Λιβαδειά

Μια ανάσα από την Αθήνα, η Βοιωτία αποτελεί πρόκληση για εκδρομές και περιπλανήσεις, έχοντας αναβαθμιστεί σημαντικά. Με αφετηρία τη Λιβαδειά, που έχει πλέον μεταμορφωθεί σε μια ενδιαφέρουσα και σύγχρονη πόλη, ανακαλύψτε και τις άλλες γωνιές της.

Σουβλάκια ή βόλτες;
Μέχρι πρόσφατα τα «τουριστικά προϊόντα» της Λιβαδειάς ήταν τα ομολογουμένως ασύγκριτα στη γεύση σουβλάκια, κοντοσούβλια και κοκορέτσια της. Η πρωτεύουσα της Βοιωτίας, όμως, αλλάζει σιγά σιγά πρόσωπο έχοντας εισβάλει με μια νέα, δυναμική και ανανεωμένη μορφή στη νέα χιλιετία. Μια σειρά από έργα στην ευρύτερη περιοχή, όπως η διαμόρφωση του Μύλου σε συνεδριακό κέντρο και εστιατόριο, η δημιουργία ενός πέτρινου θεάτρου στο φαράγγι της Κρύας και η ανάπλαση της περιοχής γύρω από το ποτάμι σε ζώνη αναψυχής, της προσέδωσαν μια ανανεωτική πνοή.

Χτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα, η Λιβαδειά ήταν γνωστή από την αρχαιότητα για το περίφημο ιερό μαντείο του Τροφωνίου Διός, ερείπια του οποίου σώζονται ακόμη στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει με την επιβλητική παρουσία του το μεσαιωνικό κάστρο. Στο βόρειο τμήμα της πόλης, άλλο ένα σημαντικό αξιοθέατο είναι οι πηγές της Κρύας, που σύμφωνα με τους ιστορικούς ταυτίζονται με τις αρχαίες πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης. Αναπαλαιωμένα παραδοσιακά κτίρια, μύλοι και ελαιοτριβεία που διατηρούνται σε καλή κατάσταση συμπληρώνουν το ενδιαφέρον σκηνικό της πόλης. Επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο της πόλης (τηλ.: 22610-26366).

Οδοιπορικό
Σε απόσταση μόλις 12 χλμ. από τη Λιβαδειά θα βρεθείτε στον ιστορικό Ορχομενό. Εκεί αξίζει να δείτε το θολωτό τάφο του Μινύα, το αρχαίο θέατρο και το βενετσιάνικο κάστρο στο λόφο Ακόντιο. Θα προσκυνήσετε στις βυζαντινές του εκκλησίες της Σκριπούς και του Αγίου Σώζοντα και μετά θα πάτε στην Πηγή των Τριών Χαρίτων, όπου έχει δημιουργηθεί εκτροφείο πέστροφας. Συνεχίζοντας το οδοιπορικό σας θα βρεθείτε σε πόλεις με αρχαιολογικές αναφορές. Κοντά στον Ορχομενό βρίσκεται η πατρίδα του Πλουτάρχου, η Χαιρώνεια, με το επιβλητικό μνημείο του Λέοντα να κοσμεί την είσοδο της πόλης και το αξιόλογο αρχαιολογικό μουσείο.

Στα 22 χλμ. μακριά από τη Λιβαδειά θα συναντήσετε την Αλίαρτο, την πατρίδα του Κέκροπα και της Αλκμήνης, την πόλη όπου πέθανε ο μάντης Τειρεσίας. Ένας πανέμορφος, παραδοσιακός οικισμός που αναπαλαιώθηκε για να στεγάσει το Βοιωτικό Πανεπιστήμιο, ερείπια από την αρχαία πόλη και ένα κάστρο θα τραβήξουν την προσοχή σας. Αν ταξιδέψετε άλλα 12 χλμ., θα βρεθείτε στη μονή Ευαγγελιστρίας, όπου εκτός από τις πολύτιμες τοιχογραφίες και το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, θα δείτε ένα εργαστήριο υφαντών και ένα καταπληκτικό συνεδριακό κέντρο. Σε απόσταση αναπνοής, στην κοινότητα της Πέτρας, σας περιμένει ένας φυσικός καταρράκτης!

Εκδρομές & σπορ
Οργανώστε μια εκδρομή στις Πλαταιές, γνωστή για την ένδοξη μάχη των Ελλήνων κατά των Περσών. Θα δείτε ερείπια από την αρχαία πόλη και την εκκλησία της Παναγίας της Ελαιούσας, η οποία είναι κτισμένη με πέτρες από ερείπια της αρχαίας πόλης.
Κοντά στις Πλαταιές, στις πλαγιές του Κιθαιρώνα, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ειδικές εγκαταστάσεις αιωροπτερισμού και να τολμήσετε μία πτήση με αλεξίπτωτο. Αερολέσχη Πλαταιών, τηλ.: 22620-97434. Επίσης μπορείτε να κάνετε πεζοπορία και ορειβασία στον Ελικώνα.

Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης: 22610, Δήμος: 25555, Αστυνομία: 88835, Νοσοκομείο: 20051, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας: 29753, Αερολέσχη Πλαταιών: 22620-97434.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Μπορεί η Λιβαδειά να άλλαξε όψη, αλλά τα νοστιμότατα κρέατα για τα οποία φημίζεται εξακολουθούν να υπάρχουν σε αφθονία. Σε όλες τις ταβέρνες θα βρείτε καλό κρέας στα κάρβουνα για να συνοδεύσετε το ωραίο κρασί και τη νοστιμότατη φέτα που προσφέρονται επίσης ως εξαιρετικά προϊόντα της περιοχής.

To κέντρο της Λιβαδειάς είναι γεμάτο καφετέριες και συμπαθητικά μπαράκια για να πιείτε το ποτό σας ακούγοντας καλή μουσική. Σίγουρα δεν θα βαρεθείτε σε αυτή την πόλη! Αν βρεθείτε εκεί το διάστημα 26 Οκτωβρίου με 2 Νοεμβρίου θα συναντήσετε τη μεγάλη εμποροπανήγυρη που αποτελεί γεγονός για την πόλη κάθε χρόνο. Να προμηθευτείτε υφαντά και αμυγδαλωτά μπισκότα για τα οποία η περιοχή φημίζεται.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: