Λαπωνία

Η Λαπωνία είναι μια περιοχή της Βορειοδυτικής Ευρώπης πολύ... περίεργη αλλά, ακριβώς γι’ αυτό, αξίζει κανένας να την επισκεφτεί. Δε μοιάζει με καμιά άλλη. Μόνιμη συντροφιά της είναι το κρύο που, τους χειμωνιάτικους μήνες, φτάνει το -10ο και, μόνο για ένα σύντομο καλοκαιρινό διάστημα, κάνει - για τους Λάπωνες - πολλή ζέστη, έχουν, δηλαδή, +11,500. Τότε όμως, δέχονται οι κάτοικοι μια γενναία επίθεση κουνουπιών.

Η Λαπωνία είναι χωρισμένη πολιτικά και ανήκει 4 χώρες: στη Νορβηγία που κατέχει τις ορεινές περιφέρειες Φινμαρκέτ και Τρόμσε, στη Φινλανδία και στη Ρωσία που τους ανήκουν αντίστοιχα η επαρχία Ουλεόβοργ και τμήμα της χερσονήσου Κόλα, γεμάτες ποτάμια και λίμνες και στη Σουηδία που έχει οροσειρές αλλά και στενές κοιλάδες με λιμνές.

Οι Λάπωνες, "Σάμις" όπως προτιμούν να λέγονται, είναι κοντοί, με πλατιά πρόσωπα και λευκοκίτρινη όψη. Η γλώσσα τους έχει πολλές κλίσεις και πτώσεις και μοιάζει με την Φινλανδική. Ασχολούνται με τη μαγεία και τη μαντική κι είναι πολύ επιτήδειοι στο σκάλισμα κεράτων από ταράνδους ή κατασκευασμάτων από δέρματα.

Μια πολύ αξιόλογη μικρή και γνωστή πόλη είναι το Φίνμαρκ που έχει γύρω στις 2.000 βραχογραφίες. Εκείνο που θαυμάζει κανένας περισσότερο σ’ αυτές είναι η ζωντάνια τους. Παραστάσεις ανθρώπων, ζώων, πουλιών, πλοίων προβάλλουν μπροστά σου και δεν μπορείς να πιστέψεις πως έρχονται από τα βάθη των αιώνων, κουβαλώντας μαζί τους δείγματα πολιτισμού της μακρινής εκείνης εποχής.

Αν σ’ όλα τα περίεργα προσθέσεις και το φως της ημέρας που διαρκεί, σχεδόν, όλο το εικοσιτετράωρο, δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα κάνει κανένας ό,τι μπορεί για να καταφέρει να επισκεφτεί αυτήν την ιδιάζουσα χώρα των ταράνδων, της λευκής αρκούδας και των μάγων της φυλής.

(πηγή: www.alpha1-2-3.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: