Αιτωλικό

Πρόκειται για μία από τις λιγότερο αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές της χώρας μας, με εντυπωσιακές ωστόσο φυσικές ομορφιές και σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία. Το νησάκι του Αιτωλικού συνδέεται με τη στεριά με δύο πέτρινες πολύτοξες γέφυρες που χρονολογούνται από το 1898. Η πόλη που αναπτύχθηκε στο έδαφός του έχει τη μεγαλύτερη αναλογία ιχθυοπωλείων - κατοίκων σε όλη την Ελλάδα! Ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα είναι η Eκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Στην αυλή της εκκλησίας των Ταξιαρχών θα αναζητήσετε τον τάφο της κυρά Βασιλικής, που υπήρξε ο μεγάλος έρωτας του Αλή Πασά των Ιωαννίνων.

Η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού και του Μεσολογγίου είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας, στα νερά και στις όχθες του οποίου φιλοξενούνται κάθε χρόνο χιλιάδες πουλιά, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως σπάνια ή απειλούμενα είδη. Εάν διακατέχεστε από οικολογική ευαισθησία, κάντε μία βόλτα από το Κέντρο Πληροφόρησης Υγροβιοτόπων (τηλ.: 26320-24128).

Οδοιπορικό
Στις όχθες της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού βρίσκεται η αρχαία Πλευρώνα, κτισμένη ψηλά στο όρος Αράκυνθος, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν Κάστρο της κυρά Ρήνης. Εκεί θα συναντήσετε ερείπια και επιβλητικά τείχη με τετράγωνους πύργους, ενώ στην κάτω πόλη σώζονται υπολείμματα αρχαίου θεάτρου και αγοράς. Αυτό που αξίζει όμως περισσότερο είναι η πανοραμική θέα της λιμνοθάλασσας και των αλυκών που βρίσκονται από κάτω. Ακολουθώντας τα ορειβατικά μονοπάτια, μπορείτε να κάνετε μαγευτικούς περιπάτους στις πλαγιές του Αράκυνθου.

Λίγο έξω από το χωριό Κατοχή, στο λόφο Τρίκαρδος, θα συναντήσετε μία άλλη σημαντική πόλη της αρχαιότητας, τις Οινιάδες, όπου ακόμη σώζονται τα τείχη, κατάλοιπα λιμανιού και το αρχαίο θέατρο, ενώ το ναυπηγείο της περιοχής υποδηλώνει το υδάτινο παρελθόν του κάμπου της Κατοχής. Η περιοχή γενικά προσφέρεται για υπέροχες βόλτες στη φύση. Θα μεθύσετε από τα αρώματα των τριανταφυλλιών, των ανθισμένων περιβολιών και των μοσχομπίζελων, ενώ στα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας θα χαζέψετε τις «πελάδες», τα ψαροκάλυβα, και τις «γαίτες», τις βάρκες χωρίς καρίνα, ειδικά διαμορφωμένες για τα νερά της λιμνοθάλασσας.

Εκδρομή
Σε μία έκταση 440 στρεμμάτων, στο νοτιοδυτικό μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, απλώνεται το Δάσος της Φραξού, πνιγμένο στα δέντρα, στους θάμνους και στα αγριολούλουδα, αξίζει να το περπατήσετε! Επίσης, σε πολύ κοντινή απόσταση θα βρεθείτε στο δέλτα του Αχελώου.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Εάν πάρετε το δικό σας μεταφορικό μέσο θα περάσετε από το Ρίο στο Αντίρριο, θα ακολουθήσετε την εθνική οδό με κατεύθυνση το Αγρίνιο και ύστερα θα περάσετε στο επαρχιακό δίκτυο έξω από το Μεσολόγγι που οδηγεί προς τον Αστακό.

Διαμονή: Δίπλα στη λιμνοθάλασσα, σε μία πολύ καλή θέση που προσφέρει ειδυλλιακή θέα του ηλιοβασιλέματος, βρίσκεται το καλό ξενοδοχείο Αλεξάνδρα (τηλ.: 26320-23019).

Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 26320, Αστυνομία: 22100, Δήμος: 22233.

Φαγητό: Τα ντόπια, ολόφρεσκα ψάρια και χέλια έχουν την τιμητική τους στην κουζίνα του Αιτωλικού και προσφέρουν ιδανικές γαστριμαργικές απολαύσεις. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τσιπούρα με σέλινο καθώς και το πασίγνωστο αυγοτάραχο, που αποτελεί την πιο ακριβή σπεσιαλιτέ της περιοχής. Πολύ καλές ταβέρνες είναι ο Μονόματος, το Σταφνοκάρι και ο Μπαρούχος.

Αγορές: Εκτός από το αυγοτάραχο και τα φρέσκα ψάρια, το Αιτωλικό φημίζεται και για τα παραδοσιακά υφαντά και κιλίμια που υφαίνουν οι ντόπιες τεχνίτρες στον αργαλειό και αξίζει να αποκτήσετε.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: