Οι δρόμοι του τυριού στη Βαυαρία

Οι Δρόμοι του Τυριού στη Βαυαρία είναι ένα gourmet trip με αυθεντικά ρουστίκ ανοιξιάτικο χρώμα.

Oi αρτποσταλικοί περίπατοι στα αλπικά λιβάδια, επισκέψεις σε τυροκομεία, small talk με τους αγρότες και διαμονή σε cosy πανδοχεία, τιτιβίσματα και μουγκανίσματα - τόσα που νομίζεις ότι σε λίγο θα ξεπροβάλει η Χάιντι στην άκρη του λιβαδιού.
Με ποδήλατο ή αυτοκίνητο, αλλά και με τα πόδια, αμετανόητοι φυσιολάτρες και αγροτουρίστες έχουν βρει την υγειά τους κατά μήκος των βαυαρικών Δρόμων του Τυριού, μιας σχετικά άγνωστης -ακόμη και για τους Γερμανούς- διαδρομής για ταξιδιώτες με γκουρμέ ανησυχίες. Πρόκειται για ένα δίκτυο 48 χλμ. που συνδέει τις φάρμες και τα τυροκομεία της περιοχής κάνοντας τον κύκλο του δυτικού Allgau, μιας περιοχής στο νοτιοδυτικό άκρο της Βαυαρίας, κοντά στην Ελβετία και την Αυστρία - τόσο που σχεδόν ακούς τα τιρολέζικα καμπανάκια.
Οι Δρόμοι του Τυριού ξεκινούν από την κωμόπολη Lindenberg, που ήταν κάποτε γεμάτη βιοτεχνίες καπέλων - εξ ου και το ενδιαφέρον Μουσείο Καπέλου. Κατά τ' άλλα, η πόλη δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κι έτσι, ύστερα από έναν καφέ συνοδεία cheesecake (φυσικά!), βιάζεσαι να πάρεις τα... λιβάδια αναζητώντας the real thing.

Η όλη αίσθηση είναι εντελώς ρουστίκ, με διαμονή σε φάρμες που ενίοτε εκτελούν ταυτόχρονα και χρέη εστιατορίου και τυροκομείου, με τους ιδιοκτήτες να φωνάζουν τις αγελάδες και τα κατσικάκια με το μικρό τους όνομα και να στήνουν τα βράδια αυτοσχέδια γλέντια - ρεσιτάλ μουσικής δωματίου με κέρας, το τοπικό μουσικό όργανο, λόγου χάρη. Θα διασχίσετε λιβάδια με χελιδόνια (αλπικά φυτά) και μπλε ορχιδέες, θα ακούσετε άπειρα κουδουνάκια αγελάδων και τιτιβίσματα πουλιών, θα περπατήσετε σε δάση στοιχειωμένα από γερμανικούς μύθους, όπου το φως του ήλιου έχει χρόνια να εισχωρήσει και όπου νομίζεις ότι τα κλαδιά τραγουδούν τις μελωδίες του Βάγκνερ. Και, φυσικά, θα παρακολουθήσετε τη διαδικασία παραγωγής των τοπικών τυριών με επισκέψεις σε μερικά από τα δεκάδες τυροκομεία της περιοχής, που λειτουργούν εδώ και 150 χρόνια. Στο δρόμο θα διασταυρωθείτε με αγρότες που εκτελούν παραγγελίες διανέμοντας με τα αγροτικά τους τυρί από πόρτα σε πόρτα, 'Αγγλους αγροτουρίστες με ποδήλατα, αλλά και Γερμανούς πελάτες που έρχονται με τις BMW τους από την κοντινότερη πόλη για να ψωνίσουν έμενταλ και bergkase. Στο τυροκομείο Bauldauf, ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής, 8.000 κεφάλια τυριών είναι στοιβαγμένα σαν λάστιχα αυτοκίνητων σε βουλκανιζατέρ. Κάποιοι από τους τυροκόμους μικρότερης εμβέλειας έχουν «σπάσει» το σαλέ τους στα δύο -μισό τυροκομείο, μισό φάρμα-πανδοχείο-, κι έτσι μπορείτε να συνδυάσετε τις γαστρονομικές σας ανησυχίες με διαμονή αγροτουριστικού στυλ, αρκεί η ανεπαίσθητη -είναι η αλήθεια- μυρωδιά του τυριού να σας φαίνεται μια ευχάριστη ρουστίκ νότα.

Πληροφορίες για την περιοχή και τις προτάσεις διαμονής μπορείτε να βρείτε στο site www.germany-tourism.de

(πηγή: www.athinoramatravel.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: