Κάστρα της Ρουμανίας

Mεγαλόπρεπα μνημεία, σαγηνευτικά φυσικά τοπία και ποικίλες προτάσεις αναψυχής σας περιμένουν στην αναγεννημένη χώρα.

H Ρουμανία είναι μία χώρα με ιδιαίτερη φυσιογνωμία συνυφασμένη με το έντονο ιστορικό και πολιτιστικό παρελθόν της, σημάδια του οποίου θα συναντήσετε με ευκολία παντού. Με ορμητήριο το ευχάριστο, μεγαλόπρεπο αλλά και εκλεπτυσμένο Βουκουρέστι, το «Μικρό Παρίσι» όπως συνηθίζεται να λέγεται λόγω της εμφανούς γαλλικής επιρροής στην αρχιτεκτονική του, εξορμήστε στις μαγευτικές εξοχές και ανακαλύψτε τις κρυφές ομορφιές μιας πραγματικά πολύ όμορφης χώρας!

Γνωριμία με την πόλη
Το Βουκουρέστι ιδρύθηκε το 1459 στις όχθες του ποταμού Νταμποβίτα από το γνωστό για τη σκληρότητά του απέναντι στους Τούρκους κατακτητές πρίγκιπα Βλαντ Τέπες, τον άνθρωπο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης του μύθου του Δράκουλα των Καρπαθίων. Όπως όλες οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πέρασε εποχές δόξας, ευδαιμονίας αλλά και μεγάλου πένθους. Ο σεισμός του 1977 κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παλιάς πόλης, όμως ευτυχώς έχουν διασωθεί αρκετά μνημεία που δηλώνουν την αλλοτινή μεγαλοπρέπειά της.

Αναζητήστε τα ερείπια της Πριγκηπικής Αυλής, που τώρα λειτουργεί ως Μουσείο, και τη μικρή εκκλησία της του 16ου αιώνα. Σε κοντινή απόσταση θα βρεθείτε στην εκκλησία της Σταυρούπολης, με τα αξιόλογα πορτρέτα αγίων και το μαγικό εσωτερικό διάκοσμο, στην εκκλησία των Πατριαρχών και στην εντυπωσιακή αγορά Στράντα Λιπσκάνι.

Επίσης, μην παραλείψετε να κάνετε μία βόλτα στο εκπληκτικό πάρκο Τσισμιγκίου, με τους απέραντους κήπους, τις λίμνες και τα αγάλματα, να περάσετε από την Αψίδα του Θριάμβου και να θαυμάσετε το κολοσσιαίο κτίριο του Κοινοβουλίου με τις 6.000 αίθουσες, το μεγαλύτερο κτίριο του κόσμου μετά το αμερικανικό Πεντάγωνο. Φυσικά το Βουκουρέστι ξεχωρίζει και για τα εντυπωσιακά μουσεία του, όπως το υπαίθριο Village Museum, που αποτελεί αναπαράσταση ενός παραδοσιακού ρουμανικού χωριού με ξύλινα σπίτια, στάβλους, εκκλησίες, το πρώην Βασιλικό Παλάτι που σήμερα ονομάζεται Εθνικό Μουσείο Τέχνης και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο με τους πολύτιμους θησαυρούς από ασήμι και χρυσό.

Οδοιπορικό
Περιπλανηθείτε στις ξεχωριστές επαρχιακές περιοχές της Ρουμανίας ξεκινώντας από τη ρομαντική Τρανσυλβανία, όπου σας περιμένουν μυθικά κάστρα, μεσαιωνικές πόλεις, ξύλινες εκκλησίες, απάτητες βουνοκορφές και καταπράσινες πλαγιές. Διασχίζοντας την Τρανσυλβανία θα επισκεφτείτε την πόλη Μπρασόβ για να θαυμάσετε τη σαξονική αρχιτεκτονική των κτιρίων της, όπως της Μαύρης Εκκλησίας και του παλιού Δημαρχείου, αλλά και για να μεταβείτε στην Ποϊάνα Μπρασόβ, ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, υψηλών προδιαγραφών. Από την Μπρασόβ μπορείτε να διοργανώσετε εκδρομή στο κάστρο του Μπραν, το σπίτι όπου λέγεται πως έδρασε ο υποτιθέμενος Δράκουλας των Καρπαθίων, αλλά και στο θέρετρο του Καρόλου Α'.

Μία άλλη πανέμορφη πόλη της Τρανσυλβανίας, με στενά λοξωτά δρομάκια και παστέλ σπιτάκια, είναι η πόλη Σίμπιου, όπου θα επισκεφτείτε το υπαίθριο Μουσείο Folk Technology, στημένο δίπλα στη λίμνη, το Μουσείο Τέχνης Bruckenthal, ενώ μπορείτε να κάνετε μία βόλτα στα γύρω ορεινά χωριά όπως στο Σίμπιελ, όπου θα δείτε το συναρπαστικό Μουσείο Εικόνων.

Η Σιγκισοάρα είναι μία από τις ελάχιστες αυθεντικές μεσαιωνικές πόλεις που έχουν απομείνει στον κόσμο με πέτρινο τείχος, μυστικά μονοπάτια, πύλες και έναν Πύργο με τεράστιο ρολόι του 14ου αιώνα που θα σας μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Στην Τρανσυλβανία βρίσκεται και η πρώτη ελεύθερη πόλη από την Επανάσταση του 1989, η Τιμισοάρα, η πόλη των πάρκων και των κήπων όπως συνηθίζεται να λέγεται. Επίσης, να πάτε στο ιστορικό κέντρο spa Μπάιλε Ερκουλάνε, ενώ μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τα μοναδικά χωριά Μαραμούρες για να δείτε τις ιδιόμορφες ξύλινες εκκλησίες, τα παραδοσιακά κοστούμια, τις περίτεχνες μάσκες και να γνωρίσετε τα ιδιόμορφα ήθη και έθιμα της περιοχής.

Βασικό χαρακτηριστικό της Ρουμανίας είναι τα μοναστήρια της, που θα συναντήσετε κυρίως στη βόρεια πλευρά της χώρας, στην επαρχία της Μπουκόβινα - Μολδαβία. Μέσα σε καταπράσινες πεδιάδες δεσπόζουν αυτά τα ένδοξα κατάλοιπα της μοναστικής βυζαντινής παράδοσης με τα εντυπωσιακά ανάγλυφα στους τοίχους και τις πολύτιμες τοιχογραφίες του 15ου αιώνα. Πιο εντυπωσιακά και αξιόλογα θεωρούνται τα μοναστήρια της Σουτσεβίτα, της Νεάμτ, της Μολντοβίτα, της Βορονέτ και της Άρμπορε. Αξίζει τέλος να κάνετε μια εκδρομή μέχρι το φημισμένο Δέλτα του Δούναβη.

Πληροφορίες
Διαμονή: Τα καλύτερα ξενοδοχεία του Βουκουρεστίου είναι: Intercontinental, Sofitel, Hilton, Boulevard, Minerva, ενώ εάν θελήσετε να μείνετε στην Μπρασόβ, προτιμήστε τα: Capital, Alpin, Piatra Mare. Αν πάτε μέσω πρακτορείου, θα σας προτείνουν διάφορα ξενοδοχεία για να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει.
Χρήσιμα: Κωδικός Βουκουρεστίου: 00401. Νόμισμα: νέο λέι (1 ευρώ ισούται με 3,52 νέα λέι). Ώρα: ίδια με Ελλάδα. Πρεσβεία Ρουμανίας στην Αθήνα, τηλ.: 210-6728875.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
* Η παραδοσιακή κουζίνα της Ρουμανίας αποτελείται από ψητά χοιρινά κρέατα, μία μεγάλη ποικιλία από σούπες, το sarmale που μοιάζει με λαχανοντολμάδες και το mititel που είναι λουκάνικα στη σχάρα αρωματισμένα με βότανα, τα οποία αξίζει να συνδυάσετε με εκλεκτό ντόπιο κρασί.
* Στην Όπερα θα παρακολουθήσετε αξιόλογα κονσέρτα κλασικού ρεπερτορίου. Επίσης, στο Romanian Athenaeum η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Γεωργίου Ιονέσκο θα σας συναρπάσει. Το κέντρο του Βουκουρεστίου σφύζει από ζωή. Απολαύστε συναυλίες, πιείτε το ποτό σας σε όμορφα μπαράκια και χορέψτε σε ντίσκο.
* Αγοράστε εξαιρετικά δαντελωτά τραπεζομάντιλα και πετσέτες, κεραμικά, χαλιά, πορσελάνες, ασημικά και εικόνες.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: