Η Αλάσκα, στο βορειοανατολικό άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου ζει ακόμη μεγάλος αριθμός σολομών, ελεύθεροι στο φυσικό τους περιβάλλον.
Ο σολομός, που γεννιέται στα ποτάμια και τα ρυάκια της περιοχής, ξεκινά τη διατροφή του με θρεπτικά στοιχεία τα οποία αφομοιώνει στα γλυκά νερά των ποταμών. Oταν ωριμάζει και κατεβαίνει στα κρύα νερά του βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού και της θάλασσας του Bering, συνεχίζει να τρέφεται αποκλειστικά από οργανισμούς που ανήκουν στο φυσικό του περιβάλλον, όπως γαρίδες, ρέγκες, καλαμάρια, ζωικό πλαγκτόν και άλλες μορφές θαλάσσιας ζωής.
Ο σολομός τρέφεται από απλή ενέργεια που υπάρχει στα νερά της Αλάσκας, χωρίς να έχει καμία επαφή με τον άνθρωπο μέχρι τη στιγμή της σύλληψής του, που πραγματοποιείται με τρόπο ελεγχόμενο ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητά του. Αυτή η φυσική διατροφή προσφέρει την εκπληκτική γεύση του σολομού Αλάσκας, που θεωρείται μία από τις πιο γευστικές και υγιεινές τροφές.
Eνας πλούσιος φυσικός πόρος υπό προστασία
Πέντε διαφορετικά είδη, που ανήκουν στο είδος Oncorynchus, ψαρεύονται στην Αλάσκα: ο ροζ σολομός, ο σολομός keta, ο ασημί σολομός, ο κόκκινος σολομός και ο βασιλικός σολομός. Το είδος Oncorynchus συχνάζει στα νερά των γρήγορων και κρύων ποταμών, στις εκβολές τους και στην επιφάνεια του ωκεανού. Είναι ανάδρομος, δηλαδή γεννιέται στο γλυκό νερό των ποταμών αλλά ζει και μεγαλώνει στην ανοικτή θάλασσα, για να γυρίσει ξανά, αφού γονιμοποιηθεί, στα γλυκά νερά όπου θα ωοτοκήσει και θα πεθάνει. Αποδημώντας προς τον τόπο της ωοτοκίας, οι σολομοί ακολουθούν δρομολόγια γνωστά στους ψαράδες, πράγμα που διευκολύνει την αλιεία σε μεγάλο βαθμό.
Η αλιεία σολομού αποτελεί, εδώ και πολύ καιρό, ένα από τους σημαντικότερους οικονομικούς πόρους της Αλάσκας, η οποία έχει μετατραπεί σε βασικό παραγωγό άγριου σολομού παγκοσμίως - αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει το 80% των πιο αξιόλογων ειδών - και είναι, χωρίς αμφιβολία, το σημείο αναφοράς στην αμερικανική αγορά, με ποσοστό 95%.
Αυτά τα ποσά μπορούν να εξηγηθούν μόνο αν λάβουμε υπ' όψιν τον επαρκή και σταθερό πληθυσμό σολομών που ζουν στις ακτές της Αλάσκας. Από τη μια πλευρά, είναι τα φυσικά χαρακτηριστικά της Αλάσκας (οι γεωγραφικές και άριστες κλιματολογικές συνθήκες, η μόνωση πυκνοκατοικημένων περιοχών, η λιγοστή βιομηχανική ανάπτυξη και το χαμηλό επίπεδο περιβαλλοντικής μόλυνσης) που δημιούργησαν το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη του άγριου σολομού. Από την άλλη πλευρά, οι σημαντικές προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας ελεγχόμενης παραγωγής, που γίνονται από την Κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας αλιείας, επέτρεψαν στην αλιεία σολομών στην Αλάσκα να διατηρηθεί σχετικά σταθερή, με φυσικές διακυμάνσεις από γενιά σε γενιά.
Η πολιτική προστασίας και διατήρησης του σολομού, που εφαρμόζεται από το 1959, βασίζεται στην επίσημη θεωρία του «escape», δηλαδή, την υποχρέωση εκ μέρους των ψαράδων να περιοριστούν, ούτως ώστε να είναι αρκετός ο αριθμός των σολομών που ωοτοκούν και να εξασφαλιστεί με αυτό τον τρόπο η διατήρηση του είδους.
Το ετήσιο άνοιγμα ορισμένων περιοχών αλιείας για συγκεκριμένες μέρες και ακόμη και για λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας καθορίζεται από μία έρευνα των περιβαλλοντολογικών συνθηκών όπως κυμαίνονται ανά εποχή, καθώς και από την καταμέτρηση της ποσότητας σολομών που φτάνουν στα ποτάμια για να ωοτοκήσουν.
Πιστοποιητικό Αλιείας υπό Προστασία από το MSC
Ως αναγνώριση προς αυτή την αποτελεσματική πολιτική προστασίας, το Σεπτέμβριο του 2000, τα ιχθυοπωλεία σολομού Αλάσκας έλαβαν το πιστοποιητικό «Αλιείας υπό Προστασία», που παρείχε το Marine Stewardship Council - MSC. Με αυτό τον τρόπο η Αλάσκα μετατρέπεται σε ένα μοναδικό μέρος του κόσμου όπου αλιεύεται ο σολομός που έχει λάβει αυτό το πιστοποιητικό.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι βιομηχανίες αλιείας της Αλάσκας είναι οι μόνες που μπορούν να βάλουν την ετικέτα «Αλιεία υπό Προστασία» σε όλα τα προϊόντα σολομού.
Το διεθνώς αναγνωρισμένο πιστοποιητικό MSC εκτιμά την υψηλή ποιότητα και τις οικολογικές αρετές, βασικές για την αλιεία του σολομού Αλάσκας, ξεκινώντας από την αξιολόγηση κριτηρίων κλειδιών, όπως:
- Το συνολικό πληθυσμό ψαριών σε κατάσταση να αλιευθούν.
- Τις επιπτώσεις της αλιείας στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
- Τα συστήματα διαχείρισης των ιχθυοπωλείων.
Το MSC είναι μία ανεξάρτητη οργάνωση με βάση το Λονδίνο που δημιουργήθηκε για να ενώσει όλους αυτούς που ενδιαφέρονται να βρουν μία λύση στο πρόβλημα της έλλειψης ψαριών.
Από τον ωκεανό στο τραπέζι μας, μία εγγυημένη διαδικασία
Οι αυστηροί κανόνες που ρυθμίζουν το χώρο αλιείας σολομού Αλάσκας συμπληρώνονται από αυστηρή επιτήρηση. Εκτός από την αλιεία, ελέγχεται και κάθε μία από τις διαδρομές από τις οποίες περνάει ο πρόσφατα πιασμένος σολομός μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η άριστη ποιότητα του προϊόντος.
Η αλιεία
Οι σολομοί Αλάσκας ψαρεύονται από επαγγελματίες ψαράδες, οικογένειες και ντόπιους από την Αλάσκα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιοι οι ψαράδες είναι αυτόνομοι καταστηματάρχες και ιδιοκτήτες των αλιευτικών σκαφών που χρησιμοποιούν. Ολοι αυτοί έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία του να διασώζεις αυτό το πολύτιμο αγαθό της θάλασσας και ακολουθούν κατά γράμμα τους νόμους και τις διατάξεις του κράτους της Αλάσκας, που ρυθμίζουν, ανάμεσα σε άλλα, τα ακόλουθα:
- Απαγόρευση της αλιείας πολύ μακριά από την ακτή, σε περιοχές όπου θα μπορούσαν να συλληφθούν κατά λάθος πολλοί σολομοί, οι οποίοι κατευθύνονται σε άλλα ποτάμια, ή πολύ κοντά στην ακτή, σε περιοχές όπου υπάρχουν πολλά κοπάδια σολομών και άρα είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι.
- Η εκχώρηση περιορισμένου αριθμού αδειών αλιείας.
- Ο έλεγχος των τεχνικών αλιείας, όπως το μέγεθος του διχτύου και το βάθος τοποθέτησής του, ούτως ώστε να αποφευχθεί η σύλληψη άλλων ειδών.
- Η πολιτική του Alaska Board of Fisheries για την εκμετάλλευση στην αλιεία έχει ως πρωταρχικό στόχο να διασφαλίσει ότι αρκετός αριθμός σολομών που πλησιάζουν το στάδιο της ωρίμανσης για να ωοτοκήσουν δεν θα συλληφθούν στον ωκεανό.
Ο σολομός Αλάσκας αιχμαλωτίζεται χρησιμοποιώντας τρία διαφορετικά συστήματα αλιείας: το ψάρεμα με currican, το ψάρεμα με δίχτυ και το ψάρεμα με πλαίσιο.
Κάθε ένα από αυτά τα συστήματα χρησιμεύει για την αλιεία ενός συγκεκριμένου είδους σολομού, λαμβάνοντας υπ' όψιν την ποσότητα των διαθέσιμων ψαριών, το μέγεθός τους και τη μετέπειτα επεξεργασία που είναι απαραίτητη για την εμπορικοποίησή τους, είτε με τη μορφή φρέσκου ψαριού, είτε με τη μορφή κατεψυγμένου ή σε κονσέρβα.
Εποχικότητα αλιείας
Κόκκινος σολομός: από Μάιο έως Σεπτέμβριο.
Σολομός Keta: από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο.
Ροζ σολομός: Ιούλιο και Αύγουστο.
Ασημένιος σολομός: από Ιούλιο έως μέσα Σεπτεμβρίου.
Βασιλικός σολομός: δέκα μήνες το χρόνο.
Επεξεργασία και μεταφορά
Οι παραγωγοί σολομού Αλάσκας εργάζονται γρήγορα και προσεκτικά για να μπορούν να εγγυηθούν υψηλή ποιότητα και φρεσκάδα του ψαριού ανά πάσα στιγμή.
Η πλειοψηφία των σολομών που πιάνονται στα νερά της Αλάσκας μεταφέρονται από τα αλιευτικά σκάφη σε ένα υποστηρικτικό καράβι, το οποίο μεταφέρει τους σολομούς που έχουν ψαρέψει διάφοροι ψαράδες, σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας. Τα υποστηρικτικά σκάφη παγώνουν το σολομό με πάγο ή με παγωμένο θαλασσινό νερό. Το σύστημα των υποστηρικτικών σκαφών επιτρέπει στα αλιευτικά σκάφη να αφιερώνονται στο ψάρεμα ενώ τα υποστηρικτικά σκάφη πηγαινοέρχονται από τα σημεία αλιείας στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας.
Αφού εκφορτωθούν οι σολομοί από τα υποστηρικτικά σκάφη τοποθετούνται άμεσα πάνω σε πάγο, μέσα σε μεγάλα αποθηκευτικά κασόνια που αποστραγγίζονται αυτόματα και ονομάζονται totes. Εκφορτώνοντας την ψαριά, προχωρούν στη διαλογή ανά είδος, μέγεθος και ποιότητα. Η επεξεργασία του σολομού γίνεται λίγες μόνο ώρες μετά τη σύλληψή του, ακολουθώντας αυστηρά τους κυβερνητικούς κανονισμούς του Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP), που εγγυάται την καλύτερη ποιότητα του προϊόντος σε οποιαδήποτε φάση της επεξεργασίας.
Eτσι, ο φρέσκος σολομός, διαθέσιμος μόνο κατά τη διάρκεια της αλιευτικής περιόδου Μαΐου - Σεπτεμβρίου, αποστέλλεται αεροπορικώς στις αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές σε λιγότερο από 48 ώρες. Τα κυκλώματα διακίνησης μελετήθηκαν και δοκιμάστηκαν προσεκτικά, για να παρέχουν πλήρη ικανοποίηση στον αγοραστή.
Ο σολομός που προορίζεται για να καταψυχθεί, καθαρίζεται και αποκεφαλίζεται στο αλιευτικό σκάφος. Μετά τη διαλογή, κάθε ψάρι μεμονωμένα υποβάλλεται στη διαδικασία γρήγορης κατάψυξης, η οποία πραγματοποιείται τόσο στα σκάφη-καταψύκτες όσο και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας στην ακτή. Ο σολομός βυθίζεται μία ή δύο φορές σε κρύο νερό και με αυτό τον τρόπο παραμένει τυλιγμένος σε ένα στρώμα πάγου που του παρέχει μια επιπλέον προστασία. Στη συνέχεια προχωρεί η διαδικασία συσκευασίας σε σακουλάκια τα οποία τοποθετούνται σε κουτιά προς φύλαξη σε θερμοκρασία μεταξύ -10°C και -20°C, πράγμα που επιτρέπει τη διατήρηση της ποιότητάς τους για αρκετούς μήνες.
Ο κονσερβοποιημένος σολομός, παρότι είναι σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα, προσφέρει μια νέα μορφή κατανάλωσης ευρέως αποδεκτής στον υπόλοιπο κόσμο. Τα είδη που χρησιμοποιούνται περισσότερο από τη βιομηχανία κονσερβοποίησης είναι ο ρόδινος σολομός, ο κόκκινος σολομός και ο σολομός Keta.
Η επιλογή του αγοραστή
Ο σολομός μπορεί να καταναλωθεί με διαφορετικούς τρόπους, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρόπος παρουσίασης που επιλέγει ο αγοραστής, η ποιότητα του τελικού προϊόντος είναι αντανάκλαση της ποιότητας της πρώτης ύλης που χρησιμοποιείται για την προετοιμασία του. Με αυτή την έννοια, ο άγριος σολομός Αλάσκας φτάνει στον αγοραστή σε άριστη κατάσταση όπως και αν παρουσιαστεί.
Ο φρέσκος σολομός Αλάσκας πωλείται συνήθως αποκεφαλισμένος και προσφέρεται στα ακόλουθα μεγέθη: λιγότερο από 900 γραμ., από 900 έως 1.800 γραμ., από 1,8 έως 2,7 κιλά, από 2,7 έως 4 κιλά και πάνω από 9 κιλά.
Ο σολομός Αλάσκας, κατεψυγμένος κάτω από άριστες συνθήκες ψύξης, παρουσιάζει τα ίδια χαρακτηριστικά και την ίδια γεύση με το φρέσκο σολομό, παρέχοντας το προνόμιο να μπορεί να καταναλωθεί έως και αρκετούς μήνες μετά τη σύλληψή του. Ο αγοραστής μπορεί να βρει τον κατεψυγμένο σολομό Αλάσκας κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου σε ευρεία γκάμα ειδών, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να επιλέξει αυτό που ταιριάζει περισσότερο με τις ανάγκες του:
- Κατεψυγμένος σολομός ολόκληρος και αποκεφαλισμένος.
- Φιλέτο σολομού κατεψυγμένο, με ή χωρίς κόκαλα, με ή χωρίς δέρμα.
- Κατεψυγμένος σολομός σε φέτες.
- Κατεψυγμένος σολομός σε ροδέλες.
Ο αγοραστής φρέσκου ή κατεψυγμένου σολομού πρέπει να ελέγχει πάντα ότι η ποιότητα του προϊόντος δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια των διαφόρων φάσεων της επεξεργασίας. Ετσι, η υφή του σολομού πρέπει να είναι πάντα σταθερή και συμπαγής και το δέρμα του πρέπει να φαίνεται υγιές, διατηρώντας το μεγαλύτερο μέρος των λεπιών του και χωρίς καψίματα. Το κρέας του φρέσκου σολομού, κομμένο σε ροδέλες ή φιλέτο, δεν πρέπει να έχει μωλωπισμούς, ενώ το χρώμα του πρέπει να είναι κόκκινο ή φωτεινό ροζ.
Στην περίπτωση που είναι αποψυγμένος, ο αγοραστής πρέπει να παρατηρεί την υφή και τη μυρωδιά του κρέατος: αν το ψάρι δεν μυρίζει θάλασσα, δεν είναι καλής ποιότητας.
Ο κατεψυγμένος σολομός μπορεί να διατηρηθεί σε άριστες συνθήκες έως 4 μήνες στην κατάψυξη, με την προϋπόθεση ότι φυλάσσεται σε θερμοκρασία -18°C ή λιγότερο. Είναι πολύ σημαντικό να μην αποψυχθεί καθόλου το ψάρι έως λίγες ώρες πριν από την κατανάλωσή του. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τοποθετείται ο σολομός στο ψυγείο οκτώ ώρες πριν, επιτρέποντας έτσι στο ψάρι να διατηρήσει τη φυσική του γεύση και υφή.
Γεύση και διατροφή
Λίγες τροφές έχουν τόσες διατροφικές αξίες όσο ο σολομός Αλάσκας, ένα ψάρι που ζει σε άγρια μορφή στα πιο καθαρά νερά του πλανήτη μας. Ενα ιδανικό περιβάλλον και μία άγρια και ελεύθερη μορφή ζωής, του παρέχουν γεύση, χρώμα και υφή υψηλής ποιότητας, σε ανώτερο επίπεδο από τους σολομούς που παράγονται στα ιχθυοτροφεία.
Πλούσιος σε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες A, D, B6 και B2, καθώς επίσης και βιταμίνη Β3. Αυτή η εκλεκτή τροφή περιέχει επίσης αξιόλογες ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγνησίου και φωσφόρου. Επιπλέον, ο σολομός, είναι μία εύπεπτη τροφή, για αυτό και είναι ιδανική για όλους τους ανθρώπους, ιδιαίτερα για παιδιά και άτομα μεγάλης ηλικίας.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το ψάρι είναι σημαντικό συμπλήρωμα μιας υγιεινής διατροφής, αφού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακές ασθένειες και κάποια είδη καρκίνου. Αλλες μελέτες επιβεβαίωσαν αργότερα ότι οι λαοί που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ψαριού, όπως οι Ιάπωνες, παρουσιάζουν ύφεση σε καρδιοαγγειακά νοσήματα σε σχέση με λαούς που καταναλώνουν άφθονο κρέας.
Ο ευεργετικός ρόλος των ψαριών στην ανθρώπινη υγεία αποδίδεται σε ένα είδος λιπών που μπορεί να βρεθεί σε συγκεκριμένα θαλάσσια είδη των φρέσκων νερών, και ειδικά στο σολομό Αλάσκας. Αυτά τα θαλάσσια λίπη, γνωστά σαν «ωμέγα 3», είναι πολυακόρεστα και ενισχύουν την παραγωγή πολύτιμων βιολογικών ενώσεων στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτές οι συνθέσεις ευθύνονται για τη μείωση του κινδύνου από καρδιοαγγειακά νοσήματα, διαδικασίες φλεγμονής και διάφορα είδη καρκίνου.
Μια έρευνα που διενεργήθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον επιβεβαιώνει ότι η εβδομαδιαία κατανάλωση σολομού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής πρώτου βαθμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Αμερικανική Εταιρία Καρδιάς συνιστά μία ελάχιστη κατανάλωση γεύματος με βάση ψάρι πλούσιο σε λιπαρά, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
Ο κόκκινος σολομός Αλάσκας, φρέσκος, κατεψυγμένος ή κονσερβοποιημένος, είναι το ψάρι που προσφέρει τη μεγαλύτερη ποσότητα σε λιπαρά ωμέγα 3 (2,7 γραμμάρια λιπαρά ωμέγα 3 για κάθε 100 γραμμάρια κόκκινου σολομού Αλάσκας).
Η εναλλακτική λύση στην κουζίνα
Η φαντασία είναι ο μόνος περιορισμός όταν μαγειρεύεται ο σολομός Αλάσκας. Στο φούρνο, βραστός, μαγειρευτός, στα κάρβουνα, στη σαλάτα κ.λπΙ ο σολομός Αλάσκας αποτελεί μία γευστική, θρεπτική, εύκολη και ευπροσάρμοστη τροφή.
Κάθε μέρα αυξάνονται τα εστιατόρια που παρέχουν πρωτοποριακά και γευστικά παρασκευάσματα άγριου σολομού Αλάσκας στον κατάλογό τους, εκμεταλλευόμενα τη σταθερή του υφή, τη χαμηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά και τη φυσική του γεύση σε σχέση με το σολομό του ιχθυοτροφείου.
Συναντάμε το σολομό Αλάσκας σε τέσσερις διαφορετικές παρουσίες, που μπορούν να προσαρμοστούν σε αναρίθμητους τρόπους μαγειρέματος:
Ολόκληρος σολομός
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι κοπής και παρουσίασης ενός ολόκληρου κομματιού σολομού. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να μαγειρέψουμε fondue ή banderillas μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομματάκια από φιλέτο. Αντίθετα, για να μαγειρευτεί ο σολομός Αλάσκας στην πλάκα, τηγανητός ή ωμός - sushi - κόβουμε το κομμάτι σε ροδέλες. Τέλος, από ένα καλό φιλέτο σολομό μπορούμε να κάνουμε ένα carpaccio το οποίο μπορεί επιπλέον να μαγειρευτεί με τους τρόπους που περιγράψαμε παραπάνω.
Καπνιστός σολομός
Ο καπνιστός σολομός Αλάσκας συνιστάται ειδικά για την προετοιμασία canape, αφού η παρουσίαση σε αυτό το είδος λιχουδιάς είναι πολύ σημαντική και ο άγριος σολομός διασφαλίζει πέρα από τη γεύση, την υφή, όντας ομογενής και δελεαστική.
Κονσέρβα σολομού
Είναι μια αξιόλογη εναλλακτική στην κονσέρβα τόνου. Πρόκειται για ένα πρακτικό προϊόν πολύ εύγευστο, που είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για κάθε είδους σαλάτα.
Χαβιάρι σολομού
Ο σολομός Αλάσκας προσφέρει επίσης ένα από τα πιο αξιόλογα προϊόντα του κόσμου: το χαβιάρι. Μπορεί να χρησιμεύσει για τη διακόσμηση κάθε είδους πιάτου, ειδικά ορεκτικών. Συμπεριλαμβάνεται επίσης σε σαλάτες, canape και ορεκτικά.
Alaska Seafood Marketing Institute
Ο σολομός Αλάσκας είναι μία φυσική τροφή την οποία διαχειρίζεται το κράτος της Αλάσκας και υποκινεί το Alaska Seafood Marketing Institute (ASMI).
Το ASMI είναι ένας οργανισμός που ενώνει τους αντιπροσώπους της αλιευτικής βιομηχανίας της Αλάσκας με σκοπό να «αυξηθεί η κατανάλωση ψαριού Αλάσκας και να επικοινωνηθεί η ποιότητά του σε όλο τον κόσμο».
Το ASMI δραστηριοποιείται μέσω τριών προγραμμάτων marketing σε παγκόσμιο επίπεδο: το πρόγραμμα εξαγωγής, το πρόγραμμα διατροφής και το πρόγραμμα λιανικής πώλησης.
Συγκεκριμένα, το ASMI δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν μέσω των προγραμμάτων εξαγωγής, ενώ στις ΗΠΑ, η δραστηριότητά του επικεντρώνεται στα προγράμματα λιανικής και διατροφής.
Αυτή την εποχή, το ASMI εφαρμόζει το πρόγραμμά του στις χώρες τις Νότιας Ευρώπης, όπου η αγορά ψαριού είναι σε υψηλό επίπεδο και όπου ο σολομός - και ο άγριος σολομός Αλάσκας ειδικότερα - απολαμβάνει πολύ μεγάλης αποδοχής.
Με αυτό τον τρόπο διενεργούνται διάφορες προωθητικές κινήσεις στο χώρο των λιανικών πωλήσεων και σε εστιατόρια με σκοπό να γίνουν γνωστές οι αρετές αυτού του γευστικότατου και θρεπτικού προϊόντος που είναι ο άγριος σολομός Αλάσκας.
(πηγή: www.hotel-restaurant.gr)
Άγιος σολωμός Αλάσκας
Ετικέτες γαστρονομία και ποτά
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου