοργανώσετε μια εκδρομή στον αρχαιολογικό οικισμό των Αβδήρων, που απλώνεται σε ένα γαλήνιο τοπίο με χαμηλούς λόφους, δίπλα στη θάλασσα. Θα δείτε ερείπια από το τείχος της αρχαίας πόλης του 4ου αιώνα π.Χ., του ρωμαϊκού λουτρού, της ακρόπολης, του θεάτρου, του ιερού και των νεκροταφείων, ενώ στο σύγχρονο κτίριο του αρχαιολογικού μουσείου θα ενημερωθείτε για την ιστορία της. Θαυμάστε και τη λίμνη Βιστωνίδα, στη νότια παραλιακή ζώνη της Ξάνθης.

Πολλά σπορ
Ράφτινγκ και κανόε στα νερά του Νέστου, αθλήματα βουνού στη Ροδόπη, παρατήρηση πουλιών, πεζοπορία, διαδρομές με αυτοκίνητα 4x4, παιχνίδια αδρεναλίνης είναι μερικά από τα σπορ που μπορείτε να απολαύσετε. Πληροφορίες: Περιηγητική Λέσχη Νέστου: 25420-22483, Vistonis Travel: 25410-21084, Μαίανδρος: 25420-22690, Forestland: 25410-62488.

Πληροφορίες
Χρήσιμα τηλέφωνα: Αυτόματο Ξάνθης: 25410, Αστυνομία: 84116, Δήμος: 24444, Αυτόματο Σταυρούπολης: 25420, Δήμος Σταυρούπολης: 22044, Αστυνομία: 22100, Αυτόματο Τοπείρου: 25410, Δήμος: 41834, Δήμος Αβδήρων: 25410-51207.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Σε όλα τα γύρω χωριά θα βρείτε ταβέρνες και ψησταριές, όπου θα σας σερβίρουν τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Ζητήστε κρεατικά και παραδοσιακή φέτα. Στο Λειβαδίτη υπάρχει η ψησταριά Καπαδόκας (τηλ.: 31351) και στη Σταυρούπολη το Στέκι (τηλ.: 22340). Στο Καρυόφυτο καθίστε στην ψησταριά του Ηρακλή (τηλ.: 31342) ή του Γιώργου (τηλ.: 31356). Για μεζέδες και ούζο επιλέξτε το Δαφνώνα ή τη Βεντέτα (τηλ.: 22182). Τέλος, στα Κομνηνά υπάρχει ο Ζορμπάς (τηλ.: 22272).
* Νυχτερινή ζωή, φυσικά, στην Ξάνθη.
* Φεύγοντας, να προμηθευτείτε από το Γυναικείο Συνεταιρισμό Τουρισμού Υπαίθρου Σταυρούπολης χειροποίητα γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, παραδοσιακά ζυμαρικά και κεντήματα. Τηλ.: 25420-22027.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: