Στενή Ευβοίας

Το όρος Δίρφυς εκτείνεται από τη βόρεια πλευρά της κεντρικής Εύβοιας και μέχρι νότια στο χωριό Αμάρυνθος. Έτσι, καλύπτει την «καρδιά» της Εύβοιας, αποτελώντας ένα αρκετά ενδιαφέρον ιστορικό και οικολογικό σημείο αναφοράς του μεγαλύτερου νησιού μας.
Η Δίρφυς είναι από τα πιο όμορφα βουνά μας και προσφέρεται για ορειβασία και περιπάτους. Καιρός, λοιπόν, να ανηφορίσουμε και στο ιερό βουνό των αρχαίων Ελλήνων, το συνδεδεμένο με πολλούς θρύλους και παραδόσεις και στη μετέπειτα εποχή.

Πρώτη γνωριμία
Ανάμεσα σε ένα μοναδικό οικοσύστημα του ορεινού συγκροτήματος της Δίρφυος και του Ξηροβουνίου, που είναι πνιγμένο στο πράσινο και στα τρεχούμενα νερά, βρίσκονται σκορπισμένες οι διάφορες κοινότητες -μερικές από τα πολύ παλιά χρόνια- που ο άνθρωπος διάλεξε (πολύ εύστοχα) για να κατοικήσει.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ευρήματα που χρονολογούνται πριν από την εποχή του Χαλκού, σε περιοχές όπως: στη σπηλιά Βοϊδοκλέφτρα, στο φαράγγι της Αγάλης, στις τρεις νεολιθικές δεξαμενές νερού στη Γλυφάδα, στη Δρακοσπηλιά κ.α.
Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει στην περιοχή είναι το πλήθος των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων. Κυρίως στο χωριό Βουνοί, όπου προφανώς υπήρχε κάποιο σημαντικό χριστιανικό κέντρο και σώζονται ακόμη επτά ναοί (ακέραιοι ή ερείπια), ο ένας κοντά στον άλλον.
Κεφαλοχώρι και αφετηρία για να ξεκινήσει κανείς τις περιηγήσεις του στο βουνό και τις παραδίρφυες κοινότητες είναι η Στενή, στην κεντρική Εύβοια, μόλις 30 χλμ. από τη Χαλκίδα.

Οδοιπορικό
Για να φτάσετε στη Στενή, ήδη θα έχετε διανύσει κάποια χιλιόμετρα στις πλαγιές της Δίρφυος και θα έχετε περάσει τη ρεματιά που οδηγεί στο γραφικό κεφαλοχώρι, το οποίο χωρίζεται σε δύο οικισμούς: την Πάνω και την Κάτω Στενή. Το ζωογόνο αγεράκι του βουνού θα σας χαϊδεύει και η φύση θα σας γεμίζει μεγάλη ευχαρίστηση.
Το καστανόδασος που δεσπόζει πάνω από το χωριό έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερης ομορφιάς και προστατεύεται. Στην πλακόστρωτη κεντρική πλατεία θα πιείτε το καφεδάκι σας και θα δροσιστείτε πίνοντας γάργαρο νερό που αναβλύζει από τις βρύσες. Προσκυνήστε στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και ύστερα περπατήστε για να δείτε τα σπίτια που είναι σχεδόν κολλημένα το ένα με το άλλο, έτσι ώστε να δημιουργείται ένα τείχος που προστάτευε ικανοποιητικά τους κατοίκους από τις επιδρομές των Τούρκων.
Ανηφορίστε χαζεύοντας τα παραδοσιακά σπίτια της Στενής, χτισμένα με την ευβοιώτικη αρχιτεκτονική που θέλει τα παράθυρα χρωματιστά. Περπατήστε στην πανέμορφη τοποθεσία «Του γιατρού η βρύση», χτισμένη δίπλα σε ένα γραφικό εκκλησάκι, απέναντι από το ποτάμι. Φυσικά, θα χορτάσετε από όμορφες πηγές, προπαντός αν διψάτε! Οι βρύσες του Δασκάλου, του Νταβέλη και του Αγίου Στεφάνου είναι οι ομορφότερες.
Συνεχίζοντας το δρόμο σας θα βρεθείτε στους Στρόπωνες, ακόμη ένα γραφικό ευβοιώτικο χωριό, όπου μπορείτε να δείτε τη βυζαντινή εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Προχωρώντας πιο κάτω θα συναντήσετε το παραδοσιακό χωριό Λάμαρη. Ο ίδιος δρόμος οδηγεί στη διάσημη παραλία Χιλιαδού.
Μην παραλείψετε να κάνετε μια βόλτα στο χωριό Πύργος, για να δείτε έναν αυθεντικό βενετσιάνικο πύργο και παλιές εκκλησιές. Αλλα χωριά που μπορείτε να επισκεφτείτε είναι ο Αγιος Αθανάσιος, οι Βουνοί, οι Καθενοί, τα Καμπιά, ο Πισσώνας.

Εκδρομές
Επάνω και γύρω από τη Στενή και από τη θέση «Του γιατρού η βρύση», ξεκινούν πολλά μονοπάτια για κοντινές βόλτες. Μπορείτε να συνεχίσετε και να ανεβείτε έως τον Ξενώνα που φιλοξενεί αθλητικές ομάδες. Ανηφορίζοντας και άλλο, θα συναντήσετε ορειβατικά μονοπάτια σημειωμένα με μπογιά. Λίγο πριν από τον Ξενώνα υπάρχει ένας αγροτικός δρόμος που οδηγεί στον «βράχο της Στενής». Από εκεί θα απολαύσετε υπέροχη θέα. Πιο ψηλά, προς το καταφύγιο, θα συναντήσετε έλατα, οξιές, καστανιές και πιθανότατα χιόνια! Η κορυφή πλέον απέχει μόνο 2 ώρες δρόμο! Για την ορειβασία στη Δίρφυ (1.743 μ.) και το καταφύγιο καλό είναι να πάρετε πληροφορίες από τον ΕΟΣ Χαλκίδας (τηλ.: 22210-25230).
Στο δρόμο για τα Καμπιά, κάντε μία παράκαμψη προς Αγία Κυριακή. Θα βρεθείτε σε μια όμορφη εκκλησία, χτισμένη -η μισή- μέσα σε σπηλιά, που επικοινωνεί με το πλαϊνό ποτάμι! Το μονοπάτι που θα δείτε απέναντι θα σας οδηγήσει σε μια μαγευτική λιμνούλα με έναν καταρράκτη και μια βραχονησίδα στο κέντρο της! Στο προαύλιο της εκκλησίας υπάρχουν τραπέζια για να κάνετε πικνίκ.

* Διαμονή: Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Δύο ξενοδοχεία θα βρείτε στη Στενή, το Δίρφυς (τηλ.: 22280-51217), που είναι ανοικτό όλο το χρόνο και διαθέτει εστιατόριο και πάρκινγκ, και το Στενή (τηλ.: 22280-51221), που λειτουργεί επίσης όλο το χρόνο και διαθέτει εστιατόριο και πάρκινγκ. Θα βρείτε, όμως, και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια.
* Χρήσιμα: Αστυνομία: 22280-51218, Δήμος Διρφύων: 22280-51547

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Θα βρείτε καλά φρέσκα ντόπια κρέατα, τυροπιτάρι και σπιτικούς μεζέδες. Ταβέρνες, ψησταριές και μεζεδοπωλεία υπάρχουν στην κεντρική πλατεία της Στενής και στην τοποθεσία «Του γιατρού η βρύση». Εποχική ταβέρνα λειτουργεί στο διάσελο Δίρφυος - Ξεροβουνίου, στα 1.000 μ. Καλές ταβέρνες θα βρείτε, επίσης, στους Στρόπωνες και στην Καμάρα.
* Καφετέριες θα βρείτε στην πλατεία της Στενής αλλά και στην Καμάρα. Στην Πάνω Στενή υπάρχει και μπαράκι. Μεγάλο πανηγύρι διοργανώνεται της Ζωοδόχου Πηγής, που γίνεται στον Πύργο (4 χλμ.) την Παρασκευή του Πάσχα.
* Φεύγοντας, αξίζει να αγοράσετε τυρί φέτα, μέλι, ρίγανη, τσάι του βουνού, καρύδια και αμύγδαλα. Από τους Στρόπωνες, λουκάνικα και κρεατικά.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: