Αίγινα

Πολύ κοντά στην πρωτεύουσα βρίσκεται ένα νησί με ιστορία χιλιάδων ετών. Αρχαία ναυτική δύναμη, κέντρο καλών τεχνών, πρωταγωνιστής στην επανάσταση του ’21 και έδρα της πρώτης κυβέρνησης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, η Αίγινα γοητεύει αμέσως τον επισκέπτη.

Πρώτη εικόνα, το ζωντανό λιμάνι όπου δεσπόζει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και η επιβλητική μητρόπολη του Άγιου Διονύσιου. Θα κάνουμε βόλτα στην παραλιακή με ένα παραδοσιακό αμαξάκι, δίπλα στα πολυσύχναστα καφέ και τους μικροπωλητές που διαφημίζουν τα ασύγκριτα αιγηνίτικα προϊόντα.

Η πόλη διατηρεί την αίγλη του παρελθόντος με τα νεοκλασικά αρχοντικά της να υπενθυμίζουν την άνθηση της Αίγινας που υπήρξε και πρωτεύουσα της χώρας. Θα περπατήσουμε στα λουλουδιασμένα δρομάκια μπροστά από τα αρχοντικά του Κανάρη, των Τρικούπηδων και του Κουντουριώτη.

Θα σταματήσουμε σε αξιοθέατα σαν τον Πύργο του Μάρκελλου, το εντυπωσιακό Κυβερνείο του Καποδίστρια, το σπουδαίο σχολείο δασκάλων Ε’υ’νάρδειο, το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο, το Εθνικό Τυπογραφείο και το Ωδείο.

Θα επισκεφτούμε τα μουσεία Αρχαιολογίας και Λαογραφίας, το Μουσείο Τέχνης του Χ. Καπράλου, και τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας με τα ερείπια του ναού του Απόλλωνα ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει το σπίτι του Καζαντζάκη στα Πλακάκια. Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ότι το νησί με τι απαλές αμμουδιές και τα δάση φιστικιών, υπήρξε ο τόπος όπου δημιούργησαν σημαντικότατες προσωπικότητες όπως ο Βάρναλης, ο Καζαντζάκης και ο Ελύτης.

Επόμενη στάση μας το γραφικό λιμανάκι της Πέρδικας όπου θα κολυμπήσουμε, θα φάμε φρέσκο ψάρι και θα πάρουμε το καίκι για το γειτονικό ερημονήσι της Μονής με τα σπάνια κρι κρι. Μπάνιο θα κάνουμε και στην αμμουδιά της Αγίας Μαρίνας με τα ρηχά νερά και τα σκιερά πεύκα.

Κατόπιν μας περιμένει το σημαντικότερο αξιοθέατο του νησιού. Ο εξαιρετικός δωρικός ναός της Αφαίας Αθηνάς ορθώνεται στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου ατενίζοντας την θάλασσα.

Μπαίνοντας στην καρδιά του νησιού , θα συναντήσουμε την βυζαντινή Παλαιοχώρα με το κάστρο και τις 20 από τις 565 εκκλησίες που λειτουργούσαν εδώ! Κοντά της βρίσκεται η μεγάλη Μονή του Αγίου Νεκταρίου και της Παναγιάς της Χρυσολεόντισσας που θυμίζει μονή στον Άθω.

Όσοι αγαπούν την πεζοπορία θα ακολουθήσουν τις διαδρομές στις θεαματικές πλαγιές του Ελλάνιου όρους και όσοι αγαπούν τα ζώα θα πρέπει να επισκεφτούν το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Πουλιών.

Διαμονή

Στο ‘Αιγινήτικο Αρχοντικό’ [24968] νεοκλασικό κτίσμα όπου έχουν φιλοξενηθεί προσωπικότητες όπως ο Ελ.Βενιζέλος, ο Ν. Καζαντζάκης και ο Κώστας Βάρναλης. Προσφέρει άνετη διαμονή Α' κατηγορίας σε υπέροχα δωμάτια με ζωγραφιστά ταβάνια που βλέπουν σε εσωτερική αυλή.

Στο μεγάλο ξενοδοχείο Apollo [32271-4]. Στην ωραιότερη αμμουδιά του νησιού, την Αγία Μαρίνα διαθέτει άνετα δωμάτια με θέα και εύκολη πρόσβαση προς την παραλία.

Φαγητό

Φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στην Ψαραγορά, τα ταβερνάκια της Αγίας Μαρίνας και της Πέρδικας. Δοκιμάστε τον διάσημο για τα ψάρια και τους επώνυμους πελάτες του, ‘Αντώνη’.

Φημισμένος είναι και ο ‘Νώντας’, στην Πέρδικα που ψήνει επιτόπου την ψαριά που φέρνουν οι ψαράδες.

Απολαύστε τα μοναδικά προϊόντα του νησιού όπως καβουρντισμένο φιστίκι, το γλυκό του κουταλιού φιστίκι, το υποβρύχιο φιστίκι και τα μυρωδάτα αμυγδαλωτά.

(πηγή: www.gourmet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: