Αίγυπτος

Είναι μια από τις πιο τουριστικές χώρες του κόσμου. Και πώς να μην είναι, όταν τη... διαφημίζουν οι φαραώ και οι πυραμίδες;

Μωσαϊκό πολιτισμών και λίκνο της παγκόσμιας ιστορίας, η Αίγυπτος είναι μια χώρα μυστηριακή. Οι πυραμίδες, τα αρχαία μνημεία, ο Νείλος και τα εξωτικά τοπία συνθέτουν την ανατολίτικη πλευρά της. Όμως αυτό που γοητεύει είναι ότι στις πόλεις της συνυπάρχουν τζαμιά και εκκλησίες, πανύψηλοι ουρανοξύστες και χαμηλά πλίνθινα σπίτια. Στην έρημο και στις πόλεις της «παντρεύονται» με τον καλύτερο τρόπο διαφορετικοί πολιτισμοί, παραδόσεις, θρησκείες και λαοί που συμβιώνουν αρμονικά. Περάστε, λοιπόν, την πύλη της Ανατολής προτού πιάσουν οι πολλές ζέστες και το ταξίδι σας γίνει σχετικά... καυτό.

Γνωριμία με το Κάιρο
Από τη Μεσόγειο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και από τη σιωπηλή έρημο μέχρι την ευλογημένη ζώνη κατά μήκος του Νείλου, η Αίγυπτος προσφέρει μια τεράστια ποικιλία τοπίων και ενδιαφερόντων. Ξεκινήστε το οδοιπορικό σας από το Κάιρο. Πρόκειται για μια μαγευτική πολιτεία με υπέροχα κτίρια, τζαμιά και παζάρια, που παραπέμπει στις «Χίλιες και μία νύχτες». Έχει χτιστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια και οι πολιτισμοί που έχουν περάσει κατά καιρούς έχουν αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους. Κοντά σε αρχαία μνημεία και αγάλματα θα συναντήσετε τζαμιά, εκκλησίες, σύγχρονα κτίρια και μεγάλα ξενοδοχεία.

Να επισκεφτείτε οπωσδήποτε το Αρχαιολογικό Μουσείο και τα μεγάλα τζαμιά - εντυπωσιακή είναι επίσης η Νεκρόπολη, όπου συνυπάρχουν οι ζωντανοί με τους νεκρούς. Κάντε βόλτες στις όχθες και τις γέφυρες του Νείλου. Περπατήστε στην παλιά πόλη, που κατοικείται κυρίως από Αιγύπτιους και κόπτες χριστιανούς. Η περιοχή οριοθετείται από το τείχος της ρωμαϊκής Βαβυλώνας.

Λίγο πιο έξω από το Κάιρο βρίσκονται οι πιο μεγάλες και μεγαλοπρεπείς πυραμίδες. Στην Γκίζα πρώτη και καλύτερη η πυραμίδα του Χέοπα, γύρω από την οποία ανακαλύφθηκαν πέντε θαμμένα ιερά πλοία, που θα συνόδευαν το Φαραώ στο ταξίδι του. Παραδίπλα η πυραμίδα του Χεφρήνα και η Σφίγγα, που σύμφωνα με τους αρχαίους Αιγυπτίους συμβόλιζε τις αρετές ενός φαραώ. Η παλιά αυτοκρατορική πρωτεύουσα ήταν η Μέμφις. Εκεί στέκει το κολοσσιαίο άγαλμα του Ραμσή του 2ου. Δυτικά βρίσκεται η νεκρόπολη Σάκκαρα. Εδώ θα δείτε την κλιμακωτή πυραμίδα του Ζοζέρ, την πυραμίδα του Ούνας και τους περσικούς τάφους.

Οδοιπορικό
Ανηφορίστε προς την Αλεξάνδρεια, το μαργαριτάρι της Μεσογείου, την πόλη του Καβάφη, που ύμνησαν ποιητές και καλλιτέχνες. Υπήρξε το πρώτο πνευματικό κέντρο του κόσμου και η πόλη που στέγασε τον έρωτα της Κλεοπάτρας και του Αντωνίου. Από την εποχή της ακμής της έχουν μείνει λιγοστά μνημεία.

Ξεκινήστε την περιήγησή σας από την πλατεία Ταχρίρ. Η πόλη είναι γεμάτη πράσινο. Οι κήποι του Σαλαλάτ είναι από τους πιο πλούσιους και βρίσκονται κοντά στο ζωολογικό κήπο και τους κήπους του Αντωνιάδη. Πάνω από το ελληνικό προξενείο βρίσκεται το διαμέρισμα του Καβάφη, που πλέον έχει μετατραπεί σε μουσείο. Ο Νείλος, διασχίζοντας την Αίγυπτο, περνά από το Λούξορ, την πιο σημαντική αρχαιολογική περιοχή της χώρας. Ο ναός του Λούξορ χτίστηκε αρχικά το 1414 π.Χ., αλλά ο ναός του Καρνάκ είναι ακόμα πιο εντυπωσιακός. Στην Κοιλάδα των Βασιλέων θα δείτε τους τάφους σπουδαίων φαραώ. Ανάμεσα σε αυτούς ο τάφος του Τουταγχαμών, του Ραμσή του 6ου, του Αμένοφη του 2ου, του Σέθη και πολλών άλλων. Στο πιο απόμακρο σημείο της κοιλάδας βρίσκεται η Κοιλάδα των Βασιλισσών.

Νοτιότερα, το Ασουάν είναι μια αιγυπτιακή πόλη που «μυρίζει» Αφρική περισσότερο από κάθε άλλη. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά παραθεριστικά κέντρα. Επισκεφτείτε τα νησάκια του Νείλου, Ελεφαντίνη, Φιλάι και Κίτσενερ. Στη δυτική όχθη του Νείλου δείτε το μαυσωλείο του Αγά Χαν. Πολύ κοντά στο μαυσωλείο και μέσα στην έρημο βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Συμεών, εγκαταλειμμένο πλέον. Για τους πιο ρομαντικούς, προτείνουμε μία κρουαζιέρα στο Νείλο. Μια μοναδική εμπειρία, που παραπέμπει στην πολυτέλεια και το όνειρο άλλων εποχών.

Η Ερυθρά Θάλασσα
Προσφέρει με τη σειρά της στον επισκέπτη τα δικά της δώρα. Στην πόλη Ουργκάντα, διάσημο παραθεριστικό κέντρο, μπορείτε να κάνετε καταδύσεις και να θαυμάσετε τα πολύχρωμα ψάρια και τον κοραλλιογενή βυθό. Υπάρχουν σχολές και διατίθενται όλα τα μέσα για να σας βοηθήσουν. Η εμπειρία είναι μοναδική και προσελκύει πολύ κόσμο. Στην περιοχή έχουν χτιστεί, εξάλλου, καταπληκτικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα. Αλλά και από την αντίπερα όχθη της Ερυθράς, στο Σινά, το τοπίο είναι μαγευτικό. Στο βορρά οι έρημοι αμμόλοφοι και προς το νότο τα μεγαλειώδη βουνά. Διάσημο παραθαλάσσιο θέρετρο εδώ είναι το Σαρμ Ελ Σέιχ. Η χερσόνησος του Σινά υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς τόπους για το χριστιανισμό. Για να φτάσετε στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης θα πρέπει να ανεβείτε το βουνό του Μωυσή, όπου, σύμφωνα με τις Γραφές, έλαβε τις Δέκα Εντολές. Η θέα από εκεί επάνω θα σας μείνει αξέχαστη!

Πληροφορίες
Διαμονή: Αν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν το πρακτορείο σας (αν πάτε οργανωμένα) θα φροντίσει να μείνετε σε πολυτελέστατα ξενοδοχεία, όπως το Μarriott, το Meridien ή το Sheraton στο Κάιρο. Σε παρόμοια παλάτια θα μείνετε στην Αλεξάνδρεια, στο Λούξορ και στο Ασουάν, όπου μπορείτε -αν το επιτρέπει το πορτοφόλι σας- να καταλύσετε στο μυθικό ξενοδοχείο Sofitel Old Cataract, όπου έμενε και η Αγκάθα Κρίστι. Παραμυθένια ποταμόπλοια θα σας φιλοξενήσουν κατά την κρουαζιέρα σας στο Νείλο. Στην Ουργκάντα και το Σαρμ Ελ Σέιχ σάς περιμένουν μερικές από τις μεγαλύτερες αλυσίδες πολυτελών resorts του κόσμου.
Χρήσιμα: Κωδικός κλήσης Καΐρου: 00202.
Νόμισμα: αιγυπτιακή λίρα (περίπου μισό ευρώ).
Ώρα: Ίδια με την ελληνική. Πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό. Τρώτε στα εστιατόρια των ξενοδοχείων.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Στο Κάιρο προτιμήστε τα εστιατόρια Cairo Cellar, Ibis Cafe και Silver Fish για θαλασσινά. Στην Αλεξάνδρεια θα βρείτε και πολλά ελληνικά εστιατόρια. Για θαλασσινά να πάτε στον Παστρούδη και στο Trianon. Το πιο γνωστό εστιατόριο της πόλης είναι το Santa Lucia και εξίσου καλό είναι το Au Prive. Στο Λούξορ να προτιμήσετε το Marhaba και το Hatey, ενώ στο Ασουάν το Mona Lisa και το Madina.
Θα διασκεδάσετε στα μπαράκια και τα κλαμπ των ξενοδοχείων. Όμως, αναζητήστε και folk κέντρα με παραδοσιακή μουσική και χορό της κοιλιάς.
Ανακατευτείτε με το πολύβουο πλήθος στην αγορά του Αλ Χαλίλι και σίγουρα θα βρείτε πολλά να αγοράσετε. Από ασημικά, υφάσματα και δερμάτινα, μέχρι μπρούντζινα, μπαχαρικά και αρώματα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: