Φονικό το 2007 για τους δημοσιογράφους

Το έτος 2007 υπήρξε το πιο φονικό που έχει καταγραφεί ποτέ για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης: τουλάχιστον 110 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε 27 χώρες από την 1η Ιανουαρίου, έναντι 96 το 2006, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός για την υπεράσπιση των δημοσιογράφων Presse Embleme Campagne (PEC), που έχει την έδρα του στη Γενεύη.

Η αύξηση είναι 14% σε σχέση με το 2006 και 60% σε σχέση με το 2005 (68 νεκροί).

Τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων σκοτώθηκαν στις ζώνες συγκρούσεων (Ιράκ, Σομαλία, Σρι Λάνκα, Αφγανιστάν, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), σύμφωνα με την έρευνα του PEC, που αγωνίζεται για να υπάρξει μια συγκεκριμένη διεθνής σύμβαση για την προστασία των δημοσιογράφων στις ζώνες συγκρούσεων.

Για 5η διαδοχική χρονιά, το Ιράκ ήταν η πιο επικίνδυνη χώρα, καθώς σκοτώθηκαν εκεί 50 δημοσιογράφοι, ενώ συνολικά τουλάχιστον 250 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί μετά την αγγλο-αμερικανική εισβολή το Μάρτιο του 2003. Ποτέ μια σύγκρουση δεν είχε προκαλέσει τέτοια εκατόμβη στις τάξεις των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του PEC Μπλεζ Λαμπάν.

Στη δεύτερη θέση, η Σομαλία γνώρισε μια βίαιη επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας, καθώς οκτώ δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν φέτος, έναντι ενός μόνο πέρυσι. Η Σρι Λάνκα έρχεται στην τρίτη θέση, με επτά θύματα από τον εμφύλιο πόλεμο.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε στο Πακιστάν, όπου πέντε δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν. Η βία προκάλεσε τέσσερα θύματα στις τάξεις του Τύπου στο Αφγανιστάν, όπως και στις Φιλιππίνες.

Σ' αυτή τη μαύρη λίστα ακολουθούν η Αϊτή με τρεις νεκρούς, το ίδιο και η Κολομβία και το Μεξικό. Έρχονται μετά το Νεπάλ (2), η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (2), η Ερυθραία (2), η Ινδία (2) και η Γουατεμάλα (2).

Από ένα θύμα υπήρξε στην Ονδούρα, το Ουζμπεκιστάν, το Σαλβδόρ, τη Βιρμανία, τις ΗΠΑ, την Παραγουάη, τη Γάζα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ρωσία, το Περού, τη Βραζιλία, την Γκάνα και την Τουρκία.

Το PEC ανακοίνωσε πως ξεκινάει παγκόσμιες διαβουλεύσεις πάνω σ' ένα προσχέδιο διεθνούς σύμβασης για την προστασία των δημοσιογράφων στις ζώνες συγκρούσεων και βίας.

(πηγή: www.flash.gr, 28/12/2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια: