Ιορδανία

Από την ελληνιστική Γέρασα ως τη φημισμένη Πέτρα και από το πολύβουο Αμάν μέχρι τα «θαυματουργά» ύδατα της Νεκρής Θάλασσας, δεν θα χορταίνετε φυσικά και ιστορικά αξιοθέατα!

Ενα πολύβουο, πολύχρωμο, φιλικό πλήθος και ταυτόχρονα ένα μωσαϊκό διαφορετικών πολιτισμών και θρησκευτικών πεποιθήσεων σας υποδέχεται στο Αμάν. Αυτό το μωσαϊκό είναι η Ιορδανία, η πύλη-είσοδος προς τον αραβικό κόσμο, η γη της Παλαιάς Διαθήκης, το σταυροδρόμι των εθνών.

Αμάν
Απλωμένο -αλλά πυκνοχτισμένο- επάνω σε δεκαεννέα λόφους, είναι μια πραγματική πόλη των εκπλήξεων. Εκεί που περπατάς μέσα σε ασφυκτικά κολλημένα μεταξύ τους κτίρια, βρίσκεσαι σε ένα άδειο οικόπεδο όπου βόσκουν πρόβατα! Επισκεφθείτε οπωσδήποτε την ακρόπολη. Προσφέρει θαυμάσια θέα σε όλη την πόλη. Επισκεφθείτε και το άριστα διατηρημένο αρχαίο θέατρο στο κέντρο της. Γύρω του, η μεγάλη αγορά με τα τρόφιμα και τα ρούχα, μικρά εστιατόρια με παραδοσιακές λιχουδιές, θαυμάσια ζαχαροπλαστεία, μαγαζάκια με μυρωδικά, φούρνοι που μοσχοβολούν. Γυναίκες με παιδιά ψωνίζουν, άντρες πίνουν καφέ με κάρδαμο Γοητευτικές εικόνες... Και γύρω από το κέντρο, πολυτελέστατες βίλες, χτισμένες όλες από την ίδια λευκή πέτρα, κάνουν τον επισκέπτη να καταλάβει αμέσως πως, συνολικά, το επίπεδο ζωής των Ιορδανών είναι υψηλό.

Γέρασα
Δύο ώρες με το αυτοκίνητο από το Αμάν (προς τον Βορρά) και αφού περάσετε μια καταπράσινη περιοχή με πορτοκαλιές, λεμονιές και ελιές, θα βρεθείτε σε μια από τις καλύτερα διατηρημένες αρχαίες πόλεις της Μέσης Ανατολής. Η Γέρασα, με τη θριαμβευτική αψίδα στην είσοδο, που ανεγέρθηκε προς τιμήν του αυτοκράτορα Αδριανού, είναι ένας αρχαιολογικός χώρος που αξίζει πραγματικά να τον γνωρίσετε. Θέατρα, πλατείες μοναδικής ομορφιάς, προσόψεις σπιτιών και ναών ζωντανεύουν το παρελθόν.

Πέτρα
Περίπου τέσσερις ώρες θα χρειαστείτε για να κατεβείτε από το Αμάν στον Νότο της χώρας και να επισκεφθείτε το πιο πολυδιαφημισμένο αξιοθέατό της. Η μαγική πόλη των Ναβαταίων, η Πέτρα, σκαλισμένη ολόκληρη σε κόκκινο βράχο, είναι ένα μέρος απερίγραπτης ομορφιάς. Με τα πόδια ή με άλογο, θα διανύσετε το μακρύ φαράγγι ανάμεσα στα απόκρημνα βουνά που έκρυβαν την πόλη από τους εχθρούς της. Και μόλις το περάσετε, ένα θαύμα της ιστορίας θα ανοιχτεί μπροστά στα μάτια σας. Ένα θαύμα, που για να το δείτε απ άκρη σ άκρη χρειάζεστε δύο ολόκληρες ημέρες και αντοχή στην πεζοπορία. Πάντως, ακόμη και αν η εκδρομή σας είναι ημερήσια, με τέσσερις-πέντε ώρες καλής ξενάγησης θα δείτε αρκετά πράγματα.

Νεκρά Θάλασσα
Το χαμηλότερο σημείο της Γης, 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μέσα στην έρημο, σας περιμένει για ένα μπάνιο διαφορετικό από τα άλλα. Αλλιώτικο απλώς και μόνο γιατί η περιεκτικότητα της Νεκράς Θάλασσας σε αλάτι είναι τόσο μεγάλη που δεν σας επιτρέπει να βυθιστείτε! Προσοχή μόνο να μη βρέξετε τα μάτια σας, γιατί το τσούξιμο θα είναι πολύ έντονο, ενώ σταγόνες του νερού στο στόμα σας, εκτός από τη «λύσσα», θα σας αφήσουν και πικρή γεύση για πολλή ώρα. Στην τεράστια αυτή λίμνη, που είναι το φυσικό σύνορο της Ιορδανίας με το Ισραήλ, δεν μπορεί να ζήσει κανένας οργανισμός. Τα νερά της, όμως, θεωρούνται ιαματικά, κυρίως για δερματικές παθήσεις. Στα άριστα οργανωμένα spa που λειτουργούν στα πολυτελή ξενοδοχεία θα απολαύσετε χαλαρωτικές διακοπές και γνήσια αναζωογόνηση.

Αλλες εκδρομές
Αξίζει μία εκδρομή στα θαυμάσια Κάστρα της Ερήμου, βυζαντινά και αραβικά οχυρά, μία μόλις ώρα ανατολικά του Αμάν. Το άγονο σεληνιακό τοπίο του Ουαντί Ραμ (όπου είχε πολεμήσει ο Λόρενς της Αραβίας) και η παραθαλάσσια κοσμοπολίτικη Ακαμπα στην Ερυθρά Θάλασσα είναι άλλοι δύο ενδιαφέροντες προορισμοί. Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι οάσεις στον Βορρά, με τα αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματά τους (αρχαία Δεκάπολις), η σπηλιά όπου κρύφτηκε ο Λωτ για να γλιτώσει από την καταστροφή στα Σόδομα και τα Γόμορρα, στις όχθες της Νεκράς Θάλασσας, αλλά και το παλάτι του βασιλιά Ηρώδη στη Μάχαιρο, εκεί όπου η Σαλώμη ζήτησε το κεφάλι του Ιωάννη.

Πληροφορίες
Νόμισμα: Δηνάριο = 1 1/2 ευρώ. Ώρα: Ίδια με την ελληνική. Γλώσσα: Οι περισσότεροι μιλούν και αγγλικά. Κλίμα: Ζέστη στον Νότο (Πέτρα, Ακαμπα, Νεκρά Θάλασσα), δροσιά στα βόρεια (Αμάν, Γέρασα). Πίνετε πάντα εμφιαλωμένο νερό. Η ζωή είναι φτηνή, εκτός από τα τουριστικά μέρη. Το φιλοδώρημα είναι απαραίτητο, ειδικά στις τουριστικές υπηρεσίες.

Φαγητό - Διασκέδαση - Αγορές
Οι Ιορδανοί είναι πολύ καθαροί και προσεκτικοί. Μπορείτε να φάτε άφοβα παντού. Δοκιμάστε μαριναρισμένο κοτόπουλο και αρνί. Γευτείτε τα φαλάφελ (ρεβιθοκεφτέδες), το χούμους (πουρές από ρεβίθι και ταχίνι), την μπαμπαγκανούς (μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι), το ταμπουλέ (σαλάτα με μαϊντανό, δυόσμο και πλιγούρι). Απολαύστε τα γλυκά ταψιού, που μοσχοβολούν φρέσκο βούτυρο και ανθόνερο.Εάν θέλετε να διασκεδάσετε, επισκεφθείτε τα κέντρα που προσφέρουν χορό της κοιλιάς. Πριν φύγετε από τη χώρα, αγοράστε υπέροχα γλυκά ταψιού, καφέ με κάρδαμο και χρυσά κοσμήματα.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: