Η Πόλη δεν καυχάται μόνο για τη μεγαλόπρεπη ιστορία της. Την ερωτεύτηκαν πολλοί και τη λάτρεψαν ακόμα περισσότεροι. Η Άγκαθα Κρίστι ήταν μία από αυτούς. Ταξίδεψε πολλές φορές με το περίφημο Οριάν Εξπρές πριν το ορίσει ως «τόπο εγκλήματος».
Η Κωνσταντινούπολη σήμερα είναι ένας από τους πλέον περιζήτητους προορισμούς, ειδικά για long weekends. Η σημερινή μορφή της θυμίζει μια σύγχρονη πόλη, με πληθυσμό που αγγίζει τα 18 εκατομμύρια κατοίκους, φορτωμένη με όλες τις αντιθέσεις μιας μοντέρνας μεγαλούπολης.
Σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι συνυπάρχουν με χωματόδρομους, ο κεντρικός, πολύβουος και πλημμυρισμένος από νεολαία πεζόδρομος Ιστικλάλ, με το παλιομοδίτικο τραμ και τα χαρακτηριστικά μαγαζιά, περιστοιχίζεται από στενά σοκάκια, πολυτελή δωμάτια ξενοδοχείων κ.ά.
... και το παλάτι Τόπκαπι: από τα must της Κωνσταντινούπολης.
Απαραίτητη θεωρείται η επίσκεψη στο Τόπκαπι, το παλάτι που έχτισε ο Μωάμεθ ο Β' για κύρια κατοικία του, όπου δεσπόζει το χαρέμι (εκεί ζούσαν οι γυναίκες και οι παλλακίδες του σουλτάνου), στο βυζαντινό ναό της Αγίας Ειρήνης, στο περίπτερο της Βαγδάτης, χτισμένο το 1639 από το Μουράτ τον Δ' για να γιορτάσει την κατάκτηση της πόλης, και στις κουζίνες με τις περίφημες συλλογές γυαλικών, κεραμικών και ασημικών.
Το Ντολμάμπαχτσε, με τη φημισμένη γυάλινη σκάλα, το μπλε σαλόνι και το υπνοδωμάτιο όπου πέθανε ο Κεμάλ Ατατούρκ στις 10 Νοεμβρίου του 1938, εννέα και πέντε το πρωί, ώρα στην οποία είναι σταματημένα όλα τα ρολόγια του παλατιού.
Το Σουλτάναχμετ, το επονομαζόμενο και «Μπλε Τζαμί», από τα γαλάζιας απόχρωσης πλακίδια που το κοσμούν εσωτερικά. Με το φέρι από το Σίρκετζι ή το Καμπατάς προτείνεται μια εκδρομή στα Πριγκιπονήσια για φρέσκο ψάρι.
Για τους Έλληνες ταξιδιώτες το Φανάρι περιλαμβάνεται πάντοτε στο πρόγραμμά τους. Εκεί βρίσκονται και το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Πόλης και η Αγία του Θεού Σοφία, ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, που εγκαινιάστηκε από το βυζαντινό αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 537, μετατράπηκε σε τέμενος το 15ο αιώνα και σήμερα πλέον λειτουργεί ως μουσείο.
Υπάρχουν βέβαια και λιγότερο τουριστικές περιοχές, όπως η συνοικία Φατίχ, για έναν τουρκικό καφέ στο Ζαϊρέκ Χανέ ή το Νισάντασι, όπου υπάρχουν τα αριστοκρατικά σπίτια της περιοχής.
Όταν ο ήλιος πέφτει, η Πόλη είναι σίγουρα μαγευτική, γιατί μια νυχτερινή βόλτα με το καραβάκι στα νερά του Βοσπόρου μοιάζει με όνειρο. Η Κωνσταντινούπολη το βράδυ βάζει τα καλά της, φωτίζεται και μεταμορφώνεται σε άλλη πόλη. Ένας καλός ξεναγός ενημερώνει για όλα τα καλοφωτισμένα σημεία της πόλης, από τα παλάτια ως τα τζαμιά κι από τις εκκλησίες ως τα μοντέρνα κλαμπ «επάνω στη θάλασσα».
Πολίτικη κουζίνα
Το φαγητό στην Πόλη είναι ένα από τα ατού της. Η επιλογή δύσκολη. Κάθε λογής κεμπάπ (adana = σουβλάκι με κιμά, doner = γύρος, iskender = γύρος επάνω σε πίτα, sis = σουβλάκι με κρέας), φρέσκο ψάρι από το Βόσπορο, στην κλειστή αγορά για κιουνεφέ (γλυκό με κασέρι) και παστουρμαλί. Ακόμη ταβερνάκια με φτηνό, αλλά καλό φαγητό, Απαραίτητος, στο τέλος, ένας τουρκικός καφές, τσάι ή σαλέπι και βεβαίως γλυκό σοκολάτα από το Divan ή για προφιτερόλ από το Gezi.
Το ξενοδοχείο Ciragan Palace, με τη μοναδική θέα του στο Βόσπορο, συνδυάζει την τουρκική παράδοση και φιλοξενία με τις υπηρεσίες ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων.
Στο σπίτι του σουλτάνου
Το ξενοδοχείο Ciragan Palace, της αλυσίδας Kempinski, είναι πασίγνωστο σε ολόκληρο τον κόσμο για τη μοναδική θέα του στο Βόσπορο. Ήταν κάποτε η κατοικία του τελευταίου Οθωμανού σουλτάνου και σήμερα προσφέρει ένα μοναδικό συνδυασμό της τουρκικής παράδοσης και φιλοξενίας με τις υπηρεσίες ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων.
Διαθέτει 315 πολυτελή δωμάτια, εκ των οποίων τα 31 είναι σουίτες. Σχεδόν όλα διαθέτουν ευρύχωρα μπαλκόνια και είναι εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Η κουζίνα των τριών εστιατορίων του εξαιρετική, ενώ τα μπαρ του είναι σημείο συνάντησης ολόκληρης της πόλης. Ακόμη διαθέτει τουρκικά μπάνια, δωμάτια μασάζ, τζακούζι, εσωτερικές πισίνες, σάουνα, γυμναστήριο κ.ά.
(πηγή: www.naftemporiki.gr)
Κωνσταντινούπολη
Ετικέτες Τουρκία
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου