Nείλος

Αίγυπτος δεν είναι μονάχα οι Πυραμίδες. Μπείτε βαθύτερα στην ιστορία και τον πολιτισμό της, πλέοντας στο Νείλο.

Η πλεύση στο Νείλο θα σας αποκαλύψει τις πιο μαγευτικές γωνιές της Αιγύπτου. «Ανεβαίνοντας» τον ποταμό και φτάνοντας στο Λούξορ για να επιβιβαστείτε στο πολυτελές ποταμόπλοιο, δείτε το ναό που κτίστηκε από τον Φαραώ Αμένοφι και επισκεφτείτε το μουσείο, στο οποίο εκτίθενται σημαντικές αρχαιότητες. Σειρά έχει το Καρνάκ, με τους εξίσου εκπληκτικούς ναούς του. Περιηγηθείτε την υπόστυλη αίθουσα με τις 134 κολόνες, που κάποτε θεωρούνταν παγκόσμιο θαύμα, και γνωρίστε το Ιερό και τη Θεία Λίμνη. Αξίζει να παρακολουθήσετε το «Ήχος και Φως», ένα από τα πιο φαντασμαγορικά θεάματα στον κόσμο! Αφού διασχίσετε το Νείλο, θα βρεθείτε στη δυτική πλευρά των εκατοντάπυλων Θηβών, γνωστή ως Κοιλάδα των Βασιλέων και των Βασιλισσών. Πάνω από 60 τάφοι των πιο σημαντικών Φαραώ βρίσκονται εκεί. Ο πιο ξακουστός είναι βέβαια ο τάφος του Τουταγχαμών, που έχει συνδεθεί με περίεργους μύθους, ενώ πασίγνωστοι είναι και οι τάφοι του Ραμσή του 6ου και του Αμένοφι του 2ου. Θα σας εντυπωσιάσει, επίσης, ο μεγαλοπρεπής ναός της Χατσεπσούτ, που απλώνεται σε τρία κλιμακωτά επίπεδα. Ένα ακόμα μνημείο της περιοχής είναι και οι μεγαλόπρεποι κολοσσοί του Μέμνονος, που οι στρατιώτες του Ναπολέοντα χρησιμοποιούσαν ως σημάδι σκοποβολής!

Κρουαζιέρα
Η πλεύση στον ποταμό είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή. Και παρόλο που θα κατευθύνεστε νότια (γεωγραφικά), το πλοίο σας θα? ανεβαίνει το ποτάμι! Πρώτος σας σταθμός θα είναι το Εντφού με το ναό του Ώρου, το μεγαλύτερο και πιο καλά διατηρημένο ναό της χώρας. Πιο κάτω θα σταματήσετε στο πτολεμαϊκό Κο­μόμπο, όπου βρίσκεται ο ναός του θεού-κροκόδειλου Σόμπεκ. Όσο πλησιάζετε στο Ασουάν το τοπίο θα γίνεται περισσότερο τροπικό. Η πόλη είναι χτισμένη σε πολύ όμορφη περιοχή, γεμάτη φοίνικες και καταπράσινα νησάκια. Από τη μια πλευρά δεσπόζει το παλιό αρχοντικό ξενοδοχείο Old Cataract, όπου περνούσε τις διακοπές της η Αγκάθα Κρίστι και γυρίστηκε και η ταινία «Έγκλημα στο Νείλο», και από την άλλη όχθη στέκει μεγαλόπρεπο το μαυσωλείο του Αγά Χαν. Δίπλα στην αποβάθρα του Ασουάν υψώνεται ένα νειλόμετρο, το οποίο μετρά τη στάθμη του ποταμού. Στην ξενάγησή σας στην πόλη πρέπει να δείτε το μουσείο και στα πέριξ τον ημιτελή οβελίσκο που παρήγγειλε η Χατσεπτσούτ το 1400 π.Χ., αλλά κατά την κατασκευή του ράγισε και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Με τις γραφικές φελούκες θα βρεθείτε στη νήσο Ελεφαντίνη, όπου βρισκόταν η αρχαία πόλη και ο ναός. Στο νησί Κίτσενερ θα βολτάρετε στον παραδεισένιο Βοτανικό Κήπο. Στη δυτική όχθη του Νείλου και κοντά στο μαυσωλείο του Αγά Χαν θα δείτε το εγκαταλειμμένο πια μοναστήρι του Αγίου Συμεών. Εδώ, στο Ανω Φράγμα άκμασε ο πολιτισμός της Νουβίας.

Βόλτα με καμήλες
Μια γεύση θα πάρετε αν κάνετε την εκδρομή με τις καμήλες και επισκεφθείτε ένα χωριό Νουβίων όπου θα σας υποδεχτούν με τραγούδια, χορούς και καρκαντέ: το εθνικό ποτό των Αιγυπτίων που φτιάχνεται -σαν τσάι- από ένα κόκκινο λουλούδι. Προσέξτε όμως, γιατί λένε ότι σε μεγάλες ποσότητες αναστέλλει την ερωτική διάθεση! Στο Ασουάν θα επισκεφθείτε και ένα μεγαλειώδες σύγχρονο έργο: το μεγάλο και μικρό φράγμα καθώς και την τεχνητή λίμνη Νάσερ.
Η κρουαζιέρα μπορεί να συνεχίσει και από την άλλη πλευρά του φράγματος, μέχρι το θαυμάσιο Αμπού Σιμπέλ. Οι δύο ναοί του είναι κάτι παραπάνω από μεγαλειώδεις. Πρόκειται για το ναό του Ραμσή του 2ου, με τα τέσσερα κολοσσιαία αγάλματα, και το ναό της συζύγου του Νεφερταρί. Ο πρώτος έχει μάλιστα χτιστεί έτσι ώστε το φως του ήλιου να μπαίνει από μία χαραμάδα και να φτάνει στα έγκατα, μόνο για δύο μέρες το χρόνο!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
*Μετάβαση: Θα φτάσετε στο Κάιρο και από εκεί με άλλη πτήση στο Λούξορ.
*Χρήσιμα: Γραφείο Αιγυπτιακού Τουρισμού στην Αθήνα, τηλ.: 210-3606906.
Νόμισμα: αιγυπτιακή λίρα = 0,15 λεπτά του ευρώ. Ώρα: Ίδια με την ελληνική. Κλίμα: Αυτή την εποχή, ευχάριστο την ημέρα, με λίγη ψυχρούλα τη νύχτα.
*Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές: Θα δοκιμάσετε φαλάφελ, χούμους, κρέατα με μυρωδικά και πιάτα της ανατολίτικης κουζίνας. Αποφεύγετε τα μαγαζάκια του δρόμου και γενικά τις ωμές σαλάτες και τα φρούτα που δεν καθαρίζονται. Πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό. Εστιατόρια όπου μπορείτε να καθίσετε άφοβα είναι στο Λούξορ τα Marhaba και Hatey, στο Ασουάν το Mona Lisa και το Madina. Ζητήστε να σας σερβίρουν και αιγυπτιακά γλυκά.
*Παντού υπάρχουν κέντρα με ανατολίτικη μουσική και χορό της κοιλιάς! Αν προτιμάτε την πεπατημένη, επισκεφτείτε την ντισκοτέκ κάποιου μεγάλου ξενοδοχείου.
*Θα βρείτε αρώματα, ημιπολύτιμες πέτρες, κοσμήματα, αντικείμενα από φυσητό γυαλί και μπρούντζο, καταπληκτικά υφάσματα, μπουρνούζια, κελεμπίες, χαλιά και αντίκες. Στο Λούξορ και στο Ασουάν, θα περιπλανηθείτε στα σουκ, τα τοπικά παζάρια.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: