Ιωάννινα

Eίναι μια όμορφη, ζωντανή και ενδιαφέρουσα πόλη για χειμωνιάτικες διακοπές αλλά και αφετηρία για μοναδικές εξορμήσεις.

Πρώτη σας δουλειά φτάνοντας είναι να βρεθείτε μπροστά στο μόλο απ' όπου θα θαυμάσετε την ήρεμη, ιστορική λίμνη Παμβώτιδα με τα καταπράσινα νερά. Σε κάποια απόσταση θα δείτε το θρυλικό νησί να ξεπροβάλλει, τα φώτα από τα μαγαζιά που αγκαλιάζουν τις όχθες της, τα παλιά αρχοντικά σπίτια σαν να κατρακυλούν στο νερό και τα χρώματα που σκορπίζονται στο γιαννιώτικο ορίζοντα και καθρεφτίζονται στη λίμνη. Από τη δεξιά πλευρά θα αντικρίσετε το κάστρο, το μιναρέ και την παλιά οχυρωμένη πόλη, που ορθώνουν περήφανα το ανάστημά τους και αναβιώνουν ιστορικές μνήμες.

Γνωριμία με την πόλη
Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το Κάστρο, που υπήρξε ο αρχικός πυρήνας της πόλης. Κτισμένο σε μια μικρή χερσόνησο που προβάλλει στη λίμνη, είναι αποτέλεσμα των εκτεταμένων εργασιών που έγιναν από τον Αλή Πασά στις αρχές του 19ου αιώνα. Μέσα στο τείχος θα δείτε να ξεπροβάλλουν οι δύο ακροπόλεις: η βορειοανατολική, όπου ήταν κτισμένα τα ανάκτορα των βυζαντινών ηγεμόνων της πόλης, και η εσωτερική ακρόπολη, γνωστή ως Ιτς Καλέ. Σήμερα, στην κορυφή της βορειοανατολικής ακρόπολης δεσπόζει το τζαμί του Ασλάν Πασά, όπου λειτουργεί το Δημοτικό Μουσείο. Θα θαυμάσετε πολύτιμες παραδοσιακές φορεσιές, κοσμήματα, έργα αργυροχρυσοχοΐας και κεραμικής, ξυλόγλυπτα έπιπλα και αντικείμενα από τις τρεις κοινότητες (χριστιανική, εβραϊκή και τουρκική) που συμβίωναν στην πόλη. Στο Ιτς Καλέ θα επισκεφθείτε το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του πάλαι ποτέ βασιλικού περιπτέρου και περιλαμβάνει ευρήματα από διάφορες περιοχές της Ηπείρου. Αριστερά του μουσείου θα συναντήσετε το Φετιχιέ Τζαμί και τον τάφο του Αλή Πασά, ενώ εντός των τειχών θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε την εβραϊκή συναγωγή, το μοναδικό μνημείο που σώζεται από την αλλοτινή ισχυρή εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων. Μέσα στο Κάστρο στεγάζεται επίσης το λεγόμενο Θησαυροφυλάκιο, όπου θα δείτε έκθεση αργυροχρυσοχοΐας.

Το νησί
Δεύτερος σταθμός της περιήγησής σας το νησί μέσα στη λίμνη, με τα εντυπωσιακά ιστορικά του μοναστήρια, τα γραφικά δρομάκια, τις ολάνθιστες αυλές των σπιτιών του και τους θρύλους που το ακολουθούν. Στα μοναστήρια του -Φιλανθρωπινών, Στρατηγοπούλου, Ελεούσας, Αγίου Ιωάννη Προδρόμου και Αγίου Παντελεήμονος-, τα οποία είναι κτισμένα από μεγάλες βυζαντινές οικογένειες, θα θαυμάσετε τις ανεκτίμητης αξίας τοιχογραφίες που απεικονίζουν την ιστορία της ορθοδοξίας και του πολύπαθου ελληνισμού. Θα δείτε τον τάφο του ποιητή Αλεξάνδρου Πάλλη και θα κάνετε μια υπέροχη βόλτα στο νησί, που λένε πως είναι ακόμη στοιχειωμένο από τις γυναίκες που σκότωσε ο Αλή Πασάς.

Εκδρομή
Σε κοντινή απόσταση από τα Ιωάννινα, στο χωριό Πέραμα, αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το περίφημο σπήλαιο, που ξεχωρίζει για τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες, σταλαγμίτες και τους δαιδαλώδεις διαδρόμους του. Βεβαίως, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η περιήγηση στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Π. Βρέλλη, με σημαντικές μορφές της ελληνικής ιστορίας.

Σπορ
Η λίμνη των Ιωαννίνων έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε πεδίο ποικίλων αθλητικών δραστηριοτήτων και στα νερά της διεξάγονται κάθε χρόνο ναυταθλητικοί αγώνες κανό, καγιάκ, θαλάσσιου σκι και κωπηλασίας. Το πάρκο Πυρσινέλλα και το περιαστικό πάρκο της πόλης έχουν διαμορφωθεί σε φυσικούς χώρους μαζικής άθλησης.

Πληροφορίες
Μετάβαση: Τα Γιάννενα απέχουν από την Αθήνα 445 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 370 χλμ. Εάν δεν διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο, μπορείτε να πάτε με λεωφορείο ΚΤΕΛ (Αθήνας τηλ.: 210-5129363 και Θεσσαλονίκης τηλ.: 2310-512444), ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να φτάσετε αεροπορικώς.
Χρήσιμα: Αυτόματο: 26510 Τουριστική Αστυνομία: 25673 Δημαρχείο: 79921

Φαγητό-Διασκέδαση-Αγορές
Μέσα στην πόλη σάς περιμένουν πεντανόστιμοι μεζέδες, όπως γιαπράκια, σπληνάντερο και γαρδουμπάκια, γάστρα με κατσίκι ή αρνάκι και τεράστια ποικιλία από πίτες. Αξίζει να τα συνοδεύσετε με τσίπουρο ή ντεμπίνα, μία ηπειρώτικη ποικιλία σταφυλιού που δίνει ένα εξαιρετικά λεπτό κρασί. Εμπιστευθείτε την κουζίνα της Γάστρας, της Πρεσβείας και του Καφενείου του Σάββα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την ταβέρνα του Αποστόλη, τους Πρόποδες, για να γευθείτε μοναδικές λιμνίσιες σπεσιαλιτέ, όπως βατραχοπόδαρα, καραβίδες, αθερίνες, χέλια. Όσο για τα γλυκά, θα ξετρελαθείτε με το εκμέκ και το γιαννιώτικο από το ζαχαροπλαστείο Διεθνές.
Για τη βραδινή σας έξοδο να ξεκινήσετε από το καφενείο του Μακρή, στην πλατεία πάνω από το μόλο, και να συνεχίσετε στο Μονοπώλιο για ζωντανή ελληνική μουσική, στο mainstream Ακταίον ή στη ροκ Σκάλα. Αγοράστε υφαντά, κεντήματα και τα φημισμένα γιαννιώτικα ασημένια λεπτοδουλεμένα κοσμήματα. Πάρτε και γλυκά για το σπίτι.

(πηγή: www.7merestv.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: