Μόναχο

Το Μόναχο είναι η πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας, βρίσκεται στο νότο της Γερμανίας (είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της) και είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ιζαρ. Σημαντικό οικονομικό, αλλά και πολιτιστικό κέντρο της χώρας, η πόλη φιλοξενεί μεγάλες βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, αλλά και σπουδαία έργα πολιτισμού. Οπως διαβάζουμε, άλλωστε, τα αριστουργήματα που δημιουργήθηκαν εδώ την εποχή του μπαρόκ και του ροκοκό ήταν ισάξια των αντίστοιχων ιταλικών και γαλλικών. Επιπλέον, τον 19ο αιώνα η πόλη συνέχισε να αναπτύσσεται, σύμφωνα με το πνεύμα του νεοκλασικισμού, κερδίζοντας την προσωνυμία «Αθήνα του Ιζαρ», ενώ στα τέλη του ίδιου αιώνα η Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου συγκαταλεγόταν στις καλύτερες της Ευρώπης.

Σημαντικά αξιοθέατα
Καθεδρικοί ναοί, θέατρα, όπερες και σημαντικότατα μουσεία έχουν την έδρα τους στην πόλη, γι' αυτό και αξίζει να δείτε:
• Τον Καθεδρικό Ναό της Παρθένου Μαρίας (Frauenkirche) στην κεντρική πλατεία Marienplatz.
• Το παλιό αλλά και το καινούργιο δημαρχείο (Altes & Neues Rathaus).
• Την παλαιότερη εκκλησία της πόλης, Πετερσκίρχε (Peterskirche).
• Την Κρατική Βιβλιοθήκη της Βαυαρίας, με συλλογή 5 εκατομμυρίων τόμων!
• Την Παλαιά Πινακοθήκη (Alte Pinakothek), με συλλογή έργων από τον 14ο έως τον 18ο αι.
• Τη Νέα Πινακοθήκη (Neue Pinakothek), με συλλογή γερμανικών έργων από τον νεοκλασικισμό μέχρι το ρομαντισμό, τους «Ναζαρηνούς», το γερμανικό και αυστριακό Biedermeier, ρεαλισμό, ιστορικισμό κ.λπ.
• Τη Νέα Κρατική Πινακοθήκη (Staatsgalerie).
• Τη Γλυπτοθήκη (Glyptothek), με διασημότερο γλυπτό το αρχαίο άγαλμα «Απόλλων της Τερεντίας».
• Το Εθνικό Βαυαρικό Μουσείο. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν το γλυπτό της Παναγίας του Τίλμαν Ριμενσνάιντερ. Οι συλλογές του πρώτου ορόφου περιλαμβάνουν γερμανικές πορσελάνες, ρολόγια, υαλογραφίες, σκαλιστά είδη από ελεφαντόδοτο, υφάσματα και χρυσά αντικείμενα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια συλλογή από μικρές ελαιογραφίες, καθώς και η συλλογή έργων λαϊκής τέχνης που θα δείτε στο ισόγειο με σειρά από χριστουγεννιάτικες φάτνες.
• Το Λενμπαχάους (Lehnbachhaus). Πρόκειται για έπαυλη σε ιταλικό στυλ που από το 1929 στεγάζει τη Δημοτική Πινακοθήκη.
• Το ολυμπιακό πάρκο (Olympiapark), το τεράστιο στάδιο που χτίστηκε για τους Ολυμπιακούς του 1972.
• Τα θερινά ανάκτορα Νύμφενμπουργκ (Nymphenburg) έξω από τα τείχη της πόλης.


• Για τη διαμονή σας στο Μόναχο, όπως και σε κάθε γερμανική πόλη, έχετε εξαιρετικά πολλές επιλογές, ανάλογα με το επίπεδο υπηρεσιών που ζητάτε, αλλά και τα χρήματα που διαθέτετε. Για τους νεαρότερους, μάλιστα, οι επιλογές είναι ακόμα περισσότερες και πιο προσιτές, αφού εκτός από τα ξενοδοχεία μπορείτε να μείνετε και στα λεγόμενα youth hostels, ενώ αν η παρέα σας -ανεξαρτήτως ηλικίας- είναι μεγαλούτσικη, δεν έχετε παρά να σκεφθείτε την περίπτωση ενοικίασης ενός επιπλωμένου διαμερίσματος. Ενδεικτικά, πάντως, ένα δίκλινο δωμάτιο σε κεντρικό ξενοδοχείο τριών αστέρων με πρωινό θα σας κοστίσει γύρω στα 60 ευρώ, ενώ το κόστος αυξάνεται όσο αυξάνονται και τα αστέρια.

• Οσον αφορά το φαγητό, δεν είναι καθόλου εύκολο να καταλάβει κανείς το μενού ενός παραδοσιακού βαυαρικού εστιατορίου, καθώς σπάνια θα το βρείτε και σε άλλη γλώσσα πλην της γερμανικής. Μην αποθαρρύνεστε όμως! Στην επίσημη ιστοσελίδα της πόλης του Μονάχου θα βρείτε ένα κατατοπιστικότατο γλωσσάρι. Κατά τα άλλα, καλό είναι να γνωρίζετε τα εξής: Braten: ψητός, Ei: αυγό, Ente: πάπια, Fleisch: κρέας, Gans: χήνα, Gebraten: τηγανητός, Huhn/Hendl/H­hnchen: κοτόπουλο, Pilze: μανιτάρια, Pommes (frites): τηγανητές πατάτες, Rindfleisch: μπιφτέκι, Schwammerl: τα μανιτάρια στη βαυαρική διάλεκτο, Schwein: χοιρινό, Wurst: λουκάνικο, Zwiebeln: κρεμμύδια. Φυσικά συνοδεύστε τα πιάτα σας με άφθονη μπίρα. Αν θα είναι ξανθιά ή μαύρη, αυτό εξαρτάται από το δικό σας προσωπικό γούστο. Μια συμβουλή από μας: αν και φανταζόμαστε ότι στο Μόναχο δεν θα οδηγείτε, παρ' όλα αυτά δεν είναι κακό να δείξετε λίγη προσοχή στις ποσότητες που θα καταναλώσετε!

• Τηλεφωνικούς θαλάμους με το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα θα βρείτε στα περισσότερα σημεία της πόλης, το ίδιο και δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Ιντερνετ. Σε περίπτωση ανάγκης, καλέστε ασθενοφόρο στο 19222 και γιατρό στο 122.

Το ξέρατε πως

Κατά τη διάρκεια των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, μέλη της ισραηλινής αποστολής έπεσαν θύματα απαγωγής από την τρομοκρατική οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης. Η απαγωγή έληξε με αποτυχημένη επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα αθλητές, ένας αστυνομικός και πέντε από τους απαγωγείς. Το γεγονός έχει καταγραφεί στην ιστορία ως Σφαγή του Μονάχου.

ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
www.muenchen.de
Διαμονή
munich.hotelsingermany.com
www.cheaphotelsmunchen.eu
www.statthotel.de
www.europe-cities.com
www.bookingadvisor.com
www.booking.com

(πηγή: www.kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: